poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4294 .



Ceartă între scriitorii germani
articol [ Cultura ]
Aspecte din scena literară germană

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2022-04-15  |     | 



Dacă se ceartă poeți, eseiști, și prozatori lumea e numai ochi și urechi. Doar poate să se aștepte la o dispută inteligentă, sofisticată atât pe planul ideilor cât și pe cel al limbii. „Poets, Essayists, Novelists“ nu înseamnă mai mult decât PEN, cea mai însemnată asociație internațională de scriitori din lume. A fost creată în anul 1921 cu țelul de a sprijini scriitori sau jurnaliști urmăriți de regimuri dictatoriale sau autocrate din întreaga lume. Are secțiuni în multe țări ale lumii: atât în România cât și în Germania.

Acum a izbucnit o ceartă în conducerea secțiunii germane cu ecouri în multe pagini de foileton. Centrul german, adică PEN Zentrum Deutschland, are în jur de 770 de membri, fiecare membru cu cel puțin două cărți publicate, conform statutului organizației. Un grup format din 36 de membri și-a exprimat de curând public nemulțumirea cu un alt grup din sânul prezidiului (10 membri), condus de jurnalistul Deniz Yücel. Și în conformitate cu proverbiala soliditate germană se cere imediat demisia întregului prezidiu, alegerea unui nou organ de conducere fiind posibilă la o adunare generală a oranizației de scriitori care va avea loc în orașul Gotha din landul Thüringen între 12 și 15 mai 2022. Și cinci foști președinți ai organizației PEN Zentrum Deutschland cer demisia lui Deniz Yücel. Este vorba de Gerd Heidenreich, Christoph Hein, Johano Strasser, Josef Haslinger, Regula Venske.

Dar care sunt păcatele lui Yücel, care conduce această uniune scriitoricească abia din octombrie anului trecut? Întrebat de o jurnalistă la festivalul de literatură Lit.Cologne dacă ar trebui închis spațiul aerian deasupra Ucrainei (ceea ce ar însemna implicarea directă a trupelor NATO în războiul ruso-ucrainean), Deniz Yücel a răspuns: „Ar fi o idee bună.“ Acum i se reproșează că ar fi păcătuit prin opinia sa împotriva Chartei PEN, care nu este altceva decât un document de principii pe care trebuie să-l semneze toți membri din PEN Internațional, deci și cei germani. Cine citește însă aceste principii, va avea greutăți să găsească în ele imbolduri pentru păcatele lui Deniz Yücel. Acolo se pot citi propoziții ca: „Literatura nu cunoaște granițe și trebuie să rămână și în timpuri de șocuri politice interne sau internaționale o valută comună a întregii omeniri“ sau „În orice caz, și mai ales în război, opere de artă, moștenirea întregii omeniri, trebuie să rămână neatinse de patimi naționale sau politice.“ (Traducere din lb. germană). Chiar dacă părerea președintelui PEN-ului german nu este o pledoarie înfocată pentru pace, trebuie acceptată ca o intenție de a opri bombardamentele rusești în Ucraina și implicit de a salva bunuri de artă și de vieți omenești. Divergența de opinii este deci mai degrabă un subiect de dezbatere, decât unul de măsuri administrative și politice (alegeri) în interiorul uniunii.

Cum mulți membri ai organizației lucrează ca jurnaliști, putea să fie numai o problemă de timp, până când apăreau în presă și alte motive pentru disensiumea din cadrul PEN-ului german și mai ales al gremiului său de conducere. Cei 10 membrii sunt certați și între ei fără mari șanse de împăcare, se poate citi sau auzi în diferite canale de mass-media din Germania. Părerile sunt multiple și foarte diverse. Dacă mă uit la vârstele persoanelor din centrul acestei certe, constat că ar putea să fie vorba chiar și de un conflict de generații. Dintre cei cinci foști președinți unul are 83 de ani, doi 78, și alți doi 67. Omul pe care l-au atacat public are 48 de ani.

O altă membră a centrului PEN din Germania, Juli Zeh, una din vocile cele mai marcante ale literaturii germane contemporane, a spus într-un interviu cu postul de Radio DEUTSCHLANDFUNK KULTUR în privința certei scriitorilor germani organizați în PEN Zentrum Deutschland (Herta Müller a părăsit uniunea deja în anul 1997): „Se poate pune și întrebarea, dacă trebuie să țip imediat după demisie, când nu ai aceeași părere sau modul de exprimare. Sau este vorba mai degrabă despre un semn al slăbiciunii modului de discutare? Nu se poate, să astupăm cuiva gura, când nu ne place o anumită părere.“ Juli Zeh are vârsta de 47 de ani.

[Ingolstadt, 2022]
Anton Delagiarmata

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!