poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3561 .



Propoziția săptămânii (30)
articol [ Societate ]
rostită sau citată în limba germană

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2008-07-27  |     | 



Warum also sollten wir, sollte sich die deutsche Politik von einem Instrument trennen, das sich hervorragend bewährt hat, und wie kaum ein anderes als Symbol für die deutsche Variante des sozial gebändigten Kapitalismus steht? – Deci de ce ne-am despărți noi, de ce s-ar despărți politica germană de un instrument care s-a dovedit corespunzător și care stă mai convingător ca oricare altul drept simbol pentru varianta germană a capitalismului domesticit.

Prin noi Bernd Osterloh, președintele Comitetului de Intreprindere a uzinei VW din Wolfsburg și președintele general a Comitetului de Intreprindere a întregului concern VW, înțelege în primul rând angajații concernului VW, pe care îi reprezintă în Consiliul de Administrație a concernului. De aproape doi ani în centrala concernului din Wolfsburg totul se învârte în jurul temei numită „legea-VW”. În lupta sa pentru menținerea acestei legi Bernd Osterloh a găsit parteneri chiar în guvernul de la Berlin. Dar adversarii săi sunt deosebit de puternici și pari a fi foarte persistenți: firma Porsche și Comisia Europeană.

Legea-VW datează din anul 1960 și prevede în articolul 2 că nici un acționar nu poate să exercite mai multe drepturi de vot decât 20%, indiferent câte procente posedă din acțiunile concernului. Deci chiar dacă o persoană sau o instituție deține jumătatea (50%) din acțiunile concernului Volkswagen nu va putea exercita mai multe drepturi de vot în adunarea generală decât 20%. Părinții acestei legi unice în lumea capitalistă au avut țelul de a împiedica astfel preluarea concernului prin investitori străini sau o transferare eventuală a sediului administrativ a concernului în altă regiune sau chiar țară. La ora actuală landul Saxonia Inferioară deține 20,20% din acțiunile VW iar Porsche SE deține 30,9 %. În Consiliul de Administrație a concernului există o paritate între reprezentanții capitalului și cei ai angajaților. Această egalitate este însă relativă, deoarece președintele consiliului are conform legii două voturi și aparține părții capitalului. Acest post este în prezent ocupat de Ferdinand Piëch, un nepot al legendarului Ferdinand Porsche și unul dintre acționarii principal ai firmei Porsche.

Comisia Europeană a văzut în această lege o piedică pentru transferul liber al capitalului și pentru alegerea liberă a locurilor de producție. În martie 2004 Comisia a cerut de la Guvernul Federal din Berlin să schimbe conținutul legii. Guvernanții din capitala germană nu prea erau dispuși să întreprindă ceva, așa că a bătut ceasul Curții Europene de Justiție din Luxemburg. Aceasta a declarat la 27 octombrie 2007 legea-VW ilegală și a lăsat legislativului german două posibilități: desființarea sau schimbarea conținutului legii.

Organizația sindicală de la VW a intrat în acțiune, adunând zeci de mii de semnături sub o cerere adresată Ministerului de Justiție, în care se cere o schimbare a textului legii în așa fel încât așa numita Mitbestimmung, adică codecizia pentru partea angajaților în Consiliul de Administrație să rămână garantată.

La 27 mai 2008 guvernul german a prezentat un proiect de lege pentru legea-VW. În acest proiect bariera de 20% de drepturi de vot este întradevări desființată. Legea prevede însă ca importante decizii - un exemplu ar fi politica de modele - să pot fi luate numai cu o majoritate de 80% în Consiliul de Adminstrație. Un alt paragraf al noului proiect de lege prevede o majoritate de 2/3 în Consiliul de Administrație pentru stabilirea locurilor de fabricare – în Germania sau undeva în lume. Dacă luăm în considerare că în Consiliul de Administrație a concernului VW – cu mărcile VW, Audi, Skoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Seat, VW-camioane și Scania – stau și doi reprezentanți ai landului Saxonia Inferioară (de partea capitalului), președintele de miniștrii Christian Wulff și ministrul economiei Walter Hirche, atunci putem constata că balanța decizională în centrala de la Wolfsburg oscilează în favoarea muncitorimii. Explicația pentru acest raport de forțe este cât se poate de simplă: reprentanții landului și sindicaliștii din Consiliul de Administrație au același interes fundamental: păstrarea cât mai multor locuri de muncă în land (județi) și în țară.

Și chiar asta nu pare a fi pe placul birocraților de la Comisia Europeană. Politicienii europeni din Bruxelles se cam simt tras pe sfoară și au anunțat deja o nouă plângere la Curtea Europeană de Justiție. Timp pentru Bernd Osterloh și trupele sale de muncitori – aici nu mai contează dacă sunt sau nu membri într-un sindicat – de a intra în acțiune, cu scopul sfânt de a salva simbolul pentru varianta germană a capitalismului domesticit. Comitetul de Intreprindere din centrala de la Wolfsburg a inițiat o nouă strângere de semnături care vor fi înaintate Comisiei Europene, ca domniile sale din capitala Belgiei să înțeleagă în sfârșit care este dorința oamenilor muncitori, sau mai precis truditori, din Germania.

Photobucket
Peter Mosch (dreapta) discutând cu Matthias Grätz, dramaturgul teatrului din Ingolstadt

În scopul unei înțelegeri mai ușoare a problematicii generale, rezultată din această luptă pentru codecizia în Consiliul de Administrație a concernului VW, merită să fie redată o declarație a șefului Comitetului de Intreprindere a firmei Audi din Ingolstadt, Peter Mosch: Nu ne trebuie desființarea legii-VW. Ne trebuie mai multe legi-VW în favoarea muncitoarelor și muncitorilor în Germania și Europa.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!