poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3459 .



Cronica
articol [ Internet ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Lupisor ]

2003-03-09  |     | 



Este ora 12:50,cand incep aceasta cronica si inca nu sunt edificat asupra a ceea ce este real si ceea ce este iluzoriu din sesiunea de "discutii literare si mai putin literare despre (ne)razboi si conflicte" care a avut loc in club.a in seara zilei de
07.03.'03...
Sa fie iluzoriu, oare, admirabilul curaj cu care s-a pus punctul pe "j" (ca pe 'i' il pune toata lumea) in problematica militarizarii unui popor (cu trimitere la Romania ante si post-revolutionara sau la actualul regim din Irak)...?
Sa fie reala puterea de convingere a textelor lecturate pe parcursul a mai bine de doua ore, texte care -in cautarea unui raspuns lamuritor- au rascolit de la cenusa conflictelor biblice pana la criza de isterie afisata de 'fata mare' a continentului american?
Sa fie ,oare, iluzorie nuanta de duritate in negarea necesitatii unui conflict mondial (nota desprinsa din majoritatea textelor) generat doar pentru a maguli orgolii pseudo-nationaliste si interese economice meschine?
Sa fie reale incursiunile in amintirile personale ale participantilor la discutii ca si cele in istoria pricipalelor conflicte mondiale?

*Dar mai bine sa facem o scurta prezentare a unei seri care va ramane(parerea mea)in amintirea unora dintre noi ca un deliciu spiritual...
*
Seara a fost deschisă de nu brublem, care a recitat poemul 'starea de nulitate' si a anunțat câștigătorii concursului-cimilitură "Promoție de primăvară" lansat lunea trecută pe site. Răspunsul corect: "mărul discordiei". Câștigători: Trandafiraș, Caly și Hermann. Mențiune: Cheela. Singura care și-a 'ridicat' mărul a fost Cheela, restul câștigătorilor urmând a primi mere virtuale din partea discordantului organizator.
*
Urmatorul pas a fost lectura din creatiile lui Cheevas "poezie de (ne)razboi 1;2;3 si ultima"...
Cateva cuvinte despre 'PdeR-ultima'!
Am remarcat ,cu interes, o anafora urmata de o excelenta tripla-viziune dextrograda a timpului: 'uneori te doare/de vineri pana luni/de maine pana azi[...]pana ieri/de la verbul a visa la verbul a fi...'
Bogdan Geana,avand pseudonimul bogdangeana,cu un 'Ud stoc'(interesanta licenta poetica) si o 'Scrisoare de pe front' ne-a izbit frontal,lateral,deschis,inchis de toate colturile "mobilului de la urechea curcubeului"...
Analfabet a fost -in lectura lui nu_brublem-reprezentat in sala cu textul "American dream", din care am retinut pentru voi:'as vrea sa ma impart/cum impartise-odata/camasa Sa/Mesia'..
Prima voce feminina a serii a fost ca de obicei a 'baietoiului' Silva ,dar nu cu o lucrare personala ci cu un text care surprinde ca un flash-back una dintre dramele democratiei 'copiilor nostri americani'. Textul se numeste "Eroi ii vrem,da-i vrem si sfinti" purtand semnatura lui Genuneanu.

