poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4201 .



Studentul SROC
personale [ ]
Cum să te scarpini când nu te mănâncă nimeni- problemele învățământului românesc astăzi-1

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-01-24  |     | 



Până zilele trecute habar n-aveam că există un student român creștin ortodox. Nici de un student creștin catolic , anglican sau episcopalian habar n-aveam. Credeam că există doar studenți. Ce bine ar fi fost... Totuși, doamnelor și domnilor, nu. Există studentul român creștin ortodox (SROC)!
Prin ce se deosebește domnul/doamna SROC de ceilalți studenți ? El are o religie. Foarte bine. Are o credință. Perfect. Dar el nu și le păstrează pentru sine, nu. El face parte din ASCOR.
De ce trebuie să faci parte dintr-o organizație religioasă, ca student ? Habar-n-am. Nu cred că este cineva care să-ți interzică religia. Nu cred că este cineva care să te persecute. De ce nu poți tu, studentule, să te duci la biserică după orele de studiu, ca orice om normal ? N-am fi noi, n-am fi aici în Carpați dacă am fi normali. Am avut acum câțiva ani o discuție cu foștii mei...din Politehnică. "Măi băieți, aveți nevoie de un dispensar bine utilat, de o sală de spectacole, de o piscină. Nu, noi avem nevoie de o biserică. Doamne ferește, ce să facă un student la disciplinele tehnice cu biserică în incintă ? Trebuie să ne rugăm." Și biserică se făcu. Și condițiile de cazare sunt aceleași. Adică mizerabile. Și serviciul medical e același. Idem. Dar are Politehnica biserică ? Are.
Ce este ASCOR ? Asociația SROC-ilor, firește (scuze pentru prescurtarea hilară dar asta e). Bine, dar nu poate crede fiecare ce vrea ? Se pare că nu. ASCOR trebuie să bată cu pumnul în masă pentru că SROC-ii se simt amenințați. De cine ? Probabil că de vremea de-afară.
Din câte știu, ASCOR este celebră pentru faptul că a dat cu pumnul în masă în anii 90 cerând să fie dați afară din Universitate profesorii neortodocși. Poate că sunt simple bârfe. Poate că nu există o listă de 10-20 de oameni care au fost hărțuiți sistematic, în stil nazist, cu urlete la cursuri.Poate că n-a existat nici un profesor care s-a sinucis. Poate că e totul doar o invenție.Dar de ce ASCOR ? De ce nu o asociație ecumenică, interconfesională ?
Și, de ce ASCOR ? Din sentimentul că e mai simplu să te dai ortodocs decât să pui mâna și să înveți. Din sentimentul că e mai bine să fii afiliat la ceva (să spunem ASCOR,SS, Frății de cruce, etc.) decât să fii într-adevăr student. "Eu nu mai am curaj, îmi mărturisea un distins confrate din lumea literelor bucureștene. Eu nu mai am curaj să-i verific. Vin la examene în cămeșoaie de pânză aspră, cu niște cruci cât toate zilele sub gât și ne râd în față. Nu știu nimic - ei n-au avut timp de învățat, învățătura e deșertăciune, ruga e importantă- dar dacă-i pici te amenință. Și nu se joacă. ". Și uite așa moșim specialiști analfabeți. Dar ortodocși.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!