poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6055 .



Cum să faci pe indianul
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Umberto_Eco ]

2009-10-06  |     |  Înscris în bibliotecă de Anca Bertesteanu



Dat fiind că viitorul națiunii indiene pare acum pecetluit, singura posibilitate pentru tânărul indian doritor de ascensiune socială este să apară într-un film western. În acest scop, oferim aici câteva instrucțiuni esențiale care să-i permită tânărului indian, în diversele lui activități în vreme de pace sau de război, să se califice ca „indian western”, rezolvând în felul acesta problema șomajului parțial care bântuie în etnia lui.


Înainte de atac

1. Nu atacați niciodată intempestiv: lăsați-vă observați de la distanță cu câteva zile înainte, emițând semnale vizibile cu fum, așa încât diligența sau fortul să aibă timp suficient ca să anunțe regimentul 7 de Cavalerie.
2. Dacă e cu putință, arătați-vă în grupuri mici pe înălțimile înconjurătoare. Instalați santinele pe vârfuri cât mai izolate.
3. Lăsați urme evidete ale trecerii voastre: urme de cai, focuri de tabără stinse, pene și amulete care să facă posibilă identificarea tribului.


Atacul asupra diligenței

4. Când atacați diligența urmăriți-o întotdeauna de la distanță sau cel mult flancați-o, astfel încât să puteți fi împușcați.
5. Înfrânați-vă mustangii, care, după cum e bine știut, sunt mai iuți decât caii de poștă, astfel încât să nu o luați înaintea deligenței.
6. Încercați să opriți diligența unul câte unul, aruncându-vă în hamurile cailor, astfel încât să fiți împușcați de vizitiu și călcați de vehicul.
7. Nu barați niciodată drumul diligenței în număr mare: s-ar opri numaidecât.


Atacarea unei ferme izolate sau a unui cerc de căruțe cu coviltir

8. Nu atacați niciodată noaptea când coloniștii se așteaptă la așa ceva. Respectați principiul potrivit căruia indianul atacă numai în timpul zilei.
9. Insistați să vă faceți cunoscută poziția scoțând cât mai insistent urletul coyotului.
10. Dacă urletul coyotului este emis de un alb, ridicați imediat capul ca să-i oferiți o țintă comodă.
11. Atacați dând roată căruțelor, fără a strânge niciodată cercul, așa încât să puteți fi împușcați unul câte unul.
12. Nu vă folosiți niciodată toți oamenii la o încercuire, înlocuiții doar pe măsură ce cad.
13. Chiar dacă vă lipsesc pintenii, încurcați-vă picioarele în harnașamente, astfel încât, atunci când sunteți împușcați, să fiți târâți de cal.
14. Utilizați puști cumpărate de la traficanți necinstiți și al căror mod de funcționare nu vă e cunoscut. Pierdeți mult timp cu încărcatul lor.
15. Nu întrerupeți rotirea în jurul căruțelor când sosesc ajutoare, așteptați desfășurarea cavaleriei fără să le ieșiți în întâmpinare, apoi risipiți-vă în mod dezordonat la prima ciocnire ca să faceți posibile urmăririle individuale.
16. În cazul unei ferme izolate, trimiteți să o spioneze un singur om noaptea. Acesta va trebui să se apropie de o fereastră luminată și să privească insistent o femeie albă din interior, până când ea va observa chipul indianului lipit de geam. Acesta, înainte de a încerca să fugă, să aștepte ca femeia să țipe și bărbații să iasă din clădire.


Atacul asupra fortului

17. În primul rând, dați drumul cailor noaptea. Nu vi-i însușiți. Lăsați-i să o ia razna în preerie.
18. Dacă folosiți scara în timpul bătăliei, urcați unul câte unul. Lăsați să vi se vadă întâi arma, apoi capul, încet, și ridicați-vă treptat numai după ce femeia albă va semnala prezența voastră unui trăgător de elită. Nu cădeți în interiorul fortului, ci pe spate, către exterior.
19. Când trageți de la distanță, puneți-vă în evidență în vârful unei înălțimi, așa încât să cădeți în față, ca să vă sfărâmați de stâncile de la poale.
20. În caz de confruntare individuală, așteptați înainte de a ochi.
21. În același caz, nu folosiți niciodată pistolul, care ar rezolva numaidecât confruntarea directă, ci doar arme albe.
22. În cazul unei ieșiri a albilor, nu furați armele inamicului ucis. Numai ceasul, dar zăbovind ca să-i ascultați tic-tacul, până când vă ajunge alt inamic.
23. Dacă prindeți un inamic, nu-l ucideți pe loc, ci legați-l de un stâlp sau închideți-l într-un cort și așteptați luna nouă, când ceilalți vor veni să-l elibereze.
24. În orice caz, puteți fi sigur că trompetul inamic va fi ucis de îndată ce din depărtare se aud semnalele Cavaleriei a 7-a. Exact atunci, trompetul fortului se ridică întotdeauna în picioare și răspunde din turnul cel mai înalt al fortului.


Alte situații

25. În cazul în care este atacat un sat indian, ieșiți din corturi pradă celei mai mari confuzii și alergați în direcții opuse, încercând să ajungeți la armele depozitate mai înainte doar în locuri greu accesibile.
26. Controlați calitatea whisky-ului vândut de traficanți: concentrația de acid sulfuric trebuie să fie de trei la unu.
27. În caz că trece un tren, asigurați-vă că în el se află un vânător de indieni și călăriți de-a lungul garniturii agitând pușca și scoțănd strigăte de salut.
28. Dacă săriți de sus în spatele unui alb, țineți cuțitul astfel încât să nu-l răniți imediat, îngăduindu-i să se angajeze într-o luptă corp la corp. Așteptați până când albul se întoarce cu fața.

(1975)

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!