poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2927 .



culture pub
articol [ Internet ]
"Poezii noi", de RILKE Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2002-06-25  |     | 




C. C . este prietena mea. Am neglijat-o de la Sf. Ioan încoace și, uite, a venit Sf. Ilie. Ieri, pe căldura aia infernală, am zărit-o pe C.C., mai împlinită, dar la fel de … Era tot ea, ce să mai zic! Numai că C.C., după tandrețurile de rigoare, a făcut un lucru neașteptat, a sărit, sub ochii mei, și a “probat”, demonstrativ, soclul statuii.
- C.C., te-ai țicnit. Nimeni nu are să accepte să facă din tine “Cățeaua Capitolină”. Ești o vacă bleagă și nebună, nu ne ajunge Lupoaica aia Capitolină mutată din Dorobanți în Piața Romană ? Degeaba te agiți. Ce vrei?
Ostentativ, a mai sărit o dată și mi-a oferit un “profil” de cățea învigătoare.
“Rămas bun mi-am luat, și înc-o dată
rămas bun.
Mai mult nu poate-un muritor să ia.”
(Rilke, Alcesta, tălmăcită în românește de Al Philippide – Rilke, VERSURI, Ed. pentru Literatura Universală, București 1966, p. 188)

Am mers cam abătut restul de drum până acasă, vâjâindu-mi în cap o sentință a bunului meu prieten: “În argumentele inductive, relațiile dintre corectitudinea logică și adevăr se prezintă sub un alt aspect, deoarece, după cum s-a arătat, despre concluzia unui asemenea argument se pretinde că decurge în mod probabil din premise; dacă această pretenție este îndreptățită …” (Logică Juridică, Ed. Pro Transilvania, București, 1998, p.p. 41-42).

- C.C. m-am întors ca să te întreb dacă există o legătură între aruncatul în sus, cât mai sus, a unei compoziții pentru o omletă, încremenirea ei la picioarele soclului statuii tale în chip de “mileu” – piesă decorativă nevinovată – și scurtatul mânecilor cămășilor oficialilor noștri, deopotrivă cu dispariția obligativității purtării cravatei, în sezonul cald.
- A.Fi-ule ești de nerecunoscut. Zât!
Abătut rău de tot că și Coreea de Sud a bătut, că, enervată, Franța a virat pe o “dreaptă” cam insuportabil de lungă și cam subțirică politic pentru nervii întinși ai raționalismului francez … Aah, mânca-i-ar tata pe ei de nervuți și de jaci și raci-onaliști … mânca-i-asi de dragi ce-mi sunt că seamănă ca două picături de rouă cu noi …! Mamă, mamă ce de “‘tu-i” și “‘tu-le” legale pot să trag în vara asta, cu, sau fără drept la replică. Legea semi-prostituției e sublimă, dar incompletă. Un cort, undeva, în “inimoasa” noastră configurație a granițelor, ar fi încăput în economia legii. Un cort la ușa căruia să … Să zici și tu ceva, pe ne-mâncate, cu ochii închiși și să te răcorești:
“…, prin ușoară prefacere
o întrepătrundere de sute de ori …” (Rilke, Op. cit., p. 380).

Erata:
În editorialul meu precedent era vorba de Modigliani. Dacă ați pornit cu Mondrian (neopictura), vedeți și Klee (tratatul de pictură – mie îmi spune mai multe el) și, pentru refrișare, mai vechii Pico de Mirandola și extrem de bătrânul Plotin, care spunea că existența e o banală proiecție a unu-lui).
O greșeală recunoscută …
Unele uși se deschid pe dinlăuntru, dar ați văzut o poartă a lumii de apoi care să se deschidă incoace? Proiectanții și interpreții au avut o idee fixă. Oameni buni, e batantă. Dar, aveți grijă că după atâta răsuceală, indiferent unde veți fi azvârliți, veți fi cam amețiți o bună bucată de timp.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!