poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6052 .



Jocuri trăznite
eseu [ ]
- text pandemicios - Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2009-05-02  |     | 



Observând că “virusul se extinde (...) fără să dea niciun semn al contaminărilor”, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis să convoace Comitetul de Urgență, din care fac parte cincisprezece experți internaționali, pentru a studia posibilitatea ridicării nivelului alertei pandemice la 5, fază premergătoare declarării unei epidemii la nivel mondial. Astfel s-a cerut aseară țărilor din întreaga lume prin vocea Margaretei Chan (directorul general al OMS), în cadrul unei conferințe de presă, ca: “Toate țările să-și activeze imediat planul de pregătire pentru pandemie”. Faza asta, “a cincea”, s-ar caracteriza prin propagarea interumană a virusului în cel puțin două țări ale uneia dintre regiunile definite de OMS, și asta chiar dacă cea mai mare parte a țărilor nu sunt atinse de acest stadiu – adică declararea fazei 5 este doar un fel de “semnal forte”, care indică faptul că o pandemie este iminentă și că a mai rămas puțin timp pentru a finaliza organizarea, difuzarea și aplicarea măsurilor de atenuare prevăzute.

M-am simțit ca un “super-bebe” după anunțul ăsta!

Mai departe OMS recomandă ceva de genul ...: “... țările sunt libere să aplice aceste recomandări așa cum consideră, în funcție de gravitatea situației cu care se confruntă; în regiunile afectate persoanele care suferă de boli respiratorii grave să rămână acasă și să limiteze contactul cu alți membri ai familiei; această măsură poate fi însoțită de închiderea școlilor și de ajustarea orelor de muncă, pentru a evita ca prea multe persoane să intre în contact unele cu altele; țările să încurajeze reducerea călătoriilor și limitarea folosirii mijloacelor de transport în comun, dar nu se recomandă impunerea unor restricții oficiale ale deplasărilor în țările afectate; statele sunt sfătuite, de asemenea, să distribuie antivirale și să înceapă pregătirea vaccinării; în ceea ce privește țările care nu au înregistrat deocamdată cazuri de gripă porcină, organizația recomandă introducerea de controale sanitare la frontiere.”.
Trebuie și merită să reținem că “Decizia OMS” a intervenit după ce Statele Unite au anunțat, miercuri, primul deces al unui bolnav “suspectat” de gripă porcină, ceea ce ar reprezenta prima victimă înregistrată în afara granițelor Mexicului, țară unde până în prezent s-a înregistrat “exclusiv” vindecarea unui copil de cinci ani, suspect de așa ceva, dar care s-a făcut bine ... mâncând înghețată de șase luni încoace, adică de când a avut gripă.
Apropo, faza a șasea a pandemiei se activează atunci când, potrivit criteriilor OMS, sunt atinse două regiuni distincte din lume, cu focare autonome, iar trecerea de la un stadiu la altul – 1,2,3, etc. ... – este decisă, da, ați ghicit!, de Comitetul de urgență pentru reglementare internațională în domeniul sanitar – adică instanța asta alcătuită din 15-șpe experți internaționali, convocați de OMS, tocmai când aveau și ei somnul mai dulce. Reunit pentru prima dată sâmbătă, pentru a discuta despre cazurile de gripă porcină ne-apărute în Mexic și în Statele Unite, comitetul a declarat că situația arată o urgență în materie de sănătate publică de anvergură internațională. Luni, la a doua sa reuniune, Comitetul a ridicat nivelul de alertă pandemică la 4, iar miercuri la 5. Mâine dimineață nivelul erecției pandemice a Comitetului s-ar putea să atingă nivelul maxim, din pricină că o pandemie de gripă porcină ar ucide șapte milioane de oameni, conform coșmarului colectiv anticipat de și al membrilor comitetului.
Cât de gravă este și cât de gravă poate deveni gripa porcină (nouă!) ne-o spun niște date oarecum istorice. Ia să vedem care:
- “La data de 16 decembrie 1976 Administrația americană a suspendat un program asumat după vaccinarea a 40 de milioane de oameni cu un produs care avea efecte secundare severe, pentru o gripă care nu a mai venit. Foarte mulți americani, însă, au dobândit, în urma tratamentului, boli neurologice rare, precum afecțiunea Guillain-Barre. Medicii și-au avut părerile ... cam împărțite, numai unii specialiști afirmând că virusul a fost oprit datorită programului. Ei au spus, totuși, că rapiditatea cu care Președintele american ar fi acționat a salvat milioane de vieți. În același timp, familiile celor care au murit în urma campaniei acuză producătorii vaccinului și decizia Administrației Ford. Nici până-n ziua de azi nu se știe dacă a existat sau nu o epidemie și dacă investițiile și-au meritat costurile. Mai mult, criticii spun că toată povestea a fost o “scamatorie politică” – programul medical aprobat de Președintele Gerald Ford ducând la cheltuirea fondurilor pentru vaccinarea a 220 de milioane de americani, câtă vreme doar tânărul soldat Lewis a decedat atunci din cauza presupusei “gripe porcine”, alte sute de oameni suferind însă de pe urma efectelor secundare ale produselor ce trebuia să-i protejeze de virusul cu pricina.”
