poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9666 .



Fenomenul www.agonia.ro sau noua șansă a literaturii
articol [ Presa ]
Un inginer a reușit să creeze în spațiul virtual cea mai mare comunitate literară românească

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Dusan Baiski ]

2004-11-12  |     | 



La început au fost câteva pagini web, adunate într-un site, în care Radu Herinean și-a strâns propriile creații literare. Cei care au dat de adresă, au citit poeziile și l-au rugat să le publice lucrările alături de ale sale. După câțiva ani, a înregistrat domeniile www.poezie.ro, iar de curând, www.agonia.ro, www.proza.ro și www.agonia.net. Numărul celor care au publicat pe aceste site-uri este de aproape 10 000.

În rândul creatorilor de literatură, disperarea pare uriașă. Nicicând nu s-au cumpărat atât de puține cărți, nicicând nu au fost tirajele așa de mici. Vina este aruncată ba pe noul mers al vremurilor, ba pe proasta educație de acasă și de la școală, ba pe televiziuni și jocurile pe computer, ba pe Internet. Iată însă că șansa literaturii vine tocmai de la Internet, acest mijloc de publicare global, unde nu te costă nimic să-ți afișezi proza ori poeziile. Dar nici nu câștigi nimic. Așadar, între a nu mai publica deloc și a publica, dar fără vreun câștig, eventual cel al recunoașterii, evident că omul trebuie să aleagă cea de-a doua variantă. Spre Internet se îndreaptă autorii tineri, cei care au deprins încă de mici arta navigatului în spațiul virtual și pentru care computerele și programele populare nu (mai) au nici un secret. Și care, oricum, au șanse extrem de mici să-și vadă operele în paginile vreunei cărți adevărate, materiale.
Dimensiunea acestui proiect, spune Radu, se datorează mai degrabă unor factori de conjunctură decât unei idei inițiale bine conturate. Iar faptul că site-ul este curat, atât din punct de vedere al conținutului, cât și sub aspect publicitar, a fost un alt factor important în dezvoltarea lui. Dar se naște o întrebare firească, mai cu seamă că am plonjat și noi acum în ceea ce se numește economie de piață: cine suportă cheltuielile pentru realizarea și găzduirea acestui site? Nimeni altcineva decât Radu Herinean. Câțiva dintre editorii voluntari care i s-au alăturat au contribuit de-a lungul timpului cu mici sume de bani care au fost utilizați pentru îmbunătățiri tehnice, însă, pe ansamblu, aceste contribuții nu au depășit câteva sute de dolari.
Administrarea unui asemenea site nu este la îndemâna oricui, fiind în primul rând deosebit de cronofagă. Tocmai de aceea s-a înființat o clasă specială de membri care au răspunderi suplimentare și care pot edita și clasa lucrările înscrise în site. În total, spune Radu, există în jur de zece editori, dar pe diverse perioade de timp sunt doar doi sau trei cu adevărat activi.
Câți membri numără în clipa de față comunitatea virtuală strânsă în jurul site-ului www.agonia.ro? "Numărul de autori care publică texte și participă la activitatea de pe site se apropie de zece mii, apreciază Radu. Numărul de vizitatori este însă cu mult mai mare, de aproximativ trei mii de vizitatori unici în fiecare zi, fiecare vizionând în medie peste zece pagini ale site-ului". Pentru cei care nu știu, există programe speciale pentru statistica celor care intră pe un anumit site sau pagină web, indiferent de țara sau ora la care fac acest lucru. Astfel, un administrator de site poate ști inclusiv cu ce program de Internet s-a accesat, care este programul de bază, dacă vizitatorul a intrat direct pe adresă sau a căutat-o după anumite cuvinte-cheie ș.a.m.d.
Membrii comunității virtuale de care vorbim trăiesc în toate țările lumii, din Japonia până-n Alaska, din Islanda până în Chile, de exemplu. Cei mai mulți sunt români născuți sau plecați în străinătate. Dar www.agonia.net a început să atragă și foarte mulți vorbitori de spaniolă, franceză, engleză, germană, italiană etc. Numărul de texte înscrise în site se apropie de o sută de mii, iar numărul comentariilor depășește deja cifra de trei sute de mii, așadar, peste patru sute de mii de texte. O bază uriașă, fără doar și poate. Majoritatea textelor literare sunt poezii, însă crește vizibil ponderea textelor de proză, analiză critică, articole pe teme culturale. Chiar dacă nu este vorba de o bibliotecă virtuală în adevăratul sens al cuvântului, aici ne referim la o bibliotecă în care să existe cărți virtuale integrale, proiectul include numeroase lucrări "de lungmetraj", cum plastic le-a numit Radu.
Genurile preferate de vizitatori corespund cifrelor de reprezentare. "Cei mai mulți cititori sunt cei de poezie, dar textele de proză, articolele și concursurile de bună calitate au și ele o rată mare de vizionare. În medie, un text înscris în site primește peste 50 de vizitatori, însă există texte, chiar și de poezie, care au peste 500 de vizitatori."
