poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9609 .



Festivalul Internațional de Epigramă "Traian Demetrescu" Craiova
articol [ Evenimente ]
Ediția a II-a – 29-30 noiembrie 2013 Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2013-12-04  |     | 












De olteni, spun toți în cor,
Au și haz, și suflet mare,
Dânșii cu umorul lor,
Þin o țară în picioare!
(Dr. Elis Râpeanu)


Până să devină Capitală Culturală Europeană, în 2021, Craiova fu pentru două zile capitala umorului. Făcu ce făcu Excelența Sa Petre Gigea-Gorun și o convinse pe doamna primar că un festival de epigramă e absolut necesar pentru întregirea paletei de activități culturale desfășurate în Bănie. Vestea că, după doi ani de la prima ediție, la Craiova se va desfășura iar un festival, fu primită cu mare bucurie de epigramiști. Așa că 82 de glumeți din România și din Republica Moldova se puseră pe scris epigrame. Temele fură faine: „De-ale oltenilor” și „Iarnă grea”, epigramele fură și ele pe măsură. Juriul, format din domnii George Corbu, președintele Uniunii Epigramiștilor din România, Ștefan Cazimir, prof.univ.dr., Cosmin Dragoste, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” Craiova, Tudor Nedelcea, profesor dr. președinte al Fundației „Scrisul Românesc”, Craiova și Petre Gigea-Gorun, ambasador , președintele Cenaclului Epigramiștilor Olteni din Craiova, avu grea sarcină, dar reuși să stabilească premianții. Printre aceștia, fusei și eu, așa că, în dimineața de 29 noiembrie, pornii degrabă spre Craiova.

 photo IMG_0279_zpsf09a853d.jpg

Oameni ospitalieri, oltenii ne așteptară la gară. Când ajunsei, soții Drăgoianu erau deja pe peron. Împreună cu brașovenii, fusei dusă la Hotel Triconf, unde primii, pe lângă mapa festivalului, un teanc gros de cărți și reviste, să am ce citi în serile lungi de iarnă.

 photo IMG_0284_zps8cfbdb26.jpg

Odată cazați, pregătirăm săbiile și pornirăm spre Primăria Municipiului Craiova. Hotelul fu foarte aproape de Primărie, așa că nu puturăm admira prea mult din frumoasa urbe. Ne mulțumirăm să privim, peste gard, impunătoarea clădire a Muzeului de Artă.

 photo IMG_0304_zpsebfe8710.jpg

După tradiționala fotografie de grup, intrarăm în Sala Mare, împodobită de sărbătoare, unde ne așteptară craiovenii iubitori de umor. După deschiderea oficială a festivalului, citirăm câte patru epigrame.

 photo IMG_0324_zps91c7d6ae.jpg

Unii, mai șugubeți, nu se putură abține și îi înțepară pe distinșii amfitrioni, legându-se ba de ochii frumoși ai doamnei primar Olguța Vasilescu, ba de numele directorului Casei de Cultură:

Să fie clar!
Olguța, orice-ar fi să spună
Rivalii, orișicare-ar fi,
A fost aleasă că e bună
Și nu pe ochi frumoși. Deși...
(Petru-Ioan Gârda)

Eveniment notoriu
Eu sunt de-a dreptul fascinată
Că, uite, nu e pacoste,
La craioveni, întâia dată,
Suntem primiți cu... Dragoste!
(Florina Dinescu)

 photo 857479_626370954086871_269352977_o_zpsd22bb88e.jpg

Nici domnul inginer Ștefan Manea, directorul S.C. Hofigal, invitat de onoare, nu scăpă de tăișul săbiilor:

Magie
Trucul este magistral,
Timpul chiar l-am păcălit.
Mă tratez cu Hofigal
Și deja m-am (h)ofilit...
(Florina Dinescu)

Vârstnicul și Hofigalul
Nu sunt bărbatul ideal,
Nu sunt nici zmeu, la o adică,
Dar m-am tratat cu Hofigal
Și, uite, azi sunt... ginerică!
(Viorel Martin)

Glumirăm noi pe seama produselor Hofigal, dar mare ne fu bucuria când primirăm, la cină, câte o plasă plină de medicamente și produse cosmetice naturiste. De-acu’ să vezi ce epigrame vom scrie noi, cei care primirăm stimulente naturale, aducătoare de inspirație!
Dar domnul Ștefan Manea nu aduse la festival doar medicamente, ci o aduse și pe doamna bioenergoterapeut Lavinia Tatomir Pintea, doctor în medicină. Văduva regretatului actor Adrian Pintea ne demonstră ce poate face grație magnetismului cu care fu înzestrată de Dumnezeu, ridicând o carte care se lipi de palma dumneaei. Nu se știe cum, dar aceste calități paranormale ni se transmiseră și nouă, astfel că ni se lipiră de mâini plicuri cu bani și diplome.

