poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1896 .



Așa a murit Victor Jara
eseu [ ]
Muzică și conștiință-2

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-04-04  |     | 




Așa a murit Victor Jara

I-au zdrobit mâinile pentru că știau că singura lui armă, ghitara, e ținută în mâini. I-au zdrobit mâinile cu patul puștilor, apoi l-au trântit pe jos și I le-au călcat cu bocancii militari, cu ținte ghintuite. I-au zdrobit fiecare os, sub privirile disprețuitoare ale tenente-ului de parașutiști care conducea plutonul terorii și sub privirile curioase (“Oare cât mai rezistă ?” ) ale consilierului american. Da, avea să menționeze în raportul său pentru CIA extrema eficiență a militarilor chilieni în lupta contra hidrei comuniste. Și democrate. Și în general a oricui ar fi vrut să evolueze de la starea de mormoloc.
I-au zis “Hai cântă. Să te vedem acum cum cânți”. Și el a cântat . Printre lacrimi, de-abia ținându-se pe picioare, a cântat “El pueblo unido, jama serra perdido…” . Evident că nu asta așteptau de la el. Și atunci i-au zdrobit coloana cu patul puștilor. Și ca să o sfârșească odată, l-au lichidat (de milă, gândi consilierul american) cu o salvă de automat.
I-au chemat văduva să-I arate cadavrul. Să i-l dea “un accident nefericit, a vrut să scape și a căzut de pe scările stadionului…” pentru a fi îngropat creștinește.
Așa a murit Victor Jara, pe același stadion unde a cântat pentru Allende. Nu era comunist- era un om, o legendă, un inspirator pentru cei care aveau să vină. Era o forță și asta nu a convenit acelora care vroiau să-I schimbe pe toți în râme.

Victor Jara

Victor Jara s-a născut la Loquen, în Chile. Părinții lui erau țărani- tatăl avea probleme cu băutura așa încât copilăria sa n-a prea fost fericită. Până la urmă a rămas să trăiască doar cu mama sa, Amanda, care și-a pus pecetea asupra vieții sale. Datorită ei Victor a terminat studiile liceale și a început să studieze contabilitatea. Din păcate mama sa a murit atunci când el avea 15 ani- șocul a fost atât de mare încât l-a împins către preoție. După doi ani părăsește Biserica pentru Armată- se întoarce apoi în orașul său natal și începe să studieze muzica folclorică din Chile.Capătă și interes pentru teatru și începe să studieze la Școala de Teatru a Universității din Santiago. Întâlnirea sa cu Violeta Parra, una din cele mai mari voci ale Americii Latine a reprezentat orientarea permanentă spre muzică. În 1966 a scos primul său disc solo, intitulat "Victor Jara."
Cântecele lui Victor Jara se adresează oamenilor simpli, lui “Juan sin Tierra”, celor săraci și oropsiți. Jara face parte integrantă din mișcarea "Nueva Cancion", mișcare implicată în multe din activitățile revoluționare din acea perioadă. Cântece precum Valparaiso ,Viva Zapata, Manifesto atestă implicarea sa în problemele cele mai arzătoare ale vieții.

Vina lui Victor Jara
Singura vină a lui Victor Jara a reprezentat-o suportul pentru președintele legal ales al Chile , Salvador Allende. Trădându-și președintele legal ales, căruia îi juraseră credință, militarii chilieni sub comanda lui Augusto Pinochet pun la cale o lovitură de stat în 1973.

Atunci a murit Victor Jara.




.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!