poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3884 .



Doliu la Zoo Baneasa
articol [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [rradu ]

2006-10-26  |     | 




Doliu la Zoo Baneasa



Simbata,la prinz, a murit cea mai iubita dintre salbaticiunile de la Gradina Zoologica Baneasa, din Capitala: Gaya, elefantul indian.


Avea 48 de ani, un record pentru elefantii din captivitate, si era singurul elefant indian traitor in tara noastra. De o luna si ceva, femela nu mai vroia sa intre in camera ei de iarna de la Zoo Baneasa. Au incercat s-o convinga, intinzindu-i pina in adapostul din beton o poteca de bunataturi, crengi de plop, banane, pere. I-au pus chiar si budinca ei, unspe kile de orez cu glucoza. Le-a inghitit doar pe cele de pina la intrarea din beton. Statea zi si noapte afara, linga piscina de unde tanti Fita, ingrijitoarea ei timp de 12 ani, o indemna zadarnic la hirjoana. Se ridica pentru citiva pasi, cu fiecare zi tot mai putini. Se sprijinea mai degraba in trompa decit in picioare.

Au incercat s-o ridice cu macaraua

Vineri seara, tanti Fita a izbucnit in plins si a dat fuga la biroul directoarei, i-a strigat si pe medicii veterinari. Gaya nu se ridicase de jos toata ziua. Au chemat o macara, au imbracat-o cu paturi, i-au dat vitamine, au prins-o de subsuori cu niste curele late si au ridicat-o. Sperau sa-i trezeasca dorinta de-a ramine in viata. Dupa ce au desfacut curelele, elefantul s-a pravalit la pamint. A ramas acolo gemind pina a doua zi, sub privirea cimpanzeului Johnny, singura maimuta care n-a plecat in noaptea aia la culcare. Simbata, la ora 14.00, Gaya a murit.

Seara, medicii i-au facut necropsia, i-au descoperit o insuficienta cardio-respiratorie si o artroza. „Batrinetea. In libertate traiesc pina la 60 de ani, aici, in jur de 40. Ea era o venerabila“, a spus unul dintre veterinari.

Iubitul i-a murit in urma cu 11 ani

Duminica dimineata a fost arsa la un incinerator din Bucuresti. Cenusa ei va fi depusa intr-o urna la Cimitirul „Raiul animalelor“, de la iesirea din Bucuresti spre Constanta.

Elefantul Gaya, nascut la Rostock, a fost donat gradinii bucurestene pe cind avea trei ani de catre o gradina zoologica din Germania. La maturitate cintarea 4 tone, avea 3 metri inaltime si minca fructe si legume cam la doua sute de chile pe zi. Gaya locuia singura de 11 ani incoace, de cind murise Raj, amicul ei, elefant indian si el. Raj ajunsese in Romania la inceputul anilor ‘60, drept cadou al Indirei Gandhi pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej.


remus radu
24 octombrie 2006

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!