poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 11775 .



Cuvânt și culoare
articol [ Evenimente ]
Amintiri din ,, Pod''

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Decembrie ]

2003-11-29  |     | 





Poezia și cântul în cadrul Cenaclului din ,,Pod'' a prins și culoare prin participarea Mădălinei Brăteanu cu o expoziție de grafică. Aceasta a conținut atît lucrări inspirate din poeziile volumului Duminica Sinelui de Dan Tristian, cât și lucrări inspirate din alte texte de pe poezie.ro.


Cenaclul de la Iași a încercat să cucerească auditoriul prezent prin arta cuvântului. Pentru publicul dornic de noutăți poezia și cântul și-au găsit culoare în grafica de carte , care prin măiestria și talentul artistei a reușit să creeze autentice valori spirituale.


Acuarelele inspirate din versuri au îmbogățit considerabil frumusețea acelei seri din ,,Pod’’. Limbajul graficii cărții și a celorlalte versuri au reușit să se impună printr-o deosebită valoare estetică.


Poezie de duminica... - Radu Tudor Ciornei (Nexus)




Intre poezie și ilustrația ei grafică există o simbioză perfectă , căci fiecare se completează una pe cealaltă. E ca o relație subtilă între ,, Ea’’ si ,,El’’. Astfel, poezia prin ritmicitatea, melodia nevăzută a cuvintelor și puterea lor de sugestie, nu conține o informație steriotipă, un șablon, ci îl cheamă pe cititorul său la o împărtășire profană a unor stări subtile care sunt chintesența trăirilor anterioare ale poetului, din care s-au cernut cele domestice , parazitare, lăsând să se aștearnă pe hârtie sentimentele subțiri, esențiale, cele mai autentice din viața sa interioară.


Maria... - Nicolae Tudor (Nicolae)




Plăsmuită pe poezie, imaginea grafică devine un mod de comunicare aparte care prin intermediul liniei , culorii sau nonculorii este capabilă să-i traducă privitorului nu doar cele simțite și percepute de artistul plastic în momentul când acesta a fost atins de finalitatea mesajului poetic, ci totodată să-l ajute să vadă sensurile multiple și nebănuite ale limbajului poetic.


Omul cu mantia de cristal... - Alina Manole (Alma)




Deci prin imagine , poezia devine ochi, ea descoperind în liniștea unei întâlniri ,, față către față’’ un nou torent de semnificații nebănuite, chemându-l pe cititor să se regăsească mai adânc în lumea aparent criptică a poeziei, dezvoltându-i în final o vedere interioară subtilă. Culorile dau anumite stări, fiecare culoare are un rol bine defintit . Galbenul sugerează forță, bucurie și optimism, verdele – expresia vitalitații, negru pe alb- voiciune, iar albul pe negru dă impresia de claritate . Predominant în grafica Mădălinei e altenanța între alb pe fond negru și negru pe fond alb.


Am adormit... - Felicia Baltag (Floris)





Prin asocierea ritmului de linie-culoare , imaginea traduce dincolo de realitatea poeziei, un mesaj profund, perceput în subconștient, având în vedere că ea atinge mai întâi inima înainte de minte.
Grafica dă viață cuvintelor unui poet, căci acestea primesc un dinamism aparte focalizând în imagine ceea ce mintea nu a descoperit la prima citire.


Poezia și ilustrarea grafică a ei se contopesc , exprimând adâncuri și complexități omenești, invitându-și cititorii, și în egală măsură privitorii, să se regăsească pe ,, sine’’ și să descopere mesaje, dându-le interpretări care se potrivesc cel mai bine individualității specifice lui.


Mireasma verde... - Maria Prochipiuc (Decembrie)



Desigur că muzica reprezintă și ea o parte nevăzută a cuvintelor . Se spune că cele șapte culori ale curcubeului au drept corespondent cele șapte note muzicale. ... Cei care au pus cuvintele ,, pe note’’ au reușit ca mesajul lor melodic să apropie versul de izvorul sentimentelor – inima. Muzica reprezintă substanța ireală a cuvintelor. Dacă culoarea trebuie privită , muzica poate fi ascultată cu ochii închiși. Ca și poezia muzica cântă în rime, e un alt mod de comunicare. Arta sub orice forma cucerește inima.


În spatele cuvintelor , stau ascunse sentimente adevărate , trăiri cărora muzica le dă viață, reușește să sensibilizeze. Cuvântul , culorea și muzica ascunse undeva în ,, Pod’’au scos la iveală , că singurul nostru rost pe lume e să învățam a iubi . Iar a iubi înseamnă a dărui. Toate acestea ne-au fost dăruite de cei prezenți într-un sfârșit de anotimp, răcoros, melancolic... îmbrăcate în culorile spectaculare ale frunzelor care în dansul lor naiv spre seva pământului, meditau la iubirile pierdute...dar și la cele care au prins viață...




.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!