poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6671 .



Cronica întâlnirii din 25 aprilie
articol [ Evenimente ]
substitut la cronică

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [livia_ro ]

2004-04-26  |     | 



26 aprilie ora 16.
La primul nivel al culbului Backstage erau deja sosiți cei mai punctuali dintre membrii comunității poezie.ro. I-am remarcat acolo pe Radu Herinean, Ioan Gabrel Pușca, Cristina Trușca și grupul nostru in frunte cu Cosmin Ciotloș.

Preludiu durează o ora

In cateva minute sosesc și restul participantilor, nu la fel de mulți ca data trecută. Incepem sa ne ocupam mesele, deja stabilite printr-un acord tacit și in funcție de obișnuințe.
Amenajarea salii pentru o cât mai bună captură audio necesară emisiunilor Radio Agonia dureaza aproape o ora. Între timp se discuta literatură, politică, ideile circulă și se generează ușor.
Cosmin, cronicarul editiei anterioare mi-a declinat responsabilitatea cronicii acestei ediții. Asta mă inhibă în mare masură, pentru că nu sunt inca familiarizată cu membrii comunitatii, dar accept provocarea, bazandu-mă pe indulgența dumneavoastră.

“Șarpe cu limba in V”

Eugen Constantinescu (Edger) deschide cu un recital la chitara seara cenclului poezie .ro:”L.A, The island of free will”, “Crazy raining”, melodii in engleză care il fac să se scuze marturisind cu modestie, și destul de poetic ca este “un șarpe cu limba in V”, de aceea nu e pe deplin mulțumit de pronunția sa in limba engleză. Aspectul acesta trece insa neobservat pentru noi, care feredoman impreuan cu el “Trenul iubirii” .

Prima runda

Aseara a debutat in fata publicului din Backstage epigramistul Laurențiu, care a incercat sa provoace replici in sala, și ne-a promis eventuale intervenții pe parcursul evenimentului. Depre noi și poezie Laurențiu ne-a spus: “Sus la cer pe unii-nalță, / Noi ne coborâm în beci”.
Pe scena alaturi de Radu, la prima runda de lectura se află și Ioan Gabriel Pușca –“Cel din urma camarad”, ale cărui foi emoționate se impraștie la un moment dat pe scena, lasându-i doar “Crucea drept scut”. Camelia Petre ne face o “Dedicație frântă” , Ion Nimerencu ne recită răspicat moldovenește “Poezie” și “Cântec de dragoste”.
Bogdan Gagu a recitat texte proprii dar și poezii de Geta Adam și Liviu Nanu. Inoni ne-a amintit de marele absent, “terroristul” Claudiu Banu, recitandu-și textele într-un stil teribil de asemănator cu al lui, ajutat și de o voce, uimitor de asemănătoare.
Radu Herinean, a dedicat prietenilor lui Vlad și Cosmin, iubitori și ei de Vama Veche, poemul “Mă știi”. A urmat Edger cu lectura unui text interesant din “Zor in bătaia săgeții” de Horia Roman Patapievici, iar Bogdan Geana a fost servit, într-o ora, “După tradiția acestei țări”.

Piesa “Tu “ se cheama “Nu”!

Muzică cu dinții încleștați de trăire am putea numi prestația lui Mysha. El a fost prezent si aseară alături de noi în Backstage. Acompaniat de chitară, ne-a purtata printr-un repertoriu in consonanță cu starile stârnite de poezie. Þin să remarc piesele “Regasire”, “Pasărea spin” si ultimul, dar nu cel din urma cântec, “El” sau poate “L”, asa cum mi-a șoptit Cosmin Ciotloș, atent la multiplele posibile transcrieri sonore ale unui cuvânt.
Mysha a ținut sa precizeze că una din piesele interpretate de el saptamana trecută din repertoriul formației “Măr verde” se cheama nu “NU”, și nu “TU” așa cum a fost scris în cronica trecută.
Acestea fiind lămurite, s-a trecut la concurs.

Fete contra băieți

Radu propune provocarea serii: o echipă de fete și una de baieți în duelul recitării. În timp ce se caută voluntarii pentru concurs, Andrei Gheorghiu ne surprinde extrem de plăcut interpretând melodia lui Alexanru Andrieș, “Vremuri deja apuse”.
In marea confruntare se intrec echiplele formate din trei cavaleri : Radu Herinean, Dragos Roșca și Andrei Gheorghiu, împotriva a trei domnițe printre care m-am aflat și eu, dar cărora, de emoție nu le-am reținut numele. Sunt sigura insă că celor prezenți le-au ramas în memorie. Se vede deci treaba că pe adversari îi reții mai repede decat pe cei aflați de aceeași parte a baricadei.
Concursul a avut doua etape.Care dintre echipe a recitat cel mai bine? Avantaj absolut al baieților.
În a doua etapă, câștigatoarea din echipa fetelor avea să se confrunte cu invinsul din echipa baieților. Bărbații sunt iar la înălțime, reprezentați de Dragoș Roșca (RDS), ales in unanimitate de juriu caștigător.