Cum site-ul este interactiv, adică permite trimiterea de lucrări fără ca expeditorul să folosească poșta electronică, nu este exclusă trimiterea de texte care depășesc limita bunului simț. Intervin însă editorii. "Textele și comentariile care nu respectă regulile de bună purtare ale site-ului sunt clasificate într-o zonă mai puțin vizibilă sau, în cazul în care depășesc limitele bunului simț, ele sunt refuzate. Editorii sunt încurajați să încerce să refuze cât mai puține texte, însă uneori este absolut imposibil să permită apariția unor texte care au caracter strict injurios sau inflamator", zice coordonatorul proiectului.
Site-ul nu poate funcționa fără nici un moderator, așa cum sunt o bună parte din forumurile de discuții, de
exemplu. "Site-ul, spune Radu, are nevoie de un nivel minim de moderare, cel puțin pentru a evita abuzurile de natură tehnică sau de limbaj. În acest moment, politica de publicare este foarte relaxată, criteriile de acceptare fiind cât se poate de obiective. O atitudine mai "libertină" în abordarea materialelor publicate ar însemna însă o decădere a calității site-ului pe ansamblu. Au fost refuzate lucrări fără legătură cu zona literatură-cultură-arte, respectiv texte injurioase, cu scop exclusiv de atac la persoană, dar și altele, extremiste din diferite puncte de vedere. Niciodată nu a fost refuzat un text pentru calitățile sau defectele sale literare. Textele care nu respectă regulile limbii române sunt refuzate temporar și anume până când autorul corectează toate greșelile de acest gen din text."
Care crede Radu Herinean că va fi evoluția literaturii în ceea ce privește modul de multiplicare a lucrărilor, respectiv de diseminare a informațiilor din domeniul vizat? Să fie oare Internetul soluția ideală? "Internetul este o soluție facilă și ieftină pentru publicarea materialelor literare, însă el nu va putea niciodată înlocui plăcerea de a răsfoi o carte cu pagini de hârtie. Scopul nostru nu este să eliminăm necesitatea creației pe hârtie, ci doar să acordăm cât mai multor indivizi talentați șansa de a se putea exprima în fața unui public interesat, facilitându-le în același timp interacțiunea cu indivizi cu interese comune". Da, așa este, cel puțin în momentul de față. Cei care au crescut cu biblioteca materială alături, cei care au răsfoit cărți reale încă de mici și au citit cel puțin câteva zeci de romane sau culegeri de poezie sau proză nu vor accepta niciodată ideea că o carte virtuală poate înlocui una reală. Dar să nu uităm că este, de fapt, o deprindere. Dacă un nou-născut de acum va fi crescut departe de orice carte materială, dar va fi învățat să citească literatură nu neapărat de pe monitor, ci de pe acele dispozitive special create pentru cititul cărților virtuale descărcate de pe Internet (nu uitați că numai Proiectul "Gutenberg", vezi www.gutenberg.net, are disponibile gratuit peste 13 000 de titluri), este foarte puțin probabil să aprecieze o carte adevărată așa cum o facem noi acum. Și-apoi să nu uităm că dacă nu se va găsi un înlocuitor pentru hârtie, adio carte materială.
Dar dacă Radu renunță la proiect? Iată ce mi-a răspuns: "Sistemul este gândit în așa fel încât grupul de editori poate întreține fără nici un fel de probleme activitatea pe site indiferent cât de lungi sunt perioadele mele de inactivitate. În curând, activitatea site-ului va fi coordonată prin intermediul unei fundații în curs de înființare." Legat de viitor, Radu își dorește continuarea inițiativelor deja începute, și anume: promovarea evenimentelor culturale publice, editarea unei reviste, publicarea unor volume antologice de poezie și altele. "Pe partea de Internet, intenția este de continuare a dezvoltării relațiilor culturale cu scriitori de alte naționalități. De asemenea, va fi îmbunătățit și radioul on-line al site-ului, care poate fi accesat la adresa http://radio.agonia.ro. O dată cu începerea activității fundației, eu sper că se vor contura mai bine proiectele".
Este comunitatea literară virtuală mai bună decât cele reale? "Este la fel de reală ca orice comunitate literară non-virtuală. Cum spuneam și mai sus, Internetul oferă o soluție mai deschisă, mai ieftină și mai accesibilă pentru interactivitate atunci când vine vorba de literatură și dezvoltare culturală. Agonia.ro nu s-a bazat niciodată pe susținerea vreunei comunități literare, virtuale sau convenționale, site-ul reprezentând mai degrabă un standard pentru ideea de alternativă virtuală la conceptul de comunitate literară".
Dar, veți întreba, cum stăm cu drepturile de autor? Și în acest caz, regulile site-ului sunt deosebit de clare. Astfel, "toate textele publicate pe www.agonia.net aparțin autorilor textelor (membrilor site-ului) în afara cazului în care aceștia specifică altceva. Proprietarii site-ului își asumă dreptul de a publica în formă electronică sau tipărită, în numele agonia.net (agonia.ro sau poezie.ro), orice texte de orice natură publicate în acest site. În acest caz, autorii vor fi notificați urmând ca orice drepturi materiale rezultate explicit și direct în urma publicării individuale a acestora să revină autorilor conform reglementărilor legislative în vigoare." Pe de altă parte, www.agonia.net nu iși asumă nici o responsabilitate legată de proveniența textelor trimise de membrii site-ului și pedepsește plagiatul prin excluderea de pe site.


