poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1790 .



Zeii sunt printre noi !
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-01-27  |     | 



Trăim printre zei. Nu cred să fie o noutate pentru nimeni asta. Ne strecurăm micile noastre firișoare cenușii de viață atinși când și când de o aripă de înger sau de o mângâiere de zeu.Zeii sunt printre noi. Scîrțîitul mobilei, noaptea, cine l-o produce ? Atunci când ne împiedecăm din senin ? Dar o stare de bunădispoziție care durează o zi întreagă ? Dar senzația de limpezime clară, senzația că poți să ai o imagine neîncețoșată a vieții tale ? Și, atunci când nu ne mai găsim unele lucruri sau dimpotrivă, când le găsim după o lungă dispariție, oare nu sunt implicate și alte forțe, în afara pătrunderii noastre ?
Nimfe,driade, pani rătăcesc prin spații pe care putem doar să le simțim- dar care sunt aici. Unicorni bântuie noaptea pădurile, aproape de poienile în care ielele dansează.
Am avut ocazia să mă familiarizez destul de bine cu Anglia- o țară în care zeii și oamenii se suportă reciproc- în anumite limite.Anglia este o țară în care păgânul Pan încă mai bântuie dealurile, în care există numeroase porți de intrare spre alte lumi. Există n mărturii despre un trecut ocultat, un trecut în care nu eram singurele ființe inteligente de pe Terra. Există n mărturii recente despre întâlniri de gradul 0 între oameni (personalități de primă mărime ale culturii engleze și universale totodată- Yeats, Dante Gabriel Rosseti,Sir Walter Scott, etc.) și zei.
Am avut ocazia să citesc, relativ recent, un document stupefiant. Nu este despre OZN-uri și nu este despre omuleți verzi. Ba este despre omuleți verzi. O distinsă cercetătoare britanică în antropologie, de la Institutul de Antropologie Regal din Londra a avut ocazia, în cursul unui periplu de 5 luni într-una din insulele destul de pustii ale Canalului- să ia legătura cu elfii și zânele. Da, elfii există. Așa cum există și mărturia scrisă a acestei distinse doamne- care istorisește nenumăratele întâlniri avute cu acești zei pe parcursul celor 5 luni- contacte nefinalizate niciodată și neajunse prea departe. O solidă tradiție populară spune că e bine să fii cât mai departe de elfi- existând tot felul de tradiții de la saltul în timp (și întoarcerea, "...atunci când din casele cunoscute au rămas doar ruine" )și până la diferite boli, blesteme și nenorociri. Zeii e bine să fie lăsați în pace. Dar zeii există. Se spune că, atunci când în Alexandria s-a înstăpânit biserica ,peste oraș s-a auzit mai multe zile un strigăt straniu "Mărețul Pan e mort". Sau poate nu ? Poate că cerșetoarea oribilă căreia nu-i dai pomană în primul rând datorită aspectului ei hidos e Sfânta Vineri ? Poate că- zeii încă sunt printre noi ?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!