- “La Centrul de Control al Bolilor din Atlanta se înregistrează toate reacțiile secundare, în cazul tuturor categoriilor de vaccinuri. Dovezile științifice arată că noile produse sunt sigure. Chiar și la nivelul tehnologic din anii ‘70, efectele secundare erau mai puțin periculoase decât riscurile ridicate de o pandemie ca în 1918.” – atunci când a murit de gripă un soldat american, pandemia ulterioară producând mai multe victime decât conflagrația mondială în sine!?!?!?!?!?!?; “Tehnologia a avansat enorm din 1976 până azi. În prezent, ARN-ul gripal este replicat în culturi de celule, ce exclud riscul alergiei la proteinele din oul de găină, folosit de tehnologia clasică pentru “înmulțirea” virușilor. După ce se obține o cantitate suficientă de material genetic viral, se realizează “fragmentarea” lanțului de ARN, astfel încât să nu se mai poată produce boala, ci doar răspunsul imun. Astfel, reacțiile alergice și efectele secundare sunt mult reduse, iar imunitatea obținută este mai puternică.” – parcă văd filmul ăla al lui Terry Gilliam: Twelve Monkeys ...!
- Cf. AFP: “Dacă totul se desfășoară cum trebuie, ar putea fi disponibil (vaccinul: n.n.!) din septembrie”, a spus Anne Schuchat, responsabil adjunct pentru știința și sănătatea publică de la Centrul american de control și prevenire a bolilor; “... Însă nu întotdeauna lucrurile merg cum trebuie”, a avertizat aceasta – adică vaccinul împotriva gripei porcine nu va fi gata înainte de luna septembrie a.c.!
- Autoritățile americane au anunțat miercuri că 91 de cazuri de gripă porcină sunt confirmate în Statele Unite – e ca în cazul “Războiul lumilor”, radiofonizat de Orson Welles;
- Pe internet au apărut, degrabă!, terorii ale conspirației legate de gripa porcină, una dintre variantele intens vehiculate fiind aia potrivit căreia ar putea fi vorba de un complot al laboratoarelor farmaceutice pentru a-și vinde stocurile de “Vaccin Tamiflu” (fabricat de americani! ... din ouă, bre!). În sprijinul teoriei mai e adusă și informația – ce se bate cap în cap cu aia privind stocurile nevândute! – conform căreia farmaciile online nu mai fac față cererilor masive de Tamiflu.
- Colac peste pupăză, OMS cere și companiei franceze “Sanofi Pasteur” să producă un vaccin împotriva gripei porcine – asta fiind culmea ironiei, pentru că tocmai Pasteur, prin lucrările sale infirmă pentru totdeauna teoria generației spontane, ba chiar, începând din 1865, studiind o maladie care decima viermii de mătase și reușind să identifice fluturii bolnavi și modul cum să le distrugă ouăle, înainte ca întreaga crescătorie să fie infestată ... pune capacul pe oală, ca să spun așa!
- Altă teorie, poate că pe bună dreptate îngrijorătoare, este aceea că măștile purtate de populație nu protejează împotriva răspândirii virusului – în acest sens, pe Internet, este republicat un articol din 2003 referitor la ineficiența măștilor, asta atunci când planeta a fost terorizată de Sindromul respirator acut sever (SARS), care a erupt în noiembrie 2002, în provincia Guangdong din sudul Chinei; extinderea SARS ajungând să amenințe piața articolelor vestimentare, precum și relațiile de afaceri dintre companiile asiatice din industria de confecții și lumea americană a ..., dat fiind că Sindromul respirator acut sever (SARS) nu afectează doar calea respiratorie, ci se poate infiltra și în țesutul din creier, cauzând probleme semnificative sistemului nervos central.
- Internetul mai spune că: “Pe de altă parte, în Statele Unite, unde până acum s-au confirmat 64 de cazuri (după alte statistici ar fi 91!), oficialii susțin că iau în calcul posibilitatea de a schimba denumirea de “gripă porcină” întrucât anumite state interzic importurile de carne de porc din SUA, fără să știe foarte multe despre această boală – cum ar fi de exemplu faptul că fabrica de porci din Mexic e una americană, get-beget, și că fabrică zece milioane de porci sacrificabili anual de mai bine de treizeci de ani încoace, companie ce mai deține și alte “porcării” exact prin zonele inițial indicate a fi susceptibile de infecții probabile prin: Spania, Irlanda ... Timișoara, etc.!

