poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6094 .



Festivalul International de Canto Traian Grozavescu, editia a VI-a
articol [ Arte ]
Lugoj, 18-21 mai 2006

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noru ]

2006-05-18  |     | 



„O manifestare foarte importantă pentru întreaga activitate muzicală din Romania și străinătate”, așa a fost apreciată de către organizatori cea de-a șasea ediție (18-21 mai 2006) a Festivalului Traian Grozăvescu, dedicat tinerilor tenori. Programul de concurs este foarte variat și solicitant și cuprinde patru arii de operă, o arie de operetă și o canțonetă. În aceste condiții, alegerea repertoriului va avea o greutate aparte.

Pentru că în 2005 s-au împlinit 110 de la nașterea lui Grozăvescu, în ediția din acest an sunt obligatorii două arii de operetă din repertoriul acestuia. Prima seară este dedicată altui gen decât cel liric (un recital la pian la patru mâini, în consonanță cu anul dedicat lui Mozart) și cuprinde - sonate, variațiuni și fantezii. Interpreți sunt pianiștii timișoreni Manuela Iana Mihailescu și Dragoș Mihăilescu.
Etapele eliminatorii sunt programate vineri și sâmbătă. Cei 25 de concurenți (20 din țară, doi din Ungaria, unul din Austria și doi din Mexic) au fost repartizați în două serii. Participă și Călin Brătescu - premiul I acum doi ani.

Această editie consemnează în premieră prezența maestrului Petre Sbârcea atât ca dirijor (etapa a treia și gala) dar și ca membru al juriului.
Juriul este format din reputați muzicieni și directori de instituții muzicale: Corneliu Murgu – președinte - directorul Operei din Timișoara, Renate Kupfer - manager de programe și consultant liric la operele din Roma și Hamburg, Ionel Pantea - artist liric și profesor de canto la Budapesta, Toma Popescu - artist liric și profesor la Viena, Petre Sbârcea, dirijor, Gh. Dumănescu - fost dirijor al concursului acum două ediții, Grigore Constantinescu – profesor la Universitatea Nationala de Muzica din București,
Anca Florea - critic muzical, Luminița Constantinescu - realizator TVR, Ligia Ardelean - realizator Radio România Muzical, Costin Popa – muzicolog și Mihai Popa – critic muzical, redactor șef al revistei "Melos".

Premiile sunt în valoare totală de 7000 de euro, plus premiile speciale. Premiul I - 3000 de euro, acordat de municipalitate, II – 1000 euro, acordat de Teatrul Muzical din Viena, III - 500 euro – acordat de familia Costea Pascu; doua premii de 300 euro din partea revistelor Actualitatea Muzicală și Melos, un premiu de 500 de euro acordat de Compania GTI și Premiul Filaret Barbu, în valoare de 15 milioane de lei.
Premii speciale oferă Opera din Timișoara, Toma Păunescu și un Premiu Mihail Jora.

Prof. dr. Dorin Păcurar, coordonatorul concursului, ne-a declarat: „În cei 12 ani ai manifestării în cadrul concursului au fost prezenți tenori importanți, precum Tiberius Sima – actualmente bursier la Scala din Milano. Sunt foarte bine reprezentate școlile de canto din București și Cluj, Timișoara și Constanța - în premieră. Finala concursului o va avea ca invitată pe soprana Mariana Salba, care va interpreta arii din Traviata de Verdi.

Palmaresul edițiilor anterioare:

Ediția I 1995

Marele Premiu: Robert Nagy
Premiul I: Marius Nicolae Budoiu și Daniel Trăilă
Premiul II: Gabriel Alexandrescu și Viorel Săplăcan
Premiul III: Șerban Cristian Băcilă

Ediția a II-a 1998

Marele Premiu: Satoshi Mizuguchi (Japonia)
Premiul I: Marius Brenciu
Premiul II: Juan Anton Gambina (Malta)
Premiul III: Nicolae Busuioc (R. Moldova)
Mențiune: Andreas Schagerl (Austria)

Ediția a III-a 2000

Marele Premiu: Cosmin Ifrim-Costea
Premiul I: Attila Istvan Kiss Balbinat
Premiul II: Iurie Ciobanu
Premiul III: Constantin Octavian Danu
Mențiune: Sung Kil Bak (Coreea de Sud)

Ediția a IV-a 2002

Marele Premiu: Daniel Stoica
Premiul I: Valeriano Ganghebeli (Georgia) și Alfredo Dorin Pascu
Premiul II: -
Premiul III: Hector Sandoval (Mexic)

Ediția a V-a 2004

Marele Premiu: George Oniani (Georgia)
Premiul I: Călin Brătescu
Premiul II: Tiberius Simu
Premiul III: Menyhert Gergely Nemeth










.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!