poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2922 .



Tabăra de Creație Literară a Revistei SINGUR
articol [ ]
14-16 octombrie 2011

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Stefan Doru Dancus ]

2011-10-18  |     | 




1. Ideea și Faptul
Timp de 3 zile (14-16 octombrie 2011), la Târgoviște, Dâmbovița, a avut loc un eveniment cultural inedit: Tabăra de Creație Literară a Revistei SINGUR. Evenimentul a fost creat de Ștefan Doru Dăncuș, directorul Editurii și al Grupului Media SINGUR, instituție privată care administrează site-ul www.revistasingur.ro, dar și Revista SINGUR, cu subredacții nu doar în România ci și în multe alte puncte de pe mapamond și de Biblioteca Municipală „I. H. Rădulescu” din Târgoviște.
Tabăra - după opinia noastră nu tocmai nimerit astfel intitulată, pentru că acolo nu a fost vorba despre ceea ce s-ar putea înțelege, respectiv o locație destinată exclusiv recreerii, destinderii, divertismentului ci mult mai mult, ba chiar foarte departe de un astfel de concept - a adunat mai multe nume din orizontul literar contemporan românesc. Concret, dintr-un număr mai mare de invitați pentru a participa - absențele au fost justificate obiectiv! - au fost prezenți: Adriana Lisandru (Brașov), Dana Banu, Ștefan Ciobanu, Victor Potra (București), Simona Toma (Galați), Dan Șalapa (Drobeta Turnu Severin). Gazdele au fost reprezentate de Ștefan Doru Dăncuș, Aurel Udeanu, Mircea Drăgănescu, George Ioniță, Alex Vâlcu, Vali Nițu, Grigore Grigore, Ioan Burhan, Constantin Popescu (Târgoviște) și, nu în ultimul rând, de George Coandă, personalitate distinctă a învățământului românesc (Universitatea ”Valahia” Târgoviște), scriitor, jurnalist și critic literar, membru, printre altele, al Academiei Oamenilor de Știință din România, autor care a moderat întâlnirile importante ale manifestării și pe care l-am reîntâlnit, în aceeași calitate distinsă, și la Pietroșița.
Parteneri media: revista IMPACT LITERAR (Târgoviște), site-urile interactive Bocancul literar.ro și FDL.ro (București), Librăria OKIAN Brașov, Asociația Scriitorilor de Limbă Română din Quebec - ASLRQ (Canada).
2. Momentul Târgoviște
La Târgoviște, Tabăra Revistei SINGUR a debutat la Biblioteca județeană “I. H. Rădulescu”, (director Carmen Vădan), unde s-au lansat șapte cărți, în prezența autorilor, cu excepția volumelor “Þiganii, aurul și diamantele” de Samson Iancu și “Flori în clepsidră” de Corina Lucia Costea, volume prezetate de George Coandă. Celelalte volume, respectiv “Femeia din creierul fiecăruia” și “Edenul din doamna” de Aurel Udeanu, “Despre ea, niciodată” de Adriana Lisandru, “Marmură neagră” de Constantin Popescu și “Glissando, live” de Dan Șalapa au avut autorii în sală, și s-au putut exprima asupra lucrărilor lor, au oferit exemplare ale cărților, au răspuns întrebărilor presei.
De remarcat prezența la manifestare a domnului Vali Nițu, consilier local târgoviștean, autor de poezie, care a adus salutul Primăriei Târgoviște, alături de certitudinea unui parteneriat, la ediția de anul viitor, consistent, în avantajul nu doar al mișcării literare locale ci și naționale, dar și a stimulării și motivării autorilor invitați.
Prima zi a Taberei s-a încheiat cu o serată literară, unde s-a citit și s-a comentat nu doar poezia citită ci și mișcarea literară contemporană la intersecția cu mișcarea asemănătoare a diasporei românești și marea literatură universală.
3. Momentul Pietroșița
A doua zi, s-a mers la Pietroșița, o comună cu o viață cultural-literară, îndeosebi - plină de miez și verticalitate artsitică. Comuna este locul de naștere al scriitorului Mircea Horia Simionescu, care a marcat viața literară a zonei în mod atât de evident încât numele și autoritatea marelui dispărut este impregnată peste tot, în gesturile cultural-literare ale creatorilor locali, în demersurile lor în plan artistic, educațional, moral.