 photo IMG_0459_zps2e98f2df.jpg

Plicul cel mai gros se lipi de mâna maestrului George Petrone de la Iași, care obținu premiul I, denumit „Traian Demetrescu”. De altfel, personalitatea poetului Traian Demetrescu, mort la doar 30 de ani, fu elogiată de domnul profesor Marius Robu, care ne emoționă, recitând duioasele poezii „Călugărul din vechiul schit” și „Ursarul”. Alte plicuri și diplome se lipiră de mâinile umoriștilor Mihai Sălcuțan – Buzău (premiul al II-lea), Florina Dinescu – Ploiești (premiul al III-lea) și Vasile Larco –Iași, Elis Râpeanu – București și Vali Slavu – Aninoasa (mențiuni).
Rând pe rând, toți umoriștii s-au molipsit de magnetism, lipindu-se de premii de excelență, purtând numele unor personalități culturale care au avut legătură cu Oltenia. Fură premiați umoriștii Eugen Albu, Gheorghe Bâlici, Gheorghe Bălăceanu, Ionel Iacob-Bencei, Nicolae Bunduri, Dan Căpruciu, Gheorghe Constantinescu, Ioan Petre Gârda, Laurențiu Ghiță, Dorel Lazăr, Elena Leach, Viorel Martin, Ion Micuț, Ion Moraru, Dan Viorel Norea, Cătălina Orșivschi, Maria Sturdza-Clopotaru, Violeta Urdă, Nichi Ursei și Ica Ungureanu. Se acordară șase diplome și unor umoriști olteni: Janet Nică, Laurean Ionică, Marius Coge, Any Drăgoianu, Elena Buțu.
Petru-Ioan Gârda găsi chiar o explicație a acestor premii de excelență:

Pentru har și competență,
Diplome ne-a dat, vă spun,
Exclusiv de excelență,
Excelența Sa Gorun.

 photo IMG_0442_zps9fab5b91.jpg

Olteni cu mintea ascuțită, organizatorii născociră ceva nemaivăzut și nemaiauzit pe la festivaluri: un dialog interactiv între epigramiști și studenții de la Facultatea de Litere a Universității Craiova. Atfel că festivalul craiovean fu unul sui-generis, iar noi ne minunarăm ce melodios sună epigramele noastre în limba lui Cervantes, Pirandello, Balzac, Goethe sau Shakespeare. Epigrama mea fu tradusă în germană de studentul Radu Grigoroiu.

 photo IMG_0426_zps826bdfb1.jpg

Unii umoriști, obișnuiți să fie... traduși, nu putură să nu-și spună oful. Astfel, Nichi Ursei se adresă traducătorului său:

De gestul tău sunt fericit
Și am să-ți spun de ce și basta:
Eram deja obișnuit,
Că mă traduce și nevasta.

Dar Janet Nică văzu partea plină a paharului, așa că declară:

De unde e, de unde vine,
Ideea-mi pare excelentă:
Decât nevasta-i mult mai bine
Să mă traducă o studentă.

Desigur, cel mai râvnit fu Trofeul „Prazul oltenesc” și mare bătălie se dete pentru el!

 photo IMG_0479_zpsc9ab83c1.jpg

Ei, dar oltenii ne făcură și figura. Pe holul Primăriei fură expuse portretele noastre, realizate de artistul Lucian Bulătan.

 photo IMG_0483_zpsae2ec007.jpg

Nu degeaba epigrama este de genul feminin. Pentru prima dată în istoria festivalurilor de umor, la Craiova participară multe doamne. Câte? Veți afla imediat, din epigrama citită, la cină, de Dan Norea:

Sfat adresat celor zece doamne
Îți iei un soț deștept, c-o leafă bună
Și-un tinerel frumos să-l pui în ramă,
Îi lași să joace table împreună
Și pleci la un concurs de epigramă.

Eu plecai, mă întorsei acasă și mă grăbii să relatez cele întâmplate. Acum, fug să scriu niște epigrame pentru concursurile care urmează, că simt cum tropăie muzele în jurul meu. De la coenzima Q10 cred că mi se trage...

 photo IMG_0295_zps72e9dd65.jpg



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!