poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2426 .



Muzică corală de Crăciun pe postul de radio Bayern 4 Klassik
articol [ Cultura ]
O emisiune internatională de 14 ore

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2003-12-22  |     | 



Se apropie Crăciunul. Toate domeniile vieții sunt pătrunse de febra pregătirilor pentru zilele de sărbătoare. Și emisiunile de radio din lumea creștină sunt dedicate de zi ce trece mai intensiv mesajului de Crăciun.

Uniunea Europeană a Posturilor de Radio a organizat duminică, 21 decembrie 2003, o emisiune de muzică intitulată „Muzică de Crăciun veche și nouă. Concert internațional“. Postul de radio bavarez cu sediul la München și-a început transmisia directă a concertelor din diferite țări europene la ora 11.00 și a încheiat acest maraton de transmisie la ora 1.00 noaptea (după ora germană). La ora 18.00 legătura cu capitala română a fost realizată.

Transmisiunea directă din Sala de Concerte a Radiodifuziunii București a fost deschisă de Corul de Copii al Societății Române de Radiodifuziune. Cele nouă colinde românești prezentate de corul dirijat de Eugenia Văcărescu și Voicu Popescu au reușit să transmită prin nevinovăția copilărească a glasurilor cristaline sentimentul grijii pentru cei dragi, care predomină pe aceste meleaguri sudesteuropene zilele de Crăciuni: „Numai plânge maica mea“. Realizările vocale ale acestui ansamblu sunt într-adevăr remarcabile. Ritmica tipică folclorului românesc a fost și de data aceasta o îmbogățire esențială a repertoriului prezentat: „A plecat la vânătoare / Să vâneze căprioare“.

Partea a doua a concertului a fost absolvită de Corul Academic al Radiodifuziunii Române. Moderatoarea postului de radio german a prezentat ansamblul românesc drept o formațiune corală „cunoscută pentru armonia deosebită a celor 70 de voci“. Ceea ce ne-a dăruit formațiunea vocală condusă de Dan Mihai Goia a fost o mostră de cea mai desăvârșită artă corală. Coeziunea absolută a elementelor ritmice cu cele melodice și mai ales dinamica impresionantă au transformat interpretările acestor melodii românești, datând din secolele 19 și 20, într-un eveniment de o emoționalitate de neuitat.

„Moș Crăciun cu plete dalbe“, ne-a adus din marginile sudestice ale vechiului continent melodii de o frumusețe pură, nealterată de elementele modernismului, care predomină din păcate tot mai multe festivități de Crăciun din vestul Europei. Înalta ținută artistică a celor două coruri din București i-a legitimat ca mesageri demn ai spiritualității românești.

Ingolstadt, 22.12.2003

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!