poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6384 .



Rasismul pe bază de portofel
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Mircea_Dinescu ]

2005-04-19  |     |  Înscris în bibliotecă de mark kraft



Șase mafioți periculoși de la Liceul de muzică „ George Enescu ” au fost împiedicați săptămîna asta să pătrundă în Italia, grație ministerului de externe al sorei noastre de gintă latină.
Arsenalul aflat în dotarea micilor teroriști l-a umplut de uimire pînă și pe Tata Nițu, care, de la celebrul Dragodan, n-a mai întilnit o asemenea diversitate de arme: kalașnikoave cu coarde, bombe cu sacîz, arcușuri ninja din păr de cal….
Supusă interogatoriului, banda elevilor de clasa a patra a recunoscut și o altă ticăloșie: nu posedă cont în bancă. Or, românul care se prezintă la o ambasadă occidentală fără cont în bancă e considerat sau nebun, sau idiot, sau kamikaze. Fiindcă asta-i virtutea principală pe care trebuie s-o etaleze candidatul la examenul de intrare în Europa – contul în valută.
Cine aduce dovada poate fi orice: și terorist, și sado-masochist, și securist, și alpinist – contu’ jucînd rolul anafurei pe care preotul catolic ți-o fixeaza cu mîna în amigdale, dîndu-ți adică viză de intrare în lumea celor fără de păcate.
Domnul Meleșcanu, ministrul nostru de externe, zîmbește ca proasta-n tîrg la tot soiul de reuniuni de gargară europeană, fără să se sinchisească de umilința miilor de români ce îmbătrînesc pe la cozi în fața ambasadelor străine, unde, după slalomul printre flegmele milițienilor de la poartă, ești nevoit să te cațări cu frînghia pe zidul aroganței funcționărești.
La ce școală diplomatică or fi învățat ambasadorii străini scuipatul în creștet și pusul tălpii pe fața solicitantului de viză? În ce tratat de zoologie or fi citit că românii sunt mai periculoși decît vacile nebune din Anglia?
Încă n-au aflat sfințiile lor diplomatice că nu există popoare mai bune decît altele? Că mafioții, șarlatanii, leprele, curvele, politicienii și bagabonzii înfloresc în mod democratic pe toată suprafața pămîntului?
Le-o fi frică domnilor italieni să nu le mănînce copiii noștri lebedele?
Păi, de ce între cele două războaie mondiale nouă nu ne-a fost teamă că zugravii și zidarii italieni, sosiți cu droaia să cîștige și ei un leu grămadă pe malul Dîmboviței, o să ne mănînce broaștele și pisicile?
Nesimțirea Comunitații europene care, după căderea zidului berlinez, nu mai consideră dreptul de a călători un drept al omului și care privește către elevul și calicul student din est ca înspre un prezumtiv infractor, mă îndeamnă să trag semnalul de alarmă cît nu s-a cronicizat încă această boală occidentală numită rasism economic.

8 mai 1996

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!