poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1898 .



Omul nou stricat de omul vechi
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-01-21  |     | 



"Noi vom fi o țară modernă atunci când vom alunga pe toți acești babalâci comuniști de oriunde mai sunt ei. Doar atunci când noua generație- care n-a fost comunistă va ajunge la putere vom putea să ne considerăm satisfăcuți".
Cu mai mult sau mai puțin patos, rândurile de mai sus reprezintă o declarație de principii nu numai pentru partidele politice ci și pentru o serie de cetățeni individuali. La emisiunea lui R.Turcescu de la Europa FM sau în ziare, aceeași opinie este răspândită, aproape zilnic. Cine nu ne știe- poate să și creadă. Dovadă părerile dlui.Gallagher. Este însă vre-un adevăr în toată această bazaconie ?
Este și nu este. Este în sensul că într-o serie de locuri- dar mai ales în domeniul științelor sociale- specialiștii formați înainte de 1989 au purtat amprenta unei anumite educații specifice, marxist-dialectice (parcă așa îi spunea).Dar, în această categorie intră cu fruntea în sus și domnii Liiceanu și Pleșu despre care numai comuniști nu putem spune că au fost. Tot în această categorie intră o serie de (pseudo)dizidenți, începând cu Goma și terminând cu Ana Blandiana. Și atunci ? Dreptatea stă în ochiul privitorului. Sunt noile generații mai breze ? Greu de spus. Dacă au fost școliți în străinătate- pentru o perioadă mai lungă și nu doar pentru un pospai de cultură (am avut de-a face cu scrisoarea unei dne. din Vacarnițu de Jos adresată Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei care solicita un post de secretar de stat doar pentru că Soroș a trimis-o la un curs de două săptămâni în Olanda pentru nu știu ce fundamente ale democrației- trebuie recunoscut că dl.Soroș știe să piardă cu foarte multă grație banii- în perioada 1990- a pregătit peste 10.000 de bursieri în străinătate- câți dintre ei au făcut măcar act de prezență pentru România aici sau afară ?)-da. Dacă nu, este irelevant. Omul este om. Degeaba proclami a n-a putere (de exemplu cea judecătorească) ca trebuind să fie independentă, liberă și mai știu eu ce. Pune-i sub nas omului (secretar de stat, judecător, procuror, etc.) prețul corect- și este al tău. Scorneli de genul omul nou-necomunist-curat- sunt baliverne de mințit naivii.
Situația se complică în domeniul tehnic. Oricine a făcut o facultate tehnică știe că rezistența materialelor (sau anatomia) nu avea nimic cu munca de partid. Aici contează doar cât de pregătit ești- în rest poți să fii cel mai feroce anticomunist combinat cu cel mai prost inginer.Evident că cineva cu capacitate de decizie care lăuda capacitățile creatoare ale poprului român dând ca exemplu Anina sau alte asemenea combinate necro-energo-copro-fage trebuie privit cu mare prudență. Aici însă este o distanță ca de la cer la pământ între România și orice stat dezvoltat.În astfel de state există ceea ce se cheamă etică profesională- un proiectant de fiare vechi ar fi exclus acolo rapid din corpul inginerilor. În România etica profesională nu există. Dovada cea mai bună o constituie arhitecta Anca Petrescu care ar fi trebuit tăvălită prin fulgi pentru porcăria denumită Casa Poporului- dar care mai are încă nerușinarea să-și ceară "drepturile" fără ca nimeni să îi impute costurile mausoleului României. Etica profesională lipsește cu desăvârșire în România. Medicii n-o au- a se vedea n cazuri de oameni morți cu zile. Nici inginerii. Nici măcar academicienii- a se vedea fantoșe de tipul dlui. fizician Drăgănescu la Academie.
Și atunci care e concluzia ? Una simplă. Omul depinde de propria sa calitate. Există oameni foarte bine pregătiți- și cinstiți- și realiști- și vechi și noi. Și există și oameni de împrumut, oameni care nu vor fi niciodată decât balast.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!