poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5606 .



Casa Bernardei Alba - premiera la Köln
articol [ Presa ]
primul proiect de teatru - putini bani, dar pasiune oho!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Almalo ]

2010-05-22  |     | 



Criza și cultura


Criza s-a infiltrat peste tot. Se vede cu ochiul liber. Se taie întâi și întâi în departamentele ce țin de suflet: subvențiile pentru biblioteci, săli de lectura pentru elevi și teatre...


Da, în Germania, la Köln, se hotărâse recent dărâmarea teatrului Schauspielhaus, iar după ce mii de reclamații au dovedit că dărâmatul ar costa mai mult decât renovarea, nu se mai demolează.

Das Projekttheater – un colac de salvare!

Alt cuvânt salvator este Das Projekttheater. Un astfel de „proiect de teatru" a salvat nu demult teatrul „der Keller". Unul dintre cele mai vechi teatre particulare din Germania împlinește 55 de ani, timp în care a dovedit nu doar că este un teatru cum scrie la carte, dar are și o școală de teatru model.

În cadrul unui astfel de proiect, actorii primesc un salariu minim, organizează pe cont propriu repetițiile și spectacolele, confecționează decorurile și costumele, nu mai au la dispoziție personal din partea teatrului, au un număr redus de bilete de protocol, iar curentul si căldura sunt limitate.

 

Primul proiect de teatru -„Casa Bernardei Alba" de Federico Garcia Lorca

Teatrul „Der Keller” și școala de teatru, sponzorizați de o asociație de promovare, încearcă să se agațe de acest fir de pai. „Casa Bernardei Alba" de Federico Garcia Lorca este prima producție a acestui proiect.

Premiera a avut loc recent. Spre surpriza tuturor, sala a fost arhiplină, iar următoarele opt spectacole sunt deja vândute.

Regizorul rus Dimitri Bilov și trupa de actori „independenți” au ales drama în care Lorca a turnat atâta tristețe și venin ca și cum ar fi fost povestea lor, a crizei în care se află teatrul și societatea.

„Casa Bernardei Alba" este istoria unei familii dintr-un orășel de provincie, grijile pe care le are Bernarda, văduvă, mamă a cinci fete, rămasă cap de familie la vârsta de 60 de ani.

Pentru a nu pierde controlul asupra fetelor, asupra moștenirii și asupra respectului în societate, Bernarda se hotărăște să țină doliu timp de opt ani, conform tradiției.Urna soțului, depusă spectaculos pe un piedestal în sufragerie, urmând să impresioneze „pe vecie" fiecare membru al familie.

Tragedia celor cinci surori care luptă una împotriva celeilalte este dublată și de dorința lor de a scăpa din casa mamei, de a pleca definitiv în lumea largă, de a dobîndi acea libertate pe care și Lorca a visat-o până la tragicul său sfîrșit, în 1938.

Angustias, sora cea mare, moștenește tot și are dreptul să se căsătorească. Pepe el Romano, pretendentul, are de unde alege: banii -de la sora cea mare și dragostea - de la Adela, sora mai tânără și mai frumoasă.

Lipsa de încredere, ura și teama de a nu reuși niciodată să scape, le face pe cele cinci fete să joace totul pe o singură carte: îndepărtarea puterii Bernardei. Pentru Bernarda Alba însă, nu există decât o singură alternativă: victoria.

Când una dintre fete încearcă să-i spună adevărul, că a fost violată de tatăl ei, sau când alta dorește să se căsătoarească din dragoste, nu găsesc la ea nici o înțelegere.

„Cine nu e cu mine e împotriva mea" – tragedia își urmează cursul: una din fete se sinucide, celelalte o părăsesc, Bernarda rămâne singură.

De la aspectul personajelor până la interpretare, la mimica studiată în cel mai mic detaliu, publicul din mica sală de spectacole participă la tragedia personajelor.

Printre actori am întâlnit și o tânără actriță din München de origine română – Ileana Florentina Tăutu. Pe scena - o adevărată furie, jucând convingător un personaj sumbru și ciudat, Martirio, pentru care a renunțat și la frumosul ei păr.

Asistenta de regie a fost preluată în întregime de o alta tânără de origine română, Mara Mainka, care într-o savuroasă română cu accent german a explicat, ce grea este viața „între pasiune și prea puțini bani”.

„Trupa Bilov", cum își spun entuziaștii realizatori ai primului proiect, a fost răsplătită de publicul premierei care a aplaudat minute în șir.

Reprezentanții orașului Köln au urmărit cu multă suspiciune primul proiect al teatrului. In final, după premieră, au recunoscut succesul reprezentației, ținând cont de dificultățile și timpul scurt în care a fost pregătită. Tinerii actori independenti vor face mari economii toată vara pentru a putea sa joace, fie și pe cistiguri minime, pe scenele renumite : adevărata pasiune cere sacrificii!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!