De altfel, la Pietroșița, au avut loc manifestările legate de proiectul “Toamna literară pietroșițeană Mircea Horia Simionescu”, eveniment aflat la cea de a VIII-a ediție, sub egida Fundației “Renașterea Pietroșiței – Ruralia”, președinte Radu Negoescu, medic de profesie, dar și om de litere, semnatar al mai multor volume, manager cultural excepțional. La Pietroșița, delegația Taberei s-a integrat evenimentului, prin prezentarea cărților lansate la Târgoviște, prin lecturi din creația proprie – Dana Banu, Simona Toma, Ștefan Ciobanu, Victor Potra. Aici, Dan Șalapa a fost primit cu o vibrație în plus din partea gazdelor dat fiind locul său de proveniență, Drobeta Turnu Severin, “poartă a latinității”, dar și de apropierea acestei localități de Cazanele Dunării, unul dintre centrii energetici de pe teritoriul României, un altul aflându-se pe Vârful Omu (Kogaionul din mitologia cunoașterii divine, cu implicare cosmogonică celebră) din Bucegi, munți aflați în imediata apropiere a Pietroșiței, tot prin apropiere fiind și așa-numitul Râu al Nemuririi, notificat încă din perioada dacilor, și a sacerdotului lor, zeificat, Zamolxis. La Pietroșița, cultul dacilor, al înaintașilor proveniți din această ramură a locuitorilor vechii Dacii, este la mare cinste, revendicarea din această sorginte fiind nu doar apărată ci și trăită la modul exemplar în plan spiritual și cultural, implicit.
La Pietroșița, au participat scriitorii: George Coandă, George Canache, Ion Enescu-Pietroșița, Grigore Grigore, Elena Negulescu, Delia Stăniloiu, Florea Turiac, Gabriela Nițulescu, Maria Panțuroiu, Neli Bucur. Desigur, lista ar putea fi incompletă, dar asta nu înseamnă că a existat o intenție în a reduce din importanța prezenței fiecăruia dintre cei aflați acolo, într-una din sălile Muzeului Etnografic din comuna-gazdă. Mai mult, trebuie să notăm prezența primarului comunei, dar nu la așa-numita masă a prezidiului, ci undeva, în sală, stând cuminte și ascultând la cele împărtășite de invitați, de cetățenii comunei pe care o conduce administrativ. O cumințenie exemplară, nu doar ca și stare ci ca atitudine!
La finalul lucrărilor s-au acordat diplome de merit, dar câteva premii au fost însoțite de Diplome de Excelență pentru vocație, creație și expresie literară. Premiul cel mare a fost conferit poetei Adriana Lisandru, reprezentanta Revistei SINGUR în Brașov.
De notat că volumul severineanului Dan Șalapa a fost însoțit și de DVD-ul cu documentarul “Ștefan Odobleja. Gândirea gândirii”, prilej pentru autor de a împărtăși asistenței, atât la Târgoviște cât și la Pietroșița, repere esențiale ale personalitatății acestui geniu mehedințean, trăitor o bună vreme la Turnu Severin, personalitate cu o creație de mare anvergură intelectuală în planul filosofiei și logicii, al cunoașterii întemeiate pe premise psihologice, de unde s-a desprins știința de astăzi a inteligenței artificiale, cibernetica.
4. Momentul Viitor
Tabăra de Creație Literară a Revistei SINGUR a pus fundamentul unei mișcări culturale viitoare importante în orizontul mișcării literare românești contemporane. Prima sa ediție a convins finanțatorii, nu a dezamăgit sub nicio formă publicul și a motivat participanții spre a se dori prezenți și la ediția următoare. Ștefan Doru Dăncuș a reconfirmat flerul său de manager, de “geambaș de autori și evenimente”. Dincolo de acest lucru, este de remarcat efortul său și al editurii pe care o conduce spre a susține financiar acest demers, astăzi, în plină criză, în această demență cvasi-generalizată de sărăcie nu atât financiară cât morală. Încheiem cu această remarcă amară cronica Taberei nu din meschinărie ci din rațiuni pragmatice, spre a se înțelege mai clar pretențiile unora de a fi spijiniți în demersuri motivate labil în plan creativ, dar drapate de rațiuni politice. Iar de aici, deturnări de sensuri, pupincurisme și libidoșenii cu pretenții de act artistic. Tabăra SINGUR, s-a declarat acolo, la Târgoviște, de către partenerii și finanțatorii ei, nu mai este singură. Ea și-a câștigat prieteni, respect și certitudine. Ea are datoria să devină - convine sau nu - un model, un reper!
Material scris de Grigore TIMOCEANU

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!