poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3144 .



Pe scurt
articol [ Cultura ]
Într-o săptămână germană – 11

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2011-03-13  |     | 



Autorul elvețian Peter Stamm (*1963) a criticat la un simpoziu de literatură legea dreptului de autor, punând întrebarea provocantă, cu ce drept se dizolvă proprietatea spirituală după 70 de ani, în timp ce proprietatea materială se păstrează peste multe generații. Rezultatul este pentru scriitorul elvețian clar: „Așa, cărțile pe care le-am cumpărat vor rămâne pe veci în posesia familiei mele. Cele pe care le-am scris, nepoții sau cel mai târziu strănepoții le vor pierde în favoarea generalității.”

Organizatorii Târgului de Carte de la Leipzig au inițiat o alegere online pentru Premiul Târgul de Carte. Au participat 1315 de cititori. 486 s-au pronunțat pentru scriitorul Wolfgang Herrndorf (*1965), mai precis pentru romanul său Tschick. Titlul în limba română? Probabil tot Cic.

Scriitorul elvețian Max Frisch (1911 – 1991) a avut mai multe afaceri cu femei. Două dintre iubitele sale au fost Madeleine Seigner-Besson și mai târziu fiica ei Karin Pilliod. Iată de unde provine materialul pentru renumitul roman Homo faber - din propriile trăiri. SPIEGEL scrie: „Frisch se numără printre autorii care se lasă inspirați în mare parte de propria biografie.” Anul acesta se va sărbători centenarul nașterii lui Max Frisch. Cu această ocazie editura Suhrkamp din Berlin a editat o carte cu fotografii și texte din viața autorului. Cu siguranță, nu va rămâne singura carte anul acesta despre autorul elvețian.

Cum se citește o carte cu texte care au apărut ani de-a rândul pe un blog? Bine, concluzionează dpa – Agenția Germană de Presă. Cartea va apare mâine și poartă titlul Meine Jahre mit Hamburg-Heiner (Anii mei cu Hamburg-Heiner). Acest Hamburg-Heiner este un personaj fictiv, de care s-a folosit autorul blogului – și acum a cărții – Sven Regener (*1961) timp de șase ani pentru scrierea columnelor sale pe diferite bloguri.

Cotidianul FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG der ieri, 12 martie, conține 24 de pagini cu recenzii. Ultima apariție editorială a Hertei Müller (*1953) este o carte cu eseuri și discursuri. Cititorul recenziei află că „fără cunoștiința cu poeții tineri din Aktionsgruppe Banat (Grupa de Acțiune Banat) din Timișoara Herta Müller n-ar fi citit și n-ar fi scris cărți”. Personal nu pot să cred acest lucru. Titlul cărții: Immer derselbe Schnee und immer derselbe Onkel (Întotdeauna aceeași zăpadă și întotdeauna același unchi).
A apărut și al cincilea Roman din pana lui Catalin Dorian Florescu (* 1967): Jacob beschließt zu lieben (Jacob decide să iubească) . Cartea este recenzată de renumitul critic literar Elke Heidenreich care se arată impresionată de ceea ce a citit. De unde și concluzia ei: „Este un roman care îl va catapulta pe Florescu în primul rând al scriitorilor germani.”

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!