poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3069 .



culture pub
eseu [ ]
- mamă ce bătaie secretă ne tragem Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2006-07-26  |     | 



Pe 26 iulie nu sunt consemnate "serbări", cum nici în ziua precedentă nu au fost. Pentru ziua de mâine să nu vă faceți speranțe-n van, că ... n-avem! - poate consemnează așa ceva calendarele religioase, dar ... ziceam și eu că-ncepuse să curgă și pe la noi lapte și miere și, când colo, a plecat Hayssam într-un loc cu verdeață, cu dulceață și cam așa ceva, după cum suna ruperea părului din vocea femeii răposatului. S-au rupt arborii-n așa hal de mi-au blocat computerul plin de piese americane, de nu mai pot transmite condolence reci când și cui trebuie. Nu e prima dată când mi se-ntâmplă așa ceva ... mama ei de inteligenție, ca să mă exprim franș!
Acum, ție pentru eternitate, tu Femeie a lui Hayssam îți spun nu te lăsa dusă pe lacrimi, nu dezespera și nu mă mai înduioșa. Nu-mi strica și tu computeru' și ziua, că nu-i pe banii tăi. Pa dragă, nu te teme, ești pe mâini bune, tu și copiii tăi. Pa, America e cea a mai a făgăduinței țară. Pa! Ai răspuns corect la întrebarea crocodilului care ți-a luat copilul.
*
Am folosit computerul în mod pasiv pe-ntâi iunie, de "Ziua copilului". Mi-e lene să demonstrez relația de cauzalitate dintre o "serbare" a UN-ului și "drepturile mele de folosință" asupra cuiva sau a ceva. A, nu pentru că nu mi-ar sta-n putere, ori pentru c-ar fi "tehnic" imposibil, însă eram mai curând dornic de o conversație cu mine însumi pe marginea scenariului filmului "Omarijane și-ndoiții paparaoriziletâmpiți"
Afișându-mi, pe-ntâi, de fiecare dată computerul ERROR - orice-i făceam și-i dregeam sau "îi" spuneam (i-am spus și ceva având conotații sexual-financiare!) - , mi-a dat de înțeles că trebuie să mă consolez la o adică, eu, cu altceva, cu un alt instrument a cărui funcție de posedare să răspundă apăsărilor pe tastele telecomenzilor ( ... că până și astea s-au dovedit a fi complexe, depășind dexteritatea mea de moment, rămâne-ntre noi!).
Având vârsta pentru care complicațiile existențiale sunt nerecomandabile, m-am descălțat. Mi-am băgat mâinile-n buzunarele nădragilor și m-am întins pe pat, cuplat fiind la sursa alternativă. În felul ăsta am respectat angajamentul, luat pe 10 mai a.c., de a nu mai mă mai uita la TeVe-uri pe termen nelimitat. E vorba de un exercițiu de brain shaving autoaplicat - nu-i condamn pe cei ce nu-i fac față, pe cei ce nu rezistă tratamentului, nu pentru că tentația ar fi insuportabilă, ci numai pentru faptul că au dreptul să-nghită superficial sursa alternativă: autointrospecția. Nu ascund că pe mine asta m-a ajutat să iau decizia că de fapt știam că a doua zi va fi "Ziua tineretului", pe stil vechi.
Plici!
Da', să vă spun în cele ce urmează cu ce m-am ales de pe urma introspecției.
**
1. BUCUREȘTI, 1 iunie 2006
George Copos anunțând că în ședința de Guvern de miercuri, ședință "prin care" s-a dezbătut și o specie de Cod Fiscal Nou (CFN) și că domnia sa venind cu mai multe propuneri de modificare a stilului vivace al activității microîntreprinderilor, propuneri care i-au fost refuzate - ca să nu sucombe și să poată practica pe mai departe stilul propriu, precum și pentru a avea inițiative personale vizând mediul de afaceri - i-a înaintat azi, de "Ziua copilului", premierului Călin Popescu Tăriceanu demisia sa din funcția de ministru de stat. Între altele a mai anunțat că, fiind nemulțumit în calitatea sa de reprezent al conservatorilor, are să arate în fața lumii că a încercat, împreună cu ministrul Codruț Șereș, să-i convingă pe membrii Guvernului de necesitatea: "menținerii unui impozit redus pentru veniturile realizate de peste 100.000 de euro pe parcursul unui an fiscal, dar pe o perioadă de doi ani"; "introducerii unor amendamente", dând până la urmă de înțeles că e definitiv și irevocabil hotărât să lupte până și cu instanțele ce-i stau pe cap.
