poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2917 .



A venit toamna
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorulet ]

2006-09-30  |     | 



**A VENIT TOAMNA**
Toate își au vremea lor, și fiecare lucru sub ceruri își are vremea lui. Săditul își are vremea lui, și smulgerea celor sădite își are vremea ei.
(Eclesiastul 3:1 si 2b)

Când eram în școala primară am avut o lecție cu cele patru anotimpuri. Aici se vorbea despre un copil care, văzând frumusețea iernii, și-a exprimat dorința ca mereu să fie numai iarna, apoi aceeași dorintă asupra primăverii, pe urmă își dorea ca vara sa nu mai plece, iar toamna a uitat de celelalte trei anotimpuri dorindu-i ei veșnicia. Dar în final a ajuns la concluzia că toate anotimpurile sunt la fel de importante, iar fiecare în parte are scopul lui bine definit în mersul vremurilor.
Acum ne aflăm în plină toamnă și parcă aș zice și eu ca acel copil: ,,toamna pare a fi un pic altfel”. Acum este timpul socotelilor a ceea ce a fost și a ceea ce va fi, culegem rodul muncii noastre și începem pregătirea pentru un nou an. Printre multele roade ale toamnei se află și rodul viței de vie. În această direcție simt că este necesar sa ne îndreptăm mai mult atenția.
Am văzut în această vară oameni ajungând acasă după o zi de treierat la grâu și nemaipunând neapărat în discuție cantitatea recoltată aproape toți arătau obosiți și abătuți după o zi petrecută în arșița soarelui. Mai zilele trecute am întalnit acești oameni aducând acasă strugurii din vie. Fața lor radia de bucurie, iar odată ajunși acasa nu s-au culcat până ce ultimul ciorchine nu a fost transformat în lichid. Cu această priveliște în fața ochilor mi-am amintit de Știrile PRO TV de la ora 17 când toți cei ce încalcă legea, indiferent de gravitatea faptei, aduc ca argument băutura. Și atunci m-am întrebat: De ce oamenii se bucură mai mult de băutură decât de pâine?
Dacă privim în Sfânta Scriptură vom vedea că alta trebuie sa fie atitudinea noastră. În Evanghelia după Luca Domnul Isus însuși ne învață că atunci când ne rugăm să cerem pâine (cap. 11:3). În Evanghelia după Ioan Domnul Isus ne spune: ,,Eu sunt Pâinea vieții. Cine vine la Mine, nu va flămânzi niciodată.” Pe de altă parte, despre băutură citim: Vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase, oricine se îmbată cu ele nu este înțelept. Nu te uita la vin când curge roș și face mărgăritare în pahar, el alunecă ușor, dar pe urmă ca un șarpe mușcă și înțeapă ca un basilic. Ochii ți se vor uita după femeile altora, și inima îți va vorbi prostii. (Proverbe 20:1 si 23:31-33)
Iubite cititor, a venit toamna și Dumnezeu ne-a binecuvântat în acest an după marea lui îndurare, te îndemn să te bucuri de toate roadele ei, dar în Domnul, fiindcă Sfânta Scriptură spune: ,,Nu vă îmbătați de vin, aceasta este destrăbălare, nici printre cei ce se îmbuibează cu carne. Căci bețivul și cel ce se dedă la îmbuibare sărăcesc. Pentru că zici: Sunt bogat, m-am îmbogățit, și nu duc lipsă de nimic, și nu știi că ești ticălos, nenorocit, sărac, orb și gol, te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur curațit prin foc, ca să te îmbogățești, și haine albe ca să te îmbraci cu ele, și să nu ți se vadă rușinea goliciunii tale, și doftorie pentru ochi, și să vezi. (Proverbe 23:20-21,Efeseni 5:18, Apocalipsa 3:17-18). Ce să vezi? Să vezi mareția lui Dumnezeu în toamna aceasta, slava și gloria Lui, dar mai ales dragostea cu care ne înconjoară și darul oferit de El, fii atent! Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viață veșnică.
Nu lăsa acest dar să-ți scape din mână.
Dorin Buga

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!