poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1153 .



Cu banii dați pe prostii(Casa de Cultură din Târnăveni) Ministerul Culturii mai bine și-ar aprinde trabuce...
eseu [ ]
Ce rost mai au casele de cultură provinciale ?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2006-05-27  |     | 



Citatul următor aparține ziarului (on-line) Punctul - www.punctul.ro
"La Casa Municipală de Cultură "Mihai Eminescu" din Târnăveni evenimentele menite să îmbogățească viața culturală a publicului larg aproape că nu mai există. Clădirea mai găzduiește câte o lansare de carte, ședințe ale diferitelor partide politice, baluri ale bobocilor, burse ale locurilor de muncă, dar cultură pentru publicul larg, un spectacol de teatru de exemplu, nici vorbă; și asta de ani de zile. Și dacă ne-am permis să zicem, răspicat, că evenimentele culturale lipsesc cu desăvârșire, am fost corectați că suntem nedocumentați, că doar evenimente sunt gârlă, și ni s-a și dovedit: câteva teatre de păpuși, spectacole școlare, spectacole în limba maghiară…dar pentru publicul larg, nimic…de mult vânăm și noi un afiș, care să ne informeze că, în sfarșit, mai vine și câte un teatru prin Târnăveni. Directorul instituției, Răzvan Ducan, a și găsit explicația. Nu vine teatrul, pentru că nu are pentru cine veni, oamenii nu mai merg la spectacole.

Păi, normal că nu, oamenii trebuie educați pentru cultură; încet-încet, se vor obișnui mai mulți să meargă la teatru. Dar dacă nu le oferim șansa de a alege? Într-adevăr, televizorul a cam luat din apetitul pentru teatru, dar la un spectacol de calitate s-ar duce tot omul, că nu degeaba Târnăveniul era celebru, cândva, pentru publicul inimos și numeros. E trist, că există tineri, și nu puțini, care nu au văzut în viața lor un spectacol; poate și-au dorit, dar nu au avut posibilități să meargă în alt oraș, iar aici nu li s-a oferit această modalitate de a se cultiva. Și totuși, dacă ar exista inițiativă, cu siguranță s-ar putea face ceva în acest sens. O reclamă puternică, vânzarea de bilete pe la instituții, școli etc, ar da roade cu siguranță, și ar avea și angajații Casei de Cultură activitate."

No comment. În articolul din care am citat continuarea arată că Centrul Cultural Maghiar are o activitate extrem de vastă. Concluzia ? Prostia activiștilor culturali e plătită de minister.
Există prostii plătite din banii noștri- pe degeaba. Aceste prostii se numesc case de cultură (printre altele). Există o "minte luminată" la București care consideră că este suficient să angajezi un activist ca buf, să se aprindă și becul culturii. Nu trebuie să fii extrem de deștept ca să-ți dai seama că din astfel de experimente n-o să iasă niciodată nimic. Sunt structuri formale, heirupiste, bune doar pentru ca să se treacă într-un registru "...și la Târnăveni se face cultură".

Ei și ? Poate că printre mii de buruieni există și o floricică. Poate .Dar de ce să plătim mii de buruieni și să nu le desfințăm peste noapte- și să nu trimitem onor activiștii culturali la sapă- acolo unde le e locul ?

Și cultura la Târnăveni ?
Dacă Târnăveniul vrea cultură să o facă pe gratis. Cel puțin câțiva ani, până când se va vedea că nu este o acțiune fușerită doar ca să se mai raporteze ceva. Sau pentru toată viața- cercurile culturale care au făcut faima Transilvaniei în secolul XIX nu erau plătite de la București.




.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!