poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3788 .



Big Brother sau paine si circ
articol [ Societate ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Contele ]

2003-11-02  |     | 



S-a vorbit mult si se vorbeste in continuare despre acest spectacol-consurs. Un reality show, cu permisiunea domnului Pruteanu. Mai mult decat faptul ca se vorbeste, acest "frate mai mare" tinde sa devina un fenomen social printre cei care seara de seara isi casca ochii la televizor ca sa vada... Ca sa vada ce? Oamenii asteapta cu sufletul la gura ora 19.30 sau 23.30 ca sa vada cum Coco alearga dupa porci prin curte si cum lui Codita îi dau lacrimile in doua secunde.
M-am uitat zile la rand la televizor, poate poate ma dumiresc si eu. Si oricat m-am chinuit sa casc ochii, n-am vazut nimic. Nimic din ce ar trebui sa fie un spectacol de televiziune. Am vazut un spectacol banal care nu face nimic altceva decat sa profite de nivelul de cultura (sau incultura, dupa caz) al unor telespectatori.
Mi-e mai mare dragul cand o vad pe domnisoara Raicu discutand in fiecare seara cu invitatii sai subiecte de genul "cine va face primul sex din casa?" sau "va plimba sau nu Andreea vaca?". Aproape ca nu-mi vine sa cred ca pe un post public de televiziune se discuta asemenea subiecte. Si nu numai ca se discuta, dar se analizeaza si se despica firul in saisprezece. Va plimba Andreea vaca? Daca da, la ce distanta va sta de vaca? Daca nu, va parasi casa pe usa din dos? Si cu cat patos se dezbat aceste subiecte! Daca stau bine si ma gandesc, ceea ce face domnisoara Raicu seara de seara nu difera cu nimic de ceea ce fac babele din satul bunicii, care cand si-au terminat treaba in gospodarie, ies in ulita si incep sa barfeasca cu vecinii despre faptul ca baciu Vasile si-a dus vaca la un taur in satul vecin.
Dar totusi, de ce se uita lumea? Raspunsul nu este foarte greu de dat. Ce urmaresc de fapt realizatorii Big Brother? Urmaresc audienta si profit. Lucru absolut normal intr-o piata concurentiala, pentru ca in fond si la urma urmei, si o televiziune este o afacere si trebuie sa genereze profit. Si aici cei din spatele spectacolului nu fac altceva decat sa profite de instinctul de curiozitate care exista de la mama Natura in fiecare dintre noi, instinctul de a trage cu ochiul in curtea vecinului.
Toate bune si frumoase daca televiziunea nu ar avea un impact urias asupra maselor. In loc sa avem emisiuni educative, creative, constructive, dam poporului paine si circ. Dam poporului Big Brother si noi ne alegem cu cresterea audientei si implicit al profitului. Lucruri care nu sunt noi, s-au intamplat cu mii de ani in urma. Insa suntem in anul 2003, si avem pretentia ca am progresat ca specie. Sau mai mult, ca vrem sa progresam. Si televiziunile, prin impactul asupra populatiei, participa la acest "progres", imbecilizand populatia cu asemenea emisiuni. Este josnic si imoral faptul cum se incearca obtinerea audientei si a profitului material. Dar ce le pasa oamenilor? Cat timp exista paine si circ, si cat timp fratele cel mare "watches you", viata e frumoasa daca stii s-o traiesti, nu?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!