poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5191 .



Maramureșul a înființat Moldova, nu Rusia!
articol [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Stefan Doru Dancus ]

2011-08-10  |     | 




Evident, un cretin încălțat ca Serghei Markov, deputat al Dumei de stat rusești, nu putea să dea în alte străchini decât în cele românești (care, dacă sunt din lemn și sunt sparte, se transformă în cuțite).
Spaima că Basarabia s-ar putea lipi de România (în contextual noilor mișcări geopolitice și strategice ale Europei și Americii) a isterizat “poporul conlocuitor” ce comandă țara numită Rusia (pentru că rusul de rând nu mai are chef de violențe și războaie fabricate “de sus”).
Markov acesta, pus de alți dobitoci cu funcții mai mari, desigur, emite următoarea incredibilă axiomă (despre România): “Această țară există grație faptului că mii de soldați de-ai noștri au eliberat-o de sub jugul otoman. Cum poate să se întoarcă împotriva celui care a creat-o, care i-a făcut bine? Istoric, Rusia este tatăl României". E democrație – putem spune orice, dar orice axiomă trebuie demonstrată mai întâi.
Delirul acestuia nu se oprește aici, dar cititorii mei știu din alte surse media ce a mai spus împotriva istoriei universale, nu naționale (adică istoria noastră).
Dar să revenim la istoria noastră: cine a creat Moldova, până la urmă? Nu Dragoș Vodă, care urmărind un zimbru, a ajuns în acea “Moldovă” nelocuită de nimeni (și unde a lăsat un pâlc de oșteni, pentru a-și lărgi proprietatea?); nu s-au izbit oștenii aceia de urdiile tătare și au cerut ajutor voievodului? N-a întărit acesta granița aceea atunci?
Ei, acum e rândul meu să afirm: maramureșenii au fondat Moldova. Dragoș Vodă a plecat din Maramureș în fabuloasa lui vânătoare. În consecință – Mihai Eminescu este un produs al Maramureșului, nu al “republicii” Moldova de la Chișinău.
Mă înțeleg perfect în limba noastră cu scriitorul Leo Butnaru, de exemplu (eu fiind maramureșean) în timp ce românul de pe stradă se uită la noi cu gura căscată, neștiind ce spunem. Cum explicăm, științific sau istoric, acest fapt?
Markove, treci la colț, prostănacule!, vorba lui Iliescu – râde lumea de tine bre prostovane, care zici că ai salvat România de otomani! Alianțele făcute de Petru Rareș sau Dimitrie Cantemir cu țarii ruși au expirat de mult! Pleacă în cușca ta repede, până nu se debarasează ai tăi de tine, că știi cum o fac: mortul nu mai deschide gura!

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!