poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3219 .



Propoziția săptămânii (13)
articol [ Cultura ]
rostită sau citată în limba germană

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2008-03-30  |     | 



Es ging immer rauf, aber irgendwann bist du oben. Und dann gibt’s halt nur noch eine Richtung.. – A mers întotdeauna în sus, dar la un moment dat ești sus. Și atunci chiar că există numai o singură direcție.

Sunt cuvinte de un dramatism profund, cuvinte de recunoaștere a ireversibilității timpului. Dar ele transportă și un oarecare pesimism, poate și o incapacitate de adaptare la fluxul vieții, acea înaintare necontenită în timp, sau și mai simplu: procesul de îmbătrânire.

Aceste cuvinte capătă o gravitate și mai mare dacă ne gândim că aparțin tocmai unui om care de ani de zile ne-a sugerat iluzia unei tinereți veșnice: Thomas Gottschalk. Vorbim de cel mai mare entertainer german. Dicționarul german de expresii străine explică: Entertainer – cineva care exercită meseria de a distra un public mai mare. Nimic mai ușor, spun mulți din rândul spectatorilor, nimic mai greu, spun cei care lucrează în această meserie. Și Thomas Gottschalk știe despre ce vorbește.

Suplimentul săptămânalului DIE ZEIT din 19 martie 2008, ZEIT-MAGAZIN-LEBEN - tradus motamo, titlul ar suna TIMP-MAGAZIN-VIAÞÃ - dedică un articol semnelor de declin ale marelui om de televiziune german. Gottschalk moderează de 21 de ani emisiunea de sâmbătă seară „Wetten dass ...? – Punem pariu că ...?”. Realizatorii emisiunii, postul de televiziune ZDF, s-a obișnuit cu cote de spectatori care depășeau ușor numărul de 10 milioane.

Gottschalk era tânăr, plin de de viață, lejer, elegant și extravagant în același timp, avea oaspeți renumiți, formații muzicale de renume mondial, a prezentat pariuri distractive și înțelegea mai bine ca nimeni altul să extindă emisiunea sa peste timpul anunțat în grila de program. De fapt puteam să scriu această enumerare de atribute și în prezent, fiindcă același Thomas Gottschalk ne prezintă încă același show distractiv ca ieri și alaltăieri. Și arată aproape tot așa de tânări și plin de umor irezistibil, ca acum 20 de ani.

Numai o privire după culisele acestui spectacol imens, ce se numește „Wetten dass ...?”, ne arată fața unui entertainer care este confruntat cu problemele mici și mari ale vieții, ca oricare dintre noi. Este un om. Și faptul că priza sa la publicul de televizor nu-l lasă indiferent, ni-l face și mai simpatic. Dar posibilitățile sale de a-și mări cota de simpatie la public ating graniți naturale. Vârsta este una din ele. Gottschalk va împlini anul acesta 58 de ani. Dacă cu ani în urmă publicul său s-a încadrat în limitele de vârstă 20 – 40 de ani, astăzi halele de spectacole sunt umplute de copii și bunici. Cu toate că formatul emisiunii a rămas același.

Orișiunde ne îndreptăm privirile, observăm și simțim dinamica vieții cotidiene. Toate schimbările au căpătat o accelerare pe alocuri înspăimântătoare. Gusturile oamenilor se schimbă tot mai repede. Posturile de televiziune încearcă să satisfacă cerințele mereu schimbătoare ale telespectatorilor. Einschaltquoten – cotele de vizionare sunt de multe ori singurul criteriu după care se ghidează realizatorii grilelor de program. Cotele lui Thomas Gottschalk sunt în scădere și lumea vorbește, ziarele scriu și invidioșii se bucură.

Bineînțeles că îndrăgitul entertainer simte dificultatea acestei situații noi. Până acum o națiune întreagă l-a sărbătorit drept superstarul divertismentului de televiziune. Acum apari critici, îndoieli și chiar reflectări de a-l schimba. Totuși se pare că nimeni sau aproape nimeni nu poate la ora actuală să-și imagineze o emisiune „Wetten dass ..?” fără Thomas Gottschalk. El însuși a declarat de curând în magazinul DER SPIEGEL: „Soarta mea stă în mâinile spectatorilor. Abia când aceștia adormi, voi obosi și eu.”

Photobucket

Bine face, fiindcă cu problema sa de scădere a numărului de spectatori se confruntă și multe alte emisiuni, printre ele fiind chiar și cea mai importantă emisiune de știri „Tagesschau” de pe ARD. Și iată că deja au apărut primii analiști care cred că Internetul ar fi de vină. În orice caz, un lucru e cert: dacă un Thomas Gottschalk declară „Manchmal frage ich mich, ob ich mir das noch antun muss - Câteodată mă întreb dacă mai trebuie să-mi impun aceste lucruri”, atunci peisajul de televiziune în Germania se află în plină schimbare.

Aseară emisiunea „Wetten dass ...?” a fost vizionată de 11,89 milioane de telespectatori. Asta corespunde unei cote de 40 % din totalul emisiunilor de ieri din Germania. Gottschalk a depășit timpul său de emisie cu 39 de minute.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!