poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7931 .



Râsul de cabinet guvernamental
eseu [ ]
- experiment - Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2007-10-09  |     | 



Oamenii și câteva specii de maimuțe au privilegiul să scoată câte o grimasă care să le exprime bucuria. Dar când vine vorba de râs, apăi numai noi, oamenii, suntem privilegiații absoluți. Uneori râdem până ne "scăpăm" pe noi. Psihologii spun că atât scăpatul pe noi cât și râsul sunt mecanisme naturale ale umanului.
Unii specialiști în psihologia comportamentului uman spun că râsul ar fi mai degrabă o manifestare a agresivității, pentru că ne arătăm dinții, chiar cerul gurii când râdem, antrenând aceeași grupă de mușchi de care fac uz animalele când vor să-și intimideze adversarii. Pe de altă parte, mai spun aceștia, de regulă râdem de alții, adică suntem răi.
În cele ce urmează nu vreau să mă las pradă umorului, care e treaba esteticii, ci vă propun să experimentăm "râsul de cabinet guvernamental", scurt și cuprinzător, visceral. Rugămintea mea e să lăsați deoparte orice formă de stres ce v-ar încerca, tristețea sau proasta dispoziție, ca să-mi iasă și mie experimentul "ca la carte".
Cobailor, atențieee, am dat drumu'...

Călin Popescu - Tăriceanu
Este nu numai Prim-ministru - boală de care nu reușește să scape -, ci a mai și scris 37 de lucrări științifice și articole în domeniile alienării cu apă și al alinărilor ulterioare prin tratamente dure aplicate apei, lucrări ce-i permit să se exprime fluent în engleză și franceză. În rest el este doar o pietricică scumpă în calea uitării. Îi plac mașinuțele, motorașele și-i place la nebunie "să calce tare" nervișorii "adversarilor" politici. Își detestă și luptă cu toate mijloacele împotriva "dușmanilor" - evident politici! Este prototipul zâmbetului cordial-politic, cu ușoare înclinații spre acru.

...
Ministru de stat pentru coordonarea activităților din domeniile culturii, învățământului și integrării europene nu avem. S-ar cuveni încadrarea "postului" în categoria zâmbetului amar, dar ca să nu fim răi, ajunge să-l încadrăm numai la amărui!

Adrian Cioroianu
Cum e născut abia în anul 1967, dar având o stare civilă deplorabilă - fiind divorțat -, ministrului afacerilor externe îi îngăduim să poarte prin lume un surâs neaoș plin de promisiuni, drept pentru care noi scoatem interjecția "ha!".

Varujan Vozganian
Ministrul economiei și finanțelor e o orchestră: Academia de Studii Economice, București, Facultatea de Comerț, 1982; apoi Universitatea București, Facultatea de Matematică, 1991; fiind pe deasupra Doctor în Economie, al Academiei de Studii Economice, București, 1998 și Doctor Honoris Causa, al Universității "Vasile Goldiș", Arad, 2006 și Doctor Honoris Causa, al "Leibniz University", Milano, 2006; dar și premiantul Uniunii Scriitorilor din București, în anul 1994, pentru "Cea mai bună proză a anului", pentru volumul de autor "Statuia Comandorului"; precum și producătorul a mai bine de 500 de articole de economie, politică și beletristică, studii și esee (sic! așa le spune el eseurilor); a fost tradus în felurite chipuri, dar și în limbile engleză, spaniolă, rusă, ucraineană și armeană; și "premiat special" pentru suportul adus dezvoltării Pieței de Capital din România, de către Bursa de Valori Sibiu, în anul 2005.
Eu consider că are note de trecere la râsul pe bune: ha, ha, ha!; ha, ha, ha!

Tudor Chiuariu
Tinerelul ministru al justiției, având studii de specialitate în domeniul protecției intereselor financiare ale Uniunii Europene, a preluat inițial conducerea Departamentului de Inspecție a Primului-Ministru. După inspectarea acestora (a Departamentului de Inspecție și a Primului-Ministru), a rezistat reorganizării administrative - lucru rareori întâmplat în lumea funcționăriilor publice din România -, în iulie 2005 fiind desemnat Șef al Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) - structură specializată în controlul fondurilor europene. Sistemul antifraudă ar fi fost făcut, după spusele sale, chiar de el însuși, Chiuariu, dar pus în practică de România în 2005-2006, sistem ce fu apreciat de oficialii europeni drept "un model pentru celelalte State Membre sau țări candidate". Ceva mă face să cred că tinerelul nostru miroase a viitor deținut, pentru motivul simplu că Tudor Chiuariu a deținut responsabilități în domenii-cheie ale reformei sistemului administrativ și judiciar, prin urmare nu se poate să nu știe că, făcând astfel de afirmații în contul său, uzurpă și încalcă drepturile de autor ale ministrului pe atunci în funcție: Monica Macovei. Îl trec la hohotele de râs grobian-împuțite.

