poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3413 .



Pe scurt
articol [ Societate ]
Într-o săptămână germană – 6

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2011-02-06  |     | 



În Germania există ca. 1500 de premii literare. Acum a fost inițiat unul nou, sub denumirea „De autori pentru autori”. Primul laureat este Günter Herburger, un poet în vârstă de 78 de ani.

Curtea Federală de Justiție (Bundesgerichtshof) din Karlsruhe a decis că de acum încolo editurile trebuie să-i participe și pe traducători la câștigurile din vânzarea licențelor. Până acum editura a primit 40% și autorul 60% din câștig. Acum și traducătorului îi revine o sumă de 20% raportată la câștigul autorului – sumă pe care trebuie să o plătească editura, fără a minimaliza însă cota autorului. Asta ar însemna o pierdere substanțială pentru editurile germane. Un calcul din ziarul DIE WELT arată așa: dacă o editură vinde licențe în valoare de 100.000 de euro, îi rămâni acum, în loc de 40.000 de euro, doar 28.000 de euro. Sunt edituri care se gândesc deja la o plângere constituțională la Tribunalul Constituțional Suprem (Bundesverfassungsgericht) , tot la Karlsruhe.

Într-un simpoziu la Berlin s-au ocupat în această săptămână oameni de știință de tema „Kulturlandschaften”, adică „peisaje culturale”. Și iată că protagoniștii n-au discutat despre galerii de artă sau publicații de opere literare, ci despre efectele reclamelor de pe diferite produse agronomice sau industriale. Vorbind de „Kulturlandschaft”, majoritatea germanilor secolului XXI mai înțeleg peisaje naturale specifice secolului IXX – să zicem, vaci și găini fericite pe un izlaz.

Profesorul pentru istoria contemporană de la Universitatea Bundeswehrului din München, Michael Wolffsohn, împarte procesele revoluționare în trei etape esențiale: eliberarea de la regimul dictatoriel, preluarea puterii de către forțe democratice, dar instabile politic, și înlăturarea acestora de la putere, după un interval de timp relativ scurt, de către forțe radicale. „De ce ar fi acum în Egipt altfel”, întreabă retoric profesorul din München.

Editura Audio din Berlin a lansat 15 CD-uri cu o lungime totală de 1122 de minute, la prețul de 70 de euro, cu „Scrierile autobiografice” ale lui Thomas Bernhard, cel mai renumit și cel mai controversat scriitor austriac din perioada postbelică. Cele cinci romane autobiografice, înregistrate pe 15 discuri, sunt citite fiecare de către un alt artist: Ulrich Matthes, Peter Simonischek, Wolfram Berger, Burghard Klaußner și Gert Voss.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!