poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1461 .



RMLL 2005
eseu [ ]
Recontres mondiales du logiciel libre Dijon 2005

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-07-09  |     | 



Ca om care si-a adus partea sa de contributie la dezvoltarea softului "liber", Eugen Gălățeanu a fost invitat (și sponsorizat) să participe la "Conferința" mondială a celor de altă nație decât WIndows-ul, desfășurată la Dijon, între 5-9 Iulie.
De ce software liber ? Pentru că, așa cum subliniază just cei din branșă, doar berea este "free". Și pentru că software-ul nu seamănă cu berea s-a găsit că formula "libre" satisface cel mai bine.
Dijonul este capitala Burgundiei. Un oraș la 1 oră și 30 de minute (cu TGV-ul) de Paris. Așa că după un weekend de nebunii la Paris (unde m-am călcat pe picioare cu 1.999.999 de japonezi la Luvru pentru că era și el- libre- duminica) am pornit cu TGV-ul spre Dijon.Organizatorii au antamat sala Facultății de Științe "Mirande" situată la marginea campusului universitar.
Am ajuns, m-am cazat, am plecat spre sală. Linia de autobuz 5 care ajunge acolo străbate tot orașul- am văzut astfel un oraș tipic de provincie franceză, renumit pentru muștarul său (cunoscut de toată lumea) și pentru turta dulce- mai puțin cunoscută.
Am ajuns la sală- prima surpriză- am fost întrebat pe un ton politicos dacă nu pot să mă întorc într-o oră- nu erau gata. M-am plimbat o oră prin campusul universitar- frumos dar relativ pustiu. Universitățile din București-toate- inclusiv Politehnica, Timișoara și Cluj ar fi încăput cu ușurință în acest campus. O clădire a Facultății de Drept cam cât Hotelul Marriot+Banca Națională e suficientă pentru exemplificare.Fiecare facultate are cantina sa proprie-studenții beneficiază de tarife subvenționate- o masă relativ copioasă costă cam 2.50 Euro.
M-am întors la sală. Am făcut cunoștință cu dl.Ludovic Penet- organizatorul manifestării- cu ceilalți colegi. Am stabilit să ne întâlnim a doua zi, la deschiderea propriou-zisă.
Pe lângă manifestările științifice s-a desfășurat în paralel și un "sat" virtual la care au luat parte institute de cercetări, organizații non-guvernamentale, firme și dezvoltatori de software eliberat de tirania Windows. Din păcate puține lucruri erau free în acest sat virtual- m-am ales cu o distribuție Ubuntu- un tricou (ce-i drept simpatic) mergea la 16...20 Euro. Simpaticul pinguin Tux costa și el în jur de 10 Euro. Antipaticul bivol Gnu-dumnezeu știe cum l-o chema în realitate- tot cam atât.
A fost organizată o manifestare în fața Primăriei din Dijon contra ideii de a aproba brevetarea software-ului în Uniune. S-a transmis și o scrisoare deputaților la Strasbourg în acest sens.
Au fost prezentate ultimele distribuții Linux. DIn păcate nici una nu poate conviețui în spirit european cu Windows-ul- așa că ai de ales- ori una ori alta. Iarăși din păcate nu poți porta simplu programele Windows spre Linux.Mai este încă enorm de mult de lucru până cînd Linux-ul va deveni o soluție enorm de populară.
În esență o manifestare tinerească, ușor idealistă și ușor nebunească (ca orice lucru tineresc) reuniunea RMLL 2005-Dijon poate fi considerată ca o reușită pentru organizatori.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!