Cristian David
În cazul ministrului internelor și reformei administrative avem deaface cu un tânăr locotenent-colonel aflat în retragere. În timpul liber el se ocupă de "activitatea de formare și instruire", în calitatea sa de "Membru al Biroului Politic Central al PNL" și de "coordonarea comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Reprezentanților Naționali ai PNL". Noaptea studiază "Dinamica legislației europene - Legea cadru a statisticii la nivel European", iar ziua-n amiaza mare își găsește timpul necesar pentru a fi un bun senator. Îi trag numai "o tăvăleală de râs".

Teodor Meleșcanu
DOMNUL ministru al apărării, doar sublocotenent (în retragere), înarmat ca pentru infanterie a repurtat victorie după victorie, suferind promovări succesive, prin examene și concursuri, pâna la rangul de ambasador, ... Ministru de Stat, Ministru al Afacerilor Externe, ... senator, soț și părinte iubitor. Prin urmare este deținătorul unei "liste exemplificative a "articolelor" publicate de România în perioada 1966 - 2007. Înduioșător și vașnic. Ne putem "prăpădi de râs".

Ludovic Orban
Ministrul transporturilor de acum a ajuns la apogeul unei cariere începute cu o stagiatură de inginer la "Izolatorul Târgul Secuiesc". Acolo s-a inițiat în băute. Cu timpul acestea au devenit crunte, iar cariera sa a urmat fidel acest vis al urcușului fără de întoarcere. A dobândit o experiență ucigașă în administrație, dar și-a conservat hoby-urile: bridge-ul, șah-ul și chitara. Din modestie nu ne spune că practică sporturi extreme: dansatul pe mese, interviuri televizate și tăiatul panglicilor - acest din urmă sport urmând să definitiveze infrastructura de drumuri, poduri, șanțuri, gropi și garduri a țării. Fără-ndoială Orban nu este încadrabil într-una dintre categoriile cunoscute ale râsului. Vom propune categoria ignobilă: să borăști de râs, nu alta.

Cristian Adomniței
Ministrului educației, cercetării și tineretului i se potrivește un apelativ de personaj pur, Adormița, al unui viitor basm: Avatarurile Adormiței prin teritorii necunoscute. Cu o sinceritate dezarmantă, Adormița afirmă de fiecare dată când apare în public că e inginer-necăsătorit. Părinții săi liberali l-au trimis pe drumul cel bun: la școală (Ministerul învățământului), spre descoperirea tainelor lumii (Ministerul cercetării) și printre cei de-o seamă și aflați la mintea lui (Ministerul tineretului). Astea trei - învățătura, cercetarea și tinerețea - numai ce l-au văzut, că late au căzut la pământ, potecă și covor făcându-se ele la picioarele sale. Iar Adormița... le calcă de le rupe, așa cum știe el mai bine! Încadrabil la: ne-am îndoit de râs.

Paul Păcuraru
Viața sa a curs frumos ca un vals "tras" pe apele Dunării până în decembrie '89 când, luat de o pală de vânt s-a trezit printre fondatorii PNL-uitorilor. Și iară viața sa a curs frumos, dar politic de această dată. Nimic mai potrivit pentru un astfel de plutitor decât portofoliul ministeriatului muncii, familiei și egalității de șanse. Dacă din noiembrie cresc pensiile, debitul Dunării poate să scadă. Treaba lui! Merge la: am râs cu lacrimi.

Ovidiu Silaghi
Ah, frumos bărbat ministrul pentru întreprinderi mici și mijlocii, comerț, turism și profesii liberale! Și priceput pe deasupra, nu numai la management-ul mititicilor întreprinderi, ci și la autoaprecieri - manage-mentale. Are fler și își cunoaște lungul nasului. Se simte bine în postura de "vice". Stă "bine" la capitolele: abilități de ascultare, abilități de citire, interacțiune și exprimare. Hi, hi!, l-am trecut la categoria râsul decent-discret.

Decebal Traian Remeș
Păzea băi, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale se pricepe "predilect" la "servicii și zootehnice" - așa scrie-n C.V.-ul său (n.n.!). Știe să facă și să dreagă pentru elaborarea planului de afaceri, e tare-n negocierea contractelor de aprovizionare și desfacere, în relația cu băncile și alte instituții, ține evidența contabilă și face bilanțul, iar dacă vrea îți pune impozit și pe scaun - pe ăla de la cârciumă, nu pe ăla din terminologia medicală! A, să nu uit: timp de doi ani: "... a evitat intrarea în incapacitate de plată a statului român..." mai mult cu gura - ministru de finanțe fiind. După aceea s-a dat o vreme la fund. Acum a revenit în public, pentru că n-a mai suportat mirosul propriului său scaun. Am studiat cazul pe îndelete, asa că îl trec, fără rezerve la râsul homeric.

