poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1620 .



Luis Carlos Prestes
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-03-29  |     | 



Un erou romantic, un Robin Hood, un prieten al celor năpăstuiți, al celor săraci, al celor din “sertao” sau din favele. Un năimit al Moscovei, un agent bolșevic pe pământul Braziliei. O poveste de dragoste teribilă, cu final tragic. O figură legendară.Luís Carlos Prestes (1898-1990) a fost, în multe privințe precursorul lui Che Guevara, un erou romantic și o speranță pentru milioane de suflete năpăstuite.Cunoscut și drept “cavalerul speranței” Prestes a condus împotriva oligarhiei agrare care domina Brazilia, așa numita rebeliune tenente (de la termenul spaniol pentru locotenent)-care a terminat politicile “café com leite” conducând la reforme sociale semnificative. Deși înfrânt, Prestes a continuat insurecția cu celebrul “Marș lung” prin zonele rurale ale Braziliei, alături de cei exploatați. În 1930 revoluția abolea “Bătrâna Republică” oligarhică din Brazilia, aducând la putere un ex-tenente, pe Getulio Vargas- o figură totuși foarte conservatoare..
Aflat în exil la Buenos Aires, Prestes se convertește la marxism.Participă la formarea Aliança Nacional Libertadora (ANL) un Front Popular al Braziliei, apărut ca urmare a măsurilor represive ale lui Vargas contra sindicatelor braziliene. Aliat cu oligarhia agrară și cu mișcarea fascistă a integraliștilor Vargas a reușit să impună Congresului Brazilian în Martie 1935 Legea Securității Naționale-interzicând ANL. Aceasta a fost nevoită să declanșeze insurecția armată în Noiembrie 1935.Guvernul brazilian, ca omologii săi fasciști din Europa a răspuns prin arestări și teroare.
Dorind să-și satisfacă aliații fasciști din mișcarea integralistă care aveau tendințe antisemite Vargas a deportat-o pe soția gravidă a lui Prestes ,Olga Benario în Germania nazistă-ea decedând într-un lagăr de concentrare.
În 1945 Vargas schimbă macazul, odată cu înfrângerea Germaniei naziste eliberând toți prizonierii politici. “Vargas e foarte flexibil. Atunci când a fost la modă să fi fascist- a fost fascist. Acum e la modă să fi democrat- și s-a transformat într-un democrat” a fost comentariul lui Prestes.Vargas a promis o “eră a libertății” incluzând amnistii pentru prizonierii politici și legalizarea partidelor de opoziție incluzând Partidul Comunist.
În 1945 Vargas a fost alungat de componenta de extremă dreaptă a forțelor armate iar Partidul a fost persecutat din nou. Totuși, în anii 50 și începutul anilor 60 Partidul avea să-și facă o revenire spectaculoasă fiind chiar cooptat în dezbaterea problemelor importante ale Braziliei de către João Goulart (1961-64) chiar înainte ca guvernul acestuia să cadă sub loviturile forțelor reacționare- Prestes fiind din nou persecutat.
Experiența eșuată legată de insurecția armată l-a făcut pe Prestes sceptic față de șansele unor asemenea acțiuni- provocând separarea între fracțiunea maoistă a partidului care a ales calea luptei armate și fracțiunea lui Prestes, Partidul Comunist din Brazilia
Prestes moare în 1990 ca patriarh al stângii din America de Sud.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!