Pas cu pas
Pentru a ajunge la proiectul în discuție, intrați pe Internet și tastați: www.agonia.ro. Pe ecran vi se va deschide indexul cu titlul "Poezie proză literatură". Pentru a vă putea insera o poezie, proză sau comentariu critic, trebuie mai întâi să obțineți un cont. În coloana din stânga, sus, veți găsi o trimitere cu explicații la deschiderea contului, plus regulile care trebuie respectate. Odată obținut contul, vă veți putea face cunoscute lucrările literare și opiniile. Dar să nu insistăm prea mult asupra aspectelor de ordin strict tehnic. Presupunem că nu intrați pentru prima dată pe Internet. Dacă doriți să vedeți care sunt autorii prezenți cu texte în cadrul www.agonia.ro intrați pe linkul "Membri". Aici sunt afișate numele autorilor cu texte recente și foarte recente. De asemenea, site-ul conține, catalogate pe litere, numele tuturor autorilor care au publicat aici. Tot de pe pagina de index puteți ajunge la una dintre comunitățile literare virtuale, respectiv la cea din Timișoara. Din păcate, ultima postare datează din 24 martie a.c. Foarte interesant este forumul de discuții "Masa rotundă", cu intervenții deseori acide la adresa unor texte. Ca de pildă (am redat exact grafia): "se vede treaba ca nu prea stii ce e aia literatura. poti sta linistit, ignoranti la fel ca tine sunt multi aici pe sit, puteti chiar sa faceti un partid."
Pentru o navigare mai ușoară, Radu Herinean a creat câteva rubrici: "Creație", "Internet", "Cultură", "Societate", "Evenimente", "Arte", "Carte", "Polemică", "Presă" și "Regional". Dar textele pot fi căutate și după tipul lor. Nu lipsește nici topul site-urilor culturale, unde, evident, www.agonia.ro se află pe primul loc, fiind, de departe, cel mai vizitat site. Iar dacă doriți să găsiți rapid ceva, apelați la motorul de căutare.
Membrii www.agonia. ro beneficiază de diverse nivele de acces. Acestea, se precizează pe site, nu reprezintă în nici un fel valoarea unui autor sau a textelor pe care acesta le publică pe site, ci mai degrabă nivelul de acces tehnic la facilitățile existente în site, și eventual nivelul de credibilitate pe care acesta îl are relativ la funcționarea pe ansamblu a facilităților site-ului. Cel mai mic este zero, cel mai mare este 300 și este deținut, evident, de Radu Herinean.





Politehnistul poet
Radu Herinean s-a născut pe 1 august 1974, la București, unde a absolvit apoi Liceul "Gheorghe Lazăr" și Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Politehnica. Are o vastă activitate în domeniul tehnologiei informației, în marketing și management, îndeosebi în domeniul televiziunii, al mass-media, în general, precum și în publicitate. În clipa de față dezvoltă proiectul www.agonia.ro în direcția unei fundații culturale care să promoveze implicarea tinerilor în literatură, cultură și arte. Ideea de a crea un asemenea site pe Internet i-a venit în urmă cu cinci ani și ceva, când a început să-și adune textele într-o colecție de pagini web, drept pentru care a creat un site cu o adresă destul de complicată, după cum singur recunoaște. "Cei care au vizitat întâmplător pagina mi?au trimis textele lor și m-au rugat să le public alături de poeziile mele, crearea unei pagini web nefiind tocmai la îndemâna oricui în perioada respectivă. Cu timpul, am început să primesc din ce în ce mai multe texte și am decis să fac în așa fel încât vizitatorii să poată contribui direct la biblioteca astfel creată. Câțiva ani mai târziu am înregistrat domeniul www.poezie.ro, moment în care popularitatea site-ului a și crescut simțitor".
De curând, spune, a mai înregistrat încă trei domenii, și anume: www.agonia.ro, www.proza.ro și www.agonia.net, acesta din urmă permițând accesul și publicarea și în alte limbi decât româna.


____________

Text apărut în săptămânalul AGENDA nr. 46/13 noiembrie 2004, Timișoara, într-un tiraj de 79 000 de exemplare (vezi http://www.agenda.ro/2004/46-04-senz2.htm)

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!