Lucrarea "Cantec fara tara" -autor Silisteanu si lecturata de Mat- a schimbat registrul poetic, trecand audienta pe lungimea de unda a poeziei cu forma clasica.Metrica de 7-8 silabe este destul de greu de stapanit pentru a nu cadea in explicativ.Ei bine, Silisteanu,a reusit sa ocoleasca elegant toate posibilele capcane pe care nevoia de melodicitate a textului i le-a intins..
Apoi,Silva a recitat textul "in razboi poti face amor" de Kordon_don.
*
Aici ma voi opri, pret de o cupa cu ganduri, pentru a da curs unei idei avansate de Radulucian: diferenta dintre viziunea feminina si cea masculina asupra aceleiasi teme..
Mae ,de exemplu, din ale carei lucrari a fost aleasa pentru lectura "sfarsitul razboiului" ne trimite intr-o regresie temporala, dezmembrand geometria razboiului pana la regula lui de baza: jocul...apoi,spiralat, se ajunge -inevitabil- la teatru ,copii din prima ipostaza devenind parte integranta dintr-o piesa planetara.Actorii de astazi,se identifica tot mai mult cu rolurile jucate.Finalul,imuabil,ii gaseste dezumanizati,in fata cortinei, odata cazuta, se face loc pentru 'glasul Imparatului' (publicul) care striga disperat..'s-a sfarsit!'.
Voi opune aceste viziuni cu reflexii mladioase, lasand loc la numeroase moduri de interpretare, textul "Vine razboiul" de Niculescu.
Impresia pe care mi-a lasat-o lucrarea, este de felina tinara si speriata de prima vanatoare pe care o intalneste. Ricoseurile elegante care provoaca ilarul aduc o prospetime spumoasa textului: 'incepe disputa dintre comete/vin mercenarii pe biciclete', pregatind un final reusit si deloc predictibil:'vine razboiul!Doamne fereste!'.
*
Dupa ce A nimanui a recitat un text al Silvei...a urmat una din atractiile serii:
disputa cvasi-colectiva despre raspunsul la intrebarea:
'este necesar serviciul militar obligatoriu?are el vreo finalitate?'
Parerile au fost impartite -la inceput- pentru ca finalul discutiei a fost dominat copios de Adrian_nairda,clasic de acum pentru rationamentele bine structurate si demonstrate cu exemple fara echivoc.Discutia nu a cautat o finalitate stricta,dar a facut loc catorva reflectii asupra atitudinii pe care o avem noi, romanii,fata de actiunile politice actuale,atat ale viitoarelor tari beligerante cat si ale guvernului din palatul Victoria.
Una dintre interventiile de remarcat a fost acea a lui Cosmin care a sintetizat:"accentul nu se mai pune pe latura nobila,onoranta a sacrificiului pentru tara(razboiul aristocratic),ci pe laturile lui psihologice(vezi Vietnam)si pa laturile lui matematizate,eliminand factorul uman din economia conflictului (vezi Serbia)".
*
dupa aceasta discutie s-au mai lecturat texte de: Oriana: "Se inchide frontiera de vest"; Shyva: "Vreau razboi"; Trandafiras: "Si ingerii mor"; Celsius: "dar de razboi"; Radulucian: "n-am plecat niciodata"; Adrian_nairda: "jurnalele portavionului Boo"; Dominique: "Razboi si pace ".
**

In ultima parte a sesiunii de lucru am ascultat o prestatie muzicala extraordinara!
Dupa ce Iuliana ,o cunostinta mai veche a membrilor poezie.ro,ne-a incantat cu doua cantece,au urmat revelatiile serii: prima data, Iona, cu o balada din Bucovina de nord, cantata magistral de o voce impresionanta printr-o maleabilitate deosebita (dar si discret ajutata de Bebe sunetistul din club a),apoi Michelle...o prietena noua a www.poezie.ro care a prezentat trei melodii jazz.
Incheierea a fost facuta ,sublim, de frumoasele noastre Armonie [care si-a serbat si ziua de nastere pe 06.03(woops! pe asta nu trebuia s-o spun!!)] si Cheela ,celebrele de acum....
S I K I - G I R L S ...
Nu va mai zbateti sa obtineti primul autograf de la fete...el se afla la mine de aseara..::))
***
Au mai fost in sala prezentze atente si agreabile: Melina,Nygma,Pastel,Shyva,Vamesu,Bombonick, Cip si Dale(adica Cheela si Cheevas),Stefanut, Ifrim...si multi altii care din modestie nu si-au trecut numele pe foaia de protocol.

Vineri,14.03.'03 va asteptam in Club.a la ora 18:00 ca sa dezbatem pe tema: C E N Z U R A ! ! !

La buna vedere!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!