Citind, mie-mi treceau prin cap câteva episodice referințe ale criticilor filmului mai sus amintit, cu Omarijane și cei doi grădinari, unul din interpreții principali, Ohanesian, părând a fi complet nemulțumit de rolul său avea ceva de spus. Ce-a spus?
Motivația necesității propunerilor fostului ministru de stat rezida în faptul că, din totalul întreprinderilor românești, 95% sunt IMM-uri, iar în cadrul acestora microîntreprinderile au o pondere de circa 80%. Dau și eu cu un exemplu la-ntâmplare: deschid o/mai multe microîntreprindere/i "pentru că vreau și pot"; eu sunt patronul și mai am câte un angajat; licitez și câștig licitațiile pentru CEC, sau pentru Poșta Română, sau pentru ecologizarea Văii Jiului, sau pentru autostradizarea Trans-Făgărășanului ...; și aștept să fiu premiat la festivitatea anuală de premiere a întreprinderilor minuscule pentru eficacitatea maximă a investițiilor cu profitul cel mai mare nedeclarat; nefiind personal prin țară, ca să nu mă duc la festivitatea de premiere, așa încât oficialitățile n-au decât să mă caute mult și bine, prefăcându-se că nu știu că unele dintre întreprinderile astea, vitale pentru funcționarea economiei naționale, e bine să fie găsite numai prin alte statistici, cum sunt acelea care se țin morțiș de conturile întreprinderilor falimentare, dar cel mai bine este să rămână neidentificabile. Ca să fie clar, eram plecat în concediu statistic!
Ministrul de stat demisionar nu a uitat să spună că vorbele și "întreprinderile" sale - mediatice de această dată - sunt: "Un semnal de încurajare către această clasă de întreprinzători, ... "; că "... din punctul nostru de vedere, ar fi fost perfect realizabilă.”; și că " ... o asemenea măsură ar fi fost de natură să consolideze moralitatea în lumea afacerilor, să diminueze tendințele speculative, concomitent cu protecția efectivă a întreprinzătorilor onești.”.
În particular, ex-ministrul de stat discutase și negociase cu patronatele și cu mediul de afaceri chestiunile astea, convenind că impozitarea cu 16% pe profit nu aduce venituri semnificative de la buget, ci: "descurajează până și spiritul întreprinzător.”. "Neacceptarea propunerii referitoare la microîntreprinderi a constituit pentru sine "picătura care a a umplut paharul”, a spus în finalul mandatului său ex-Copos-ul, care fără am mai pierde timp prețios cu răspunsuri la întrebările ziariștilor, a părăsit sala de conferințe împreună cu președintele P.C. Dan Voiculescu.
Ceva mai târziu, laconic, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Guvernului Oana Marinescu-a Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu s-a luat act de demisia vicepremierului Copos, i s-a mulțumit pentru contribuție și ... "ura și la gară", pentru că demisia ajunsese joi, în jurul orei .... ca un fel de fel de ghinion "13.00 al Cabinetului Primului-ministru", iar orele de staționare începeau să coste mai mult decât fusese asumat prin răspunderea ministerială (atâta câtă este, care nu este!); Oana Marinescu, având și rolul de a răspunde întrebărilor ziariștilor, întrebată fiind dacă ministrul de stat George Copos a semnat, în ședința de miercuri proiectul CFN-uluil, a răspus ucigaș că "nu", dar că aceasta nu influențează, în niciun fel, adoptarea ... - curioșii pot accesa link-ul Mediafax audio de pe pagina de internet a agenției, sau direct adresa de internet http://audio.mediafax.ro/.
Apropo, ce mai face ex-domnul vicepremier Copos? S-a terminat serialul, ori a fost numai episodul "pilot" al unui alt serial cu mult mai "gros"?. Că uite, a' cum aud!, c-un fost ministru ce-a plantat mai mulți pomi exotici pe litoral, din buni bani publici ce-au murit, în iarna pontică, face emisiuni de divertisment prin nisipul plin d-agate, că face băi-n apa mării de toni plină, că da, 'n ceea ce-l privește e numai bine pentru el pe litoral. Excepțional! - a fost vorba-n trecut de o eroare de apreciere a timpului favorabil plantării arborilor exotici valorând cinci mii de dolari. Cum să-i strici omului buna dispozițe pentru o greșeală de prognoză? Îi strici bunadispoziție, câtă vreme n-a dus nici urmă de frunză de palmier acasă, ba chiar a insistant, cerând o suplimentare de buget pentru salvarea plantatorului. O.K.!