Răzbunarea concurenților

Când concurenții au părăsit scena, a venit randul juriului sa stea sub reflectoare.
Maria Lecu, membra in juriul concursului “Fete contra băieți”, era prima data pe scena, Cristina Trușca a recitat “Depresiva Alice”, Camelia Petre –“Feerie pe lac”, Eugenia Buzatu- “Nu-mi mai leg șireturi”, Bogdan Geana-“105”, Bogdan Gagu- a recitat două poezii “Nastratin Hogea” de Anton Pann , plus “În stagiunea viitoare” de Petre Stoica.Ultimul chemat la rampă a fost Cosmin Ciotloș, autorul manifestului “Cu sula-n coaste”.
Au urmat și premiile, acordate de concurenți și rostite de Radu Herinean astfel:
Maria Lecu- premiu pentru debut, Camelia Petre- cea mai neagra aparitie, Eugenia Buzatu- fără cuvinte, Bogdan Geană- a scapat de orice catalogare, Inoni-cea mai bâlbâită poezie, iar Cosmin Ciotloș, cea mai slab auzită poezie.
După gluma pe care Radu a facut-o juriului, atmosfera s-a relaxat in muzica nostalgică și blânda a unui folk-ist ce ne-a evocat “ Dragostea curată de liceu”și ne-a purtat in “Povestea de iubire “ pe versurile lui David Constantin.Ultima sa piesă- “Puștoaică de liceu”, din repertoriul trupei “Karma” –Giurgiu, ne-a atras atenția nu doar prin interpretare, si linie melodică, ci și datorită numelui pitoresc al textierului: Titi Lumanare.

Cristina Trușcă a adus-o alaturi de noi pe Silvia Caloianu , recitând poemul “Ave Maria, spune-mi!”, iar Mihai Vârtejaru și-a spus “Taina“ în fața noastră.
Eugen Constantinescu și Florin Hălălau, acompaniați de chitara au făcut un exercițiu de sincronizare pe melodia “Fluture pe perdea”, încurajați de Lupișor aflat în public. Edger a încheiat cu un cântec propriu , lăsând scena goală pentru o nouă etapă de lectură.

Poemul din agenda “cronicarului”

Pe scena se aflau deja Andrei Gheorghiu, Mihai Vârtejaru și Popescu Mihai, în timp ce Paiu Constantin, lovit de inspiratie mi-a sustras agena neagra a cronicarului pentru a scrie un poem. In fața avântului său creator, am cedat agenda și cele două pixuri , porfitând de ocazie sa ascult poemele celor aflați pe scenă.
Când Alooper a terminat de scris poemul”Poezile mele” (în agenda mea neagră), dedicat criticilor săi, l-am urmat sa-mi lecturez și eu textul Draga_Șani.
O seara cât se poate de plină, mai multe sticle de bere și suc, scrumiere pline, cani de cafea; incepuseră să ocupe spațiul ca în “Scaunele “ de Eugen Ionesco.
Cosmin Ciotloș s-a retras spre finalul cenaclului, iar Eugen Sumanu a ramas discret, in spatele sălii împreună cu câțiva prieteni.

Zob la poezie.ro

A venit și randul prietenilor lui Radu Herinean, Vlad si Cosmin, care au refuzat și dezaprobat muzica în “la minor”. S-a cântat “Delila”, s-a ținut un fel de lecție de vulgaritate cu versuri obscene care au trezit reacții diverse, de la râs savuros pană la dezaprobare, și s-a încercat până și Pink Floyd. La finalul recitalului, puțină promovare pentru urmatorul album Zob.

De ce croncane cioara când e în zbor?

Ei bine, cioara croncăne pentru că nu reușeste să schimbe vitezele, ne-a spus Radu Herinean și a predate ștacheta lui Banderas care ne-a amintit de stramosi cu piesa “Dacii”, apoi de Eminescu –“chipul infinitului din noi”, pe care Ion Nimerencu l-a dedicat soților Ion și Doina Aldea-Teodorovici, trecuți în neființă într-un tragic accident de mașină.
În tot acest timp, Alooper s-a transformat in fotograful evenimentului, încercând să o înlocuiască pe Cristina Bunu, a cărei lipsă a fost cu regret remarcată.

RIP-TIP-TIP în toată țara

Omul spectacol al serii a fost Daniel Fătu care a inceput cu versuri quasi-populare, “Și cu veselia-n os /Am tăiat șeful de post”, apoi după ce ne-a purtat printre dureri de dinți și alte suferințe ne-a sugerat să ne doară în…cot. Tango- pe două voci, baritonală și de soprană, fabule, și muzica privită ca joc.
“Manea”-ua lui Nimerencu desavârșit interpretată cu tot talentul actoricesc necesar de către Daniel Fătu, ne-a facut să râdem cu lacrimi, în timp ce Niculescu se transformase în emoționat și imobil stativ pentru versurile proprii, supuse muzicii.
Piesa “Ograda” un dialog intre reprezentanții lumii animalelor a fost culmea ineditului de aseară.
Daniel Fătu a incheiat seara ciclic, cu o nouă serie de versuri quasi-populare :
“Câte mândre am țucat,
Să le-adun, aș face sat
Și-un oraș mai mititel
Eu să fiu primar în el!”
Publicul a fost în delir și întâlnirea s-a încheiat târziu, aproape de ora 23.oo.
Închei cronica acestei ediții a cenaclului poezie.ro cu gândul la cântecul de leagăn al lui Daniel Fătu : “Somn ușor, somn ușor, 7 purici pe-un picior”….

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!