Eugen Nicolăescu
Ministrul sănătății publice este, accidental, un comerciant înnăscut. În prezent corespunde standardelor internaționale de contabilitate. Fiindcă este cadru universitar asociat s-a hotărât să ceară tuturor absolvenților facultăților de medicină și farmacie, care se duc prin Europa după o leafă mai bună, să răs-plătească statului român studiile. Prin urmare, dacă relațiile acestor absolvenți cu bugetul statului sunt sănătoase, atunci asistența medicală, tratamentele și medicamentele vor fi mult, mult mai multe și extrem de scumpe, garantând o sănătate națională asemănătoare unei gărzi de fier. Sugerez Președintelui României să-l decoreze pe Nicolăescu Eugen cu "Ordinul de cavaler al zgărzii de fier cu peste 42 de grade temperatură". L-am înscris la zgâlțâielile de râs, că de râsu' lumii se făcu singur.

Laszlo Borbely
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și locuințelor a lucrat în trecutul îndepărtat la ICRA. Nu se poate plânge! Acum e cadru didactic la Universitatea „Sapientia” din Târgu-Mure. Stăpânește două limbi străine, dintre care una este limba sa maternă - adică limba maghiară. În limba română scrie că este ministru plin. E de bănuit că are și el, ca tot omu', mici defecte. Îndrăznesc să spun că acestea ar fi mici derapări de sens, ce țin de logică prin urmare, induse de utilizarea celei de-a treia străine limbi, româna carevasăzică. Cu puțin efort va ieși din această confuzie trilingvistică, până la urmă. Succes! Categoric face parte din categoria: am râs în prostie.

Attila Korodi
Este reprezentant în România al Companiei Naționale de Privatizare și Administrare a Participațiunilor Statului Ungar - oferă gratis consultanță sectorului public și privat - și mai asigură informarea autorității ungare despre proiectele de dezvoltare economică în România - echivalentul dezinteresat al consilierii companiilor în procesul de privatizare din România, el, acest Ministru al mediului și dezvoltării durabile de la noi. Excelent. Fetelor, e o partidă bună, fiindcă nu-i însurat. Dacă mai citiți încă o dată, cu mare atenție, textul o să pricepeți că omul ăsta știe a râde din burtă. Puțini sunt în stare de așa ceva!

Adrian Iorgulescu
Ministrul culturii și cultelor a compus muzică până ce a ieșit pe sub "Aripa Evei" în plină poezie. Conduce doctorate în compoziție și muzicologie. Este ordonat: are Ordinul Național "Serviciu Credincios" în grad de cavaler din anul 2000; o garsonieră - pe la Muncii; și o amantă geloasă și acaparator de tânără în grad de "regeneratoare hormonală" de când e ministru; politic, și-o ține pe dreapta! Râsul condescendent nu-i la-ndemâna oricui, fiind o artă.

Iuliu Winkler
A călătorit mult... profesional și intelectual. A trecut pe la Cooperativa "Prestarea" și chiar a fost metrolog la "I.A.M.S.A.T București". După ce s-a expus și a comunicat prin mai bine de treizeci de țări, a poposit la Ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației direct pe fotoliul promițător al unor fabuloase recompense pentru eforturile depuse. Șpagatele (ca să nu spun șpăgile!) în ministerul ăsta au fost, sunt și vor fi copioase. Asta e cheia râsului sănătos!

Mihai Voicu
Și tu, ministrule delegat pentru relația cu Parlamentul, necăsătorit și nepătat, tot inginer ești? Da, tot! M-am ocupat de "Unipaper Traders SRL" și de "Zebra Industries Corporation SA". Fiind mic, nu știu nimic. Partidul m-a băgat în construcția asta complicată a relațiilor intra-inter-instituționale. Face parte din categoria: din când în când mă trezesc râzând.

Faptul că nu știu cine este Secretarul General al acestui cabinet, mă face să râd cu sughițuri de sursa mea bibliografică. Dar, până la urmă aflu eu!

Bibliografie:
http://www.guv.ro/
Cum procedați: apăsați în stânga-sus pe "Cabinet" și or să apară niște poze și niște nume; apăsați pe numele care vă interesează și gata documentarea neintermediată științific de semnatarul experimentului de mai sus.

Notă:
Chestii și trestii despre unii și alții dintre listații sit-ului guvernamental vă mai pot spune și eu, pentru că i-am cunoscut, văzut, lucrat, discutat personal cu ei în diferite momente ale vieții noastre comune - dar nu trebuie să luați în seamă ceea ce pot spune eu, pentru că stă sub semnul subiectivității absolute.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!