Stați că n-am terminat! A mai fost făcut încă un episod pilot și cu șeful PC, tragic însă, tensionat, cu o schemă regizorală complicată, ce a suprapus fundalului de tragedie națională: gripa aviară, durerile de șale prezidențiale, durerea anusovină a lui Omar și multe trimiteri la metafizicile "petro-patriceene".
***
2. BUCUREȘTI, 1 iun
Senatul a respins, joi, MICÞIUNEA SIMPLÃ a PSD pe tema gripei aviare, cu 64 de voturi "împotrivă", 49 de voturi "pentru" și numai doi ab-ținuți. Păi da, că fuga dacă e rușinoasă, e și sănătoasă, ceea ce denotă că orice este posibil, mânca-v-aș!
Bunăoară, Radu Timofte a semnat și a înaintat raportul despre gripa curcilor aviare și l-a trimis unde trebuie? Ba bine că nu! Nu mă-ntrebați pe mine în ce calitate, poate doar în calitatea sa de specialist care își permite să aprecieze că la toamnă se va înregistra un nou val de gripă aviară și poate numai din spirit științific adversativ Comisarului UE pentru Sănătatea și Protecția Consumatorilor, care a spus cinstit că nu are informațiile necesare despre aviara românească, ținând-o apoi p-a lui, cum că aderarea nu depinde de sectorul sanitar-veterinar.
Direcția "Grijuleala SRI" spune că-n ciuda calmării din ultimele zile, specialiștii avertizează că virusul gripei aviare "există în continuare în natură" și nu exclud un posibil nou val de gripă aviară în toamnă, din cauza păsărilor migratoare", a precizat Timofte, avertizând că populația trebuie să respecte cât mai strict regulile privind ținerea păsărilor în curți împrejmuite - cu asta sunt de acord și eu - dacă sunt numai 74 de păsări, cum spune gura lumii, le țin la mine că am spațiu și sunt inimos și grijuliu cu animalele.
Guvernamental s-a făcut "ș-un cam ceva de urgență", astfel încât experții ANSVSA au "practicat" controlul superficial asupra a 20 de focare, verificând latura aceea de birou care spune dacă substanțele dezinfectante corespund normelor. Nu vă mai spun că ANSVSA a colaborat cu Ministerul Administrației și Internelor, pentru a verifica dacă în gunoiul de grajd de la fermele din Codlea se află urme de fecale ale lui Hayssam, ce vor fi prezente prin amestecul de fecale ovine recoltate de pe vasul sirian care l-a transfugat pe mare pe marele terorist - din "inform-ațiile" de până acum, reiese că acest gunoi a fost comercializat de ferme pentru legumicultură, iar în acest moment se fac eforturi pentru a identifica locațiile-n care au ajuns dejecțiile - gări, porturi, aero-porturi, șosete ș.a. -, pentru ca autoritățile să intervină degrabă.
În toată zăpăceala asta, singura persoană vie, atentă și onestă a fost Oana Marinescu. Ea a remarcat, public și fără rețineri c-: "... altă măsură luată de Comandament se "refera" (s.n.!) la extinderea programului de supraveghere de la păsările sălbatice "la alte precum pisicile" (altă s.n.!), pentru a putea evalua răspândirea virusului în natură.".
Vă spun sincer că m-am cutremurat, pentru că eu am trei pisici în casă, toate fiind de o rasă ce nu prezintă garanții politice, ele fiind persane albe de tot și zic și eu acum că: 'tu-i muma-n cur "Comandamentului" - condus de premierul Tăriceanu ce a decis seria de măsuri ce împiedică extinderea virusului gripei aviare. Iar dacă mă șterg la bot le mai spun una și pentru respectarea normelor sanitar-veterinare, inclusiv asupra măsurilor de ordin legislativ. Scuzați-mă, am și eu dreptul la ejaculări nervoase!
Eh, mergând pe mâna onestității femeiești a Oanei și pe tăria intelighentului raport scos din pălărie de Timofte, în contra indecisului comisar UE și a votului limpede din Senat, destoinicul Tăriceanu, ce ține sub el șaua de-ncălecat Guvernul, a tras o smetie hotărâtoare de guvern ce a înăsprit drastic amenzile aplicate persoanelor fizice și juridice care desfășoară activități legate de creșterea sau comercializarea animalelor sau produselor de origine animală, fără respectarea normelor sanitar-veterinare, modificând HG nr. 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Smetic-asta hotărâre de guvern stabilește astfel de cuantumuri, așa de diferențiate ... pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din cadrul unor sisteme organizate de exploatare a animalelor și în gospodăriile populației, încât din toamnă "efectul economic de pălărie cu dublu sens Timofte este asigurat - adică, să moară producătorii, da' să câștige intermediatorii importurilor de urgență.