Revenind la normal, dar apelând la surse de tot rahatul porcin cu putință, am aflat că joi China “a mai dat” Administrației americane încă 10 miliarde de dolari, cu titlul de împrumut, pentru producerea antivirusului. Mai știu, din aceleași surse de rahat, că China e cel mai mare producător de carne de porc comestibilă și, evident, exportabilă, și că China a cumpărat de la statul american Canalul Panama, rămânând să plătească ceva redevențe pentru exploatare, doar și numai dacă blochează traficul de narcotice de prin apele canalului și că, culmea!, statul chinezesc a dat cu împrumut Administrației americane curente, după confirmarea debutului crizei economice, cam 2/3-imi din banii angajați de Administrația americană pentru salvarea unor bănci americănești bine alese.

Mulțumindu-vă pentru atenția acordată, am să-mi îndrept atenția către măsurile luate de autoritățile noastre ieri, vineri, cu mențiunea că sunt perfect de acord cu acestea, pentru că ating maximumul absurdului estetic, absurd de care noi suntem mândri și de care ne ocupăm încă de pe la începutul secolului trecut în felurite feluri, dar care nu depășesc granițele imaginabilului în ceea ce privește absurdul birocratic, după cum urmează:
- Înainte de intrarea în țară (există un astfel de spațiu) se completează un chestionar;
- Pe parcursul intrării în țară, actele îți sunt minuțios controlate în vederea depistării virusului gripei porcine (noi!);
- În țară fiind, după al treilea pas făcut, dai o declarație pe proprie răspundere că nu suferi și că te duci la medicul de familie, care urmează să constate și să confirme, în acte, că ai făcut pașii administrativi obligatorii;
- Ministerul sănătății a sechestrat preventiv orice medicament antigripal ..., pentru că nu se știe când trebuie să facem față, proporțional/național, efectelor economice presupuse – așadar să fiți pregătiți să achiziționați, peste câțiva ani, până și vaccinuri porcesc de antigripal expirate!

Pentru petrecerea timpului liber rămas la dispoziție vă recomand lecturi, adică lecturați asta, “Ultimul banc de prima oră”: să mergi cu metroul, vorbind la telefon despre weekend-ul tău minunat în Mexic, și să tușești și să strănuți ...

Dacă timpul vă permite, analizați și completul de “Întrebări pentru previzionări:
- dar gripa piscicolă sau cea vegetală când or să fie?;
- nu răcesc oare peștii, că la cât stau ei în apă e clar că sunt predispuși gripei?;
- dar zarzavaturile, nu sunt purtătoarele virusului picăturilor de ploaie?;
- dacă le aruncăm la coșul de gunoi, suferim efectele secundare?
- găina care a făcut oul ăla record de la Suceava, dacă avea aviară, e posibil să fi transmis genomul infectat viitorului pui de găină și, ce-o să fie: puicuță, ori cocoșel?


Notă:
pe mine să nu contați, că sunt beat ca un porc infectat; adică suport consecințele fezandării cărnii unei vițici care nu cedează avansurilor mele cu niciun chip; adică tot fragedă se menține ...

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!