poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5100 .



\"Jurnalismul este, mai întâi de toate, un tenace exercițiu cotidian\" (Dorin Popa)
articol [ Carte ]
Recenzie

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [li ]

2005-05-15  |     | 



Zilele Libertății de Exprimare au readus în atenție problematica eliminării cenzurii și a dezmorțirii peisajului mediatic românesc, prin promovarea către public a informației de calitate într-un cadru nesupus constrângerilor editoriale sau politice.
Poate nu întâmplător, la editura TRITONIC din București a apărut volumul „Comunicare și Publicitate” care poartă semnătura domnului Dorin Popa, profesor al Departamentului de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Facultății de Litere, Univeristatea „Al. I. Cuza” din Iași.
Cartea nu reprezintă un simplu suport doar pentru jurnaliști sau pentru studenții la jurnalism, ci și pentru fiecare om implicat conștient și responsabil în procesul comunicării mediatice sau pentru cel ce caută să îi înțeleagă mecanismele:

„Paradigma clasică a publicității–vehicol de informare a fost înlocuită de una modernă, în acord cu procesul de globalizare în care suntem confiscați. Publicitatea și-a depășit statutul de furnizor de cogniție, devenind liant social, catalizator, creator și dinamizator al coeziunii sociale. Și publicitatea propune / furnizează modele sociale. Participăm la viața publică (și) prin publicitate. Expunându-ne constant acesteia, trăim cu iluzia, prin proiectare și identificare, că aparținem satului global.”

Comunicarea reprezintă instrumentul esențial al procesului de socializare la care participăm zilnic, cu sau fără voia noastră; publicitatea oglindește nu numai nevoile unei societăți, dar și evoluția ei, la toate nivelele.
Dorin Popa analizează fenomenul publicitar într-o manieră deschisă și fundamentată teoretic și practic. Încă de la primul capitol, publicitatea primește o abordare esențială pentru înțelegerea ei ca fenomen mediatic : abordarea istorică – o prezentare a originii și evoluției fenomenului publicitar, încă de dinainte de apariția tiparului lui Gutenberg și până în prezent. O distincție absolut necesară este făcută în cel de-al doilea capitol: cea dintre publicitate și reclamă: pe scurt, avem de a face cu reclamă, în cazul activităților comerciale, și cu publicitate, în cazul celor umanitare, sociale, culturale sau politice. În acest moment, cititorul a acumulat baza informațională pentru un alt capitol care solicită finețea înțelegerii situării publicității între formele de manifestare a mass-media, precum și relația dintre ele.

Dorin Popa trece acum de partea spectatorului, analizându-i reacțiile, mai mult sau mai puțin conștiente, la ceea ce numește „funcție de evaziune a mass-media”; discursul autorului are în vedere relația care se crează între oferta mass-media în vederea atragerii publicului (și, deci, și a publicității) și cererea spațiului de difuzare a publicității. Ideea este reluată într-un alt capitol, dar având în vedere și perspectiva economică, aceasta reprezentând, de altfel, și catalizatorul relației dinte cumpăratorul de spațiu publicitar, instituția mass-media (ziar, post de radio, televiziune sau site Internet) și, evident, ținta acestor demersuri, cumpărătorul.
Adevărata forță a unei cărți care urmărește înțelegerea unui fenomen atât de complex cum este comunicarea în și prin publicitate rezidă în congruența ideilor și a informațiilor oferite, și în capacitatea de a surprinde fenomenul în toate formele lui și cu toți actorii implicați. De aceea, Dorin Popa aduce în lumina scenei și ceea ce se află în spatele produsului publicitar finit, și anume realizatorul de publicitate, oferind o perspectivă de „interior” asupra industriei publicitare, detalii despre strategiile de rentabilizare a întreprinderilor media, precum și adevărate legi și modele urmate de specialiști în alegerea unui anumit suport sau unei anumite imagini. Sunt dezvăluite, așadar, informații de culise care ajută la obținerea unei percepții sănătoase a ceea ce primești informațional, atunci când te așezi în fața televizorului.

Limbajul publicității, simbolurile utilizate, argumentele și factorii – cheie care lucrează la obținerea unui discurs publicitar eficient primesc în paginile acestei cărți și abordarea lingvistică (stilistică, semiotică și retorică) binemeritată. Dorin Popa nu uită să plieze comunicarea la acest nivel și pe formulele culturale ale globalizării, dar și între premisele înșelătoare ale persuadării sau ale erorilor de argumentare.

Construit, așadar, pe solide baze științifice și cu nenumărate argumente din realitatea publiciară imediată, volumul „Comunicare și Publicitate” își atinge scopul inițial didactic pentru care a fost scris, dar îndrăznește să îl și depășească, prin situarea temei în actualitatea mediatică și prin discursul adaptat vectorilor ce aduc comunicarea în cotidianul fiecăruia dintre noi:
„Se va vorbi în curând despre o cultură publicitară după toate uzanțele. În plus, publicitatea devine, dincolo de un de neneglijat instrument de cunoaștere, și unul de evaziune, luând uneori forma unor spectacole de masă organizate.”

Lansarea volumului a avut loc pe 19 mai, ora 13.00, în amfiteatrul „Eugen Coșeriu” al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, reprezentanții editurii oferind celor prezenți, studenți la jurnalism, liceeni, ziariști și nu numai, posibilitatea de a face cunoștință cu alte volume din seria "Comunicare-Media" a editurii Tritonic.

(Jurnalist, poet și dascăl de referință pentru studenții ieșeni și gălățeni , Dorin Popa adaugă acest volum la seria celor dedicate studiului jurnalismului : „Introducere în studiul și istoria mass-media”(2002), „Textul jurnalistic” (2002), „Mass-media, astăzi” (2002), „Genuri și specii jurnalistice” (2003), „Tehnici de colectare a informației”(2004), „Aspecte ale receptării mesajului mediatic”(2005). Sub semnătura aceluiași autor se află în curs de apariție la editura Tritonic din București volumul „Jurnalistul Camil Petrescu”.)



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!