Ce, nu vă e clar că: "În cazul în care nu sunt respectate prevederile acestui act normativ sunt stabilite, în funcție de locul unde sunt încălcate normele sanitar-veterinare, amenzi cuprinse între 500 și 1500 RON (pentru gospodării) și între 5000 și 7500 RON (pentru târguri, exploatații de animale, centre de colectare, expozțtii etc). Astfel, se interzice colectarea și folosirea în hrana animalelor a resturilor menajere sau a deșeurilor și subproduselor de origine animală, indiferent de proveniența lor, cu încălcarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor. Alte amenzi, de la 1000 de lei la 2000 (pentru persoane fizice) și cu 7500 la 10000 pentru persoane juridice, vor fi aplicate pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare."
I-a trecut pe sub pălărie lui Timofte să demisioneze înainte de HajGeAviara asta? Da' de ce să-i treacă, fiindcă el curcă nu e! Timofte da, demisionează după ce și-a asumat demisia, drept pentru care semnează. Ete că da, d-acu-ncolo ne putem uita ca să ne și râdem de noi "ca curcile", iar alea o să se râdă și ele de noi. Așa ajungem să exemplificăm, noi, ce-i râsul curcilor!
****
3. BUCUREȘTI, 1 iun
Președintele Traian Băsescu va fi externat vineri, urmând să părăsească Spitalul Elias în jurul orei 12.00, dar va continua individual programul de recuperare, a declarat, joi, medicul Mihai Berteanu, șeful Clinicii de recuperare a Președintelui de la Spitalul Elias.
În zilele imediat următoare Traian Băsescu a descoperit, în fine, Parisul.
Din pricina stării precare a sănătății sale, vizita Președintelui pe acolo va lăsa urme obscure prin analele diplomatice.
Cine știe, chiar dacă nu e una de stat, vizita, ci e una informală, o vom putem găsi ... la printre altele.
La urma urmelor Esplanade des Invalides și Marigny-ul Republicii Franceze sunt treburile lui Chirac.
În rest, Președintele urmează programul exercițiilor prescrise de medici.
Primul exercițiu a fost chinuitor, pentru că era un exercițiu de bazin maritim ratat ce trebuia făcut în comun cu niște ruși, care i-au aruncat în față un mai vechi, de prin 4 martie a.c., interviu al ÎNSPÃIMÂNTÃTORULUI titular al portofoliului Externelor (rețineți numele său mioritic de UNGUREANU), care a lansat în cotidianul "Die Presse" îndemnul, către toți moțarții de azi, să potrivească România aproape - ca și cum ar fi un land federal-austriac (c-așa se zice-n limba lor!). Președintele nostru, axat Washington - Londra - București a spus, în somn, că va face o haltă-într-o berărie vieneză.
Zilele trecute, Președintele, a spus că frații noștri de peste Prut vorbesc, ceea ce nu l-a speriat, practicând și domnia sa "o românească ușoară" - ceva de speriat (n.n.!).
Președintele este îngrijorat, cu adevărat, pentru că fiicele sale ar putea fi lustrate, fiindcă înainte de 1990 au fost eleve - ar fi o crimă, după părerea mea, să nu te lași lustrat între ghilimelele ultimei "minore" brunete a Președintelui.
Așa cu Parisul (că acum este-n America Președintele!), tre-să luăm diplomatica francofonie de coarne ... "Parlamentul va vota în unanimitate ratificarea ... (finc-așa!) Franța vă susține dintotdeauna aderarea la NATO și UE ... fără rezerve aderarea României la 1 ianuarie 2007.
Băsescul când are coșmare (că are și el, că e om!) descoperă virtuțile înnotului prin apele mari și necunoscute lui - aflând că integrarea depinde de Paris; constructiv vorbind, pricepue că duplicitarul Chirac și Jaques i-a pus prin ape dosare bilaterale rămase neatinse privind sutele de mii de români lucrători la negru (nu din vina lor!), precum și pe acelea ale șutangiilor și găinarilor ce strică dreptul tăcutei muncitoare majorități pe branci și că asta, ASTA NUMAI, e din din lipsa unor acorduri bilaterale - ăhăhăhăhă, de mult solicitate de Franța, la care ar mai fi de adăugat recunoașterea diplomelor, suținerea investițiilor, schimburile economice și alte dedesubturi.
****
- ... transmite salutările mele de bine lui Hayssam.
- copiii-i sunt în regulă, nevastăsa-i la ciclu (d' aia bâzâia).
- te așteptăm să revii în țară.
- unele servicii au devenit, in secret, inteligente

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!