poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6431 .



Joi 18 Noiembrie, Lansare de carte și concert unplugged...
articol [ Evenimente ]
Adrian Erbiceanu vs Sahara

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [raduh ]

2004-11-15  |     | 



Joi 18 noiembrie, Adrian Erbiceanu se află în București pentru lansarea unui nou volum de poezie: "Divina Tragedie".

Evenimentul de joi de la Club Folk Casa Eliad va începe la ora 20:00 și va fi împărțit între poezie și muzică, cealaltă atracție a serii fiind trupa Sahara.

Iată și câteva cuvinte care se constituie în invitația la lansare din partea Editurii TRIBUNA din Sibiu:

DIVINA TRAGEDIE - Adrian Erbiceanu

După "Confesiuni pentru două generații" (Editura TRIBUNA - 2003), Adrian Erbiceanu se anunță pe "piața" poeziei românești cu un nou volum.
"Divina Tragedie" este povestea în versuri a lumii politice contemporane și o radiografie a moralității societății în care trăim, a tragediei cotidiene a românilor.
Prin acest poem epic, de lungă respirație, poetul creează o operă surpriză, hilaro-tragică, menită să incite și să șocheze.
In ciuda aerului de parodie, avem în față o operă foarte serioasă. Conduși, parcă, pe aripile acestui pelerinaj nocturn, de mâini nevăzute, urcăm împreună cu eroul poetului, treaptă după treaptă, până pe cele mai înalte culmi ale unui "bastion" care întruchipează Puterea. Probleme de maximă actualitate sunt tratate nonșalant, expuse și catalogate.
In "Scrisoare către cititor", poetul Erbiceanu face următoarea mărturisire: "Pe fiecare filă a cărții care-o scriu / Las sufletu-mi să cearnă tăcere și pustiu..." Este, probabil, vorba de tăcerea și de pustiul "așternute" de atâtea scandaluri "mondene", la care veți găsi numeroase trimiteri în volumul "Divina Tragedie", care au zguduit întreaga ființă a poporului român.
Deși, la vremea apariției acestui poem, unic în felul său în literatura noastră din ultimele decenii, țara se va afla cuprinsă de fervoarea alegerilor, prin vocația lui, el nu este o creație ocazională ci una lung gândită, intrisecă, cu viziune panoramică, puternic ancorată în spațiu și timp, urmărind nu un eveniment efemer ci perenitatea.
Așezat de George L.Nimigeanu "în rândul poeților care au ce spune cititorului", după primul său volum de versuri, Adrian Erbiceanu vine să justifice aprecierile pozitive cu o carte care va stârni cu siguranță vii comentarii. Cu "un zâmbet ironic întrezărit în colțul gândului" (Adrian Munteanu), în cele 13 "cânturi", Adrian Erbiceanu versifică tarele societății românești. "Nimeni nu poate judeca azi mai bine, mai obiectiv, mai lucid și mai tăios viața complexă a României, decât un român din afara ei" (Emil David).
Un suflu de aer curat, de munte, nedisimulat dar, în același timp, vizibil satiric, străbate întreg poemul.
Pelerinajul eroului "Divinei Tragedii", ambiguu și întortochiat, este, de fapt, "pelerinajul" nostru.


Adrian Erbiceanu va fi prezent la lansare. După lectura publică a câtorva texte, Adrian vă va sta la dispoziție pentru discuții și desigur pentru semnături pe volumele care vor putea fi obținute în seara de joi.

Evenimentul de joi este organizat de agonia.ro și susținut de revista ȘapteSeri și de revista muzicală online MusicLines.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!