poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6483 .



Moldova de dincolo de dincoace
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [iQ666 ]

2005-07-07  |     | 



nu sunt nationalist, de multe ori vreau sa scap de romania si sa nu ma mai intorc, patriotismul meu se redesteapta de multe ori cand joaca nationala de fotbal, despre unirea cu moldova nu am o parere transanta, ar fi frumos sa se mareasca tara, dar aia-s si mai saraci decat noi si mai sunt si rusificati. cu moldoveni am avut rar de-a face.

unul mi-a fost coleg de camera in camin in cluj, baiat bun, dar era de vreo 3 ani in anul I, celalalt, prieten cu el, a fost sef de promotie la alta facultate. cu nici unul n-am avut nici o problema, nici socio-personala, nici lingvistica. asa ca nu pot afirma ca au venit toti prostii de dincolo de prut pe la noi, cum am mai auzit spunandu-se. am citit si "pizdet"-ul lui alexandru vakulovski, altul de peste prut, si ma gandesc ca poate am cunoscut doar exceptii. in fine.

nici nu mi-as bate capul cu de-astea, dar a aparut un dictionar romano-moldovenesc. nu e o idee originala, prima initiativa in acest sens materializandu-se intr-un "cuvintelnic" romano-moldav prin anii '30 ai secolului proaspat stins.

degeaba academicienii romani si lingvistii moldoveni contesta existenta unei limbi moldovenesti, care e de fapt doar un dialect al limbii romane, rusofonii si moldovenii rusofili au permis si sprijinit aparitia acestui dictionar, iesit pe piata in conditii gafice excelente, in 5000 de exemplare, avand 340 de pagini.

chiar si presedintele moldovei, desi a comunicat cu ion iliescu in romaneste, a declarat ca s-au inteles in moldoveneste din cauza ca presedintele Romaniei este un puternic poliglot.
totusi, autoritatile moldovenesti nu sprijina pe fata aparitia acestui dictionar, care a fost anuntat initial si oficial ca "dictionar moldovenesc explicativ", insa pe coperta ii scrie "Dictionar moldovenesc-romanesc".

dintre cele 19000 cuvinte, in presa noastra au fost citate cateva de-a dreptul bizare, ca sa nu spun stupide, iar altele sunt doar simple regionalisme:

abricos = pom fructifer
abricoasa = fructul abricosului
acatii = salcâmi
aiest, aiasta = acest, aceasta
aiurit = tânguire, geamat
ahota = placere
ahotnic = binedispus, dornic, pasionat
alunica = piatra scumpa la inel
ajuns [de cap] = hâtru, mintos
albineata = blonda
alunele = pistrui
alesatoare = trior
aghiuta = copil nazbâtios
afisuri = foi volante
acoperisul = capac la cratita
afacere = bisnita
mikimaus = dracusor
tigan = roman.

in special ultimul cuvant talmacit pre limba moldoveneasca ne umple de mandrie si ne face sa ne dorim cu atat mai mult unirea. pana acum pasi spre o eventuala unire au fost facuti mai mult pe plan cultural decat politic. mai multi scriitori si muzicieni de peste prut au devenit cunoscuti si in Romania, si invers. chiar acum, topurile muzicale din spatiul CDP sunt dominate, printre altii, de zdob si zdub, millenium si o-zone, toti moldoveni de dincolo.

va spuneam ca nu-s nationalist, uneori chiar ma gandesc ca n-ar fi rau sa fie chiar si Transilvania independenta, dar totusi, aparitia acestui dictionar mi se pare una dintre cele mai stupide chestii pe care romanii sunt nevoiti sa le indure. si ma face sa-mi doresc unirea cu Moldova. in fond, granita de est ar ramane tot la un riu, fluviu chiar, populatia tarii s-ar mari, la fel si suprafata...

bine, cei de sus de acolo si-ar pierde functiile, sau macar importanta lor, dar asta conteaza cand e vorba de binele poporului nostru? orice interferenta a limbajului de lemn in acest text este premeditata.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!