poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2763 .



Propoziția săptămânii (2)
articol [ Societate ]
rostită sau citată în limba germană

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2008-01-13  |     | 



Wir wollen mit Anreizen und intelligenten technischen Lösungen erreichen, dass Kraftstoffverbrauch und CO₂ -Ausstoß von Fahrzeugen sinken. – Vrem să opținem prin imbolduri și soluții tehnice inteligente micșorarea consumului de carburanți și a emisiunii de CO₂ .

Propoziția aparține doamnei Angela Merkel, primul cancelar feminin al Germaniei, și a fost publicată în revista ADAC-MOTORWELT, nr. 1, ianuarie 2008, editat de Clubul German de Automobile. Doamna Merkel a publicat aici un articol cu titlul „A asigura o mobilitate plătibilă”.

Deci e vorba de mobilitatea germanilor. Aici doamna Merkel se adresează majorității populației. Și o face prin încercarea de a clarifica unele lucruri care se pare că fac parte dintr-o sumedenie de factori, răspunzători pentru scăderea cumpărăturilor de mașini. Anul trecut au fost omologate în Germania aproape 3,15 milioane de autoturisme, produse de concernele cu fabrici în germania. Vorbim de VW (608.820), Mercedes (359.7169), Opel (285.267), BMW (284.889), Audi (249.305), Ford (213.873) și Porsche (17.663). Asta a fost o scădere față de 2006 cu 9,2 %.

Cancelarul anunță o schimbare la impozitele pe mașini. Criteriul de impozitare va fi, începând din 1 ianuarie 2009, cantitatea de emisiune CO₂. Astfel guvernul vrea să creeze „imboldul” necesar pentru cumpărarea de mașini mai puțin dăunătoare naturii. Guvernanții din Berlin vor crea însă și un „imbold” pentru producția de carburanți din masă biologică.

Doamna dr. Angela Merkel atrage atenția și asupra „soluțiilor tehnice inteligente” și se adresează – fără a-i numi direct – centralelor de concerne. Situația actuală, creată și de birocrații de la Brussele, nu vorbește totuși de o planificare prevăzătoare a șefilor de concerne germane. Cu toate că 2007 au fost vândute în Germania mai multe mașini mici și ieftine – Daihatsu, Lada, Smart și Suzuki – decât în anul 2006, construcția automobilelor mari și scumpe și mai ales cu emisiuni mari de substanțe toxice continuă să predomine în planificarea modelelor viitoare.

Totuși, se pare că apelul doamnei Merkel a fost înregistrat în etajele centralelor. Dr. Werner Widuckel, directorul pentru personal al firmei Audi, a declarat în fața presei că firma sa va angaja anul acesta 800 de ingineri care vor lucra la dezvoltarea de modele noi, cu motoare mai eficiente, cu sisteme de angrenare hibrid și cu carburanți alternativi.

Germania trăiește un an cu multe alegeri comunale și de landuri importante. Faptul că cancelarul s-a adresat chiar la începutul anului conducătorilor auto arată că nemulțumirile acestora din anul trecut - discuții despre o limitare de viteză, taxe de autostradă, creșterea necontenită a benzinei, restricții de circulație în unele metropole germane - ar putea să constituie un factor de risc pentru centrul de putere de la Berlin (2009) și din unele capitale de landuri (2008). Și mai rău era dacă sutele de mii de locuri de muncă din industria de automobile ar putea fi periclitate.

Deci, instinctul politic al doamnei Merkel a determinat-o să se adreseze cu cuvinte încurajatoare, dar și reclamante, deopotrivă milioanelor de consumatori și sutelor de mii de angajați din cel mai mare sector industrial al Germaniei.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!