poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3148 .



Pe scurt
articol [ Cultura ]
Într-o săptămână germană – 18

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2011-05-01  |     | 



După ce foiletoanele din unele cotidiene germane și diferite posturi de radio au recenzat ultimul roman al lui Richard Wagner (*1952, Lovrin/Timiș) Belüge mich (Minte-mă) se ocupă și ziarele cu un tiraj mai mic de această carte. Astfel bisăptămânalul șvabilor bănățeni din Germania BANATER POST, apare la München, publică în ultimul său număr o recenzie minuțioasă, semnată de jurnalista Katharina Kilzer, originară din Giarmata/Timiș și angajată a renumitului cotidian german FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG. Consăteanca lui Wagner a citit cartea „într-o răsuflare” – un predicat de calitate. Titlul recenziei: „Bukarester Tango” („Tango Bucureștean”) .

Teologul Friedrich Schorlemmer (*1944) este unul dintre cei mai proeminenți luptători pentru drepturile cetățenești din Germania. Într-un interviu cu ziarul DONAUKURIER din Ingolstadt a afirmat că „lumea noastră de maas-media s-a dezvoltat în așa fel, încât se recepționează aproape numai ceea ce se exagerează”. Despre literatura spune că aceasta „sensibilzează și dă orientare, fără intenția primordială de a educa”.

Cel mai bine dotat premiu literar din Germania este Premiul-Joseph-Breitbach cu 50.000 de euro. Anul acesta îl va primi scriitorul Hans Joachim Schädlich (*1935). El a lucrat în perioada 1959 – 1976 la Academia de Științe din Berlinul de Est. În 1977 a protestat împotriva retragerii cetățeniei redegiste a lui Wolf Biermann (*1936) și a părăsit definitiv statul socialist german, stabilindu-se în cel capitalist german.

Galeria de artă Kai Dikhas din Berlin va prezenta numai opere de artă create de artiști aparținând etniei sinti & romi. Prima artistă care își va prezenta operele va fi pictorița catalană Lita Cabellut.

Un eseu foarte interesant din pana lui Markus Bauer a apărut în ziarul elvețian NEUE ZÜRCHER ZEITUNG. Autorul textului se ocupă de viața scriitorului M. Blecher (1909 - 1938) în orașul românesc Roman. În același oraș din Moldova s-a născut și dirijorul Sergiu Celibidache (1912 – 1996). Publicistul Markus Bauer a fost la Roman și se arată șocat de stadiul de degradare în care se află cele două clădiri care joacă un rol atât de important în viața a două din cele mai importante personalități culturale cu rang european din secolul trecut.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!