poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1057 .



Fațade...
personale [ ]
Aceasta, doamnelor și domnilor este Biserica Ortodoxă în toată splendoarea sa.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-06-18  |     | 



Tramvaiul plin trece pe lângă Biserica Armenească. Trei babe, dintre care una de cel puțin 100 de kg își iau mâna de pe bară și încep să-și facă cu disperare cruci. De ce ? Cui folosește acest lucru ? Pe cine ajută (pe mine sigur nu- am nimerit cu piciorul sub baba de 100 de kg alunecată de-a lungul tramvaiului în lipsa oricărui sprijin).Vor intra babele în Împărăția Domnului ?
Știu o femeie rea. Teribil de rea. Care și-a învățat fata că nu-și poate găsi fericirea decât dacă strică casa unui bărbat însurat. Această femeie însă ține toate posturile- cu covrigi de post- ce o fi aceia ? și cu post negru când e cazul. Va intra femeia în Împărăția Domnului ?
E slujbă mare și babele noastre s-au aruncat pe jos, doar doar or trece preoții peste ele. Așa știu ele că dacă sunt călcate de preoți o să dobândească fericirea pe lumea cealaltă.
Călugărul Pafnutie cerșește pentru ridicarea unui sfânt lăcaș. Va fi, dacă călugărul nu este un ticălos și va fura pur și simplu banii- o biserică ridicată din cerșeală. Își va găsi călugărul fericirea pe Lumea Cealaltă ? N-ar fi fost mai frumos Domnului să muncească pentru acei bani ?
Oki doki, toți l-au pupat pe Dumnezeu pe ambii obraji. S-au pus bine cu acela de Sus-sau cu cel pe care ele îl văd acolo. Dar oare văd ele pe cineva ? Spune pe undeva în cărțile sfânte ortodoxe- care or fi acelea- că trebuie să-ți faci cruci atunci când treci pe lângă biserică ?
E biserica pentru ortodocși ceva mai mult decât o simplă fațadă ? Mă îndoiesc și îndoiala mea e sprijinită de foarte multe aspecte. Acolo unde atât catolicii cât și cei de rit protestant văd Omul,Păstorul, biserica ortodoxă vede clădirea. Cazul Catedralei Neamului e elocvent. Plângem după biserici și acuzăm pe toată lumea- de la catolici și până la comuniști- că nu există biserici ortodoxe. Ei bine, dragii mei, un adevăr cutremurător trebuie spus- nici în perioada antebelică nu se ridicau prea multe biserici. Și nici înainte de primul război mondial.Și nici înainte Există o singură excepție de la această regulă din câte știu-Catedrala din Timișoara, ridicată în anii 1940. În rest- pauză.De ce nu s-a ridicat o măreață Catedrală Mitropolitană în perioada burgheză rămâne un mister. Sau, poate e un semn despre faptul că, totdeauna, pentru clasa conducătoare din România ortodoxia a fost doar o fațadă.Atunci când rușii ridicau bisericile Kremlinului- pauză la noi. Atunci când bulgarii ridicau Catedrala Vasilii Blajenii- pauză la noi. E nevoie de această megalomanie ? Da, pentru biserica ortodoxă care n-are păstori- în schimb vrea catedrală. Are biserica ortodoxă într-adevăr oamenii pe care-i merită ? Sigur, s-a văzut la Huși. Atunci când tu, biserică, nu te îngrijești de sănătatea mentală a păstorilor tăi ci doar de arginții celor păstoriți ,atunci ajungi cum este ortodoxia astăzi. Care condamnă fapta călugărului barbăroșie ca "abominabilă" însă nu-l afurisește și nu-l dă afară din biserică. Care vorbește despre femeile din acea biserică ca "viețuitoare".
Aceasta, doamnelor și domnilor este Biserica Ortodoxă în toată splendoarea sa.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!