poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2944 .



False recunoașteri 8
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Elena Istrati ]

2010-04-29  |     | 



Recunosc că de multă vreme Pământul îmi pare un loc de joacă al oamenilor. Toate există dinaintea fiecăruia din noi, numai nouă ni se pare că descoperim ceva ce altul sau alții n-au fost în stare să vadă. De fapt, toate lucrurile erau acolo, existau, aștepând să li se dea nume ca să se manifeste. Nici macar nu așteaptă, asta e doar aparență - până și așteptarea e tot în noi, o creație a psihicului și a sufletului uman.

Oamenii iubesc ideile… Se leaga de ele ca de niște ancore, de niște parâme , de corzi sau de centuri de siguranță.
Ideile-ancoră îl fixează pe cel căruia îi e teamă de necunoscutul din jurul său.
Ideile-parâmă te lasă să miști dreapta-stânga, în ape prietenoase și puțin adânci, nu-i nevoie sa știi mai mult și nu te scufunzi.
Ideile-corzi te ajută să urci pe un traseu bine delimitat, să afli cea ce nu știu alții și, la nevoie, îți pot salva viața.
Ideile-centuri de siguranță sunt pentru atunci când lumea o ia razna în jurul tău și nu se mai potrivește nimic din ce ai învățat.
Cu cât un om e mai simplu, cu atat fidelitatea lui se îndreaptă către mai puține idei, complensând lipsa de complexitate prin rigiditate. Cu cât un om e mai bogat intelectual, cu atât tinde sa se agațe de idei avangardiste, elitiste, puternic argumentate rațional . Cu ce compensează această hipercomplexitate? Paradoxal, tot prin rigiditate. El e sinonim cu ideile sale. Cu ele se identifică și se confundă. Mai bine ar muri decât să renunțe la ele.

Așa se face că Pământul Oamenilor nu e un loc prietenos, ci un loc dominat de frică și suferință.

Citeam un articol care spunea că renumitul fizician Stephen W. Hawkins ar fi afirmat că există și alte forme de viață în univers, forme de viață extraterestre cu care contactul nu ar fi tocmai de dorit, pentru că pot fi de tipul microorganismelor și că au drept scop cucerirea și colonizarea noastră.
De parca n-am fi de milenii ,,colonizați’’ și în continuă confruntare cu un număr impresionant de bacterii, virusuri ori ciupeci care știu să fie și saprofite și patogene.
Iată o nouă idee ce vine din partea unui om cu autoritate în lumea științifică și care va fi rapid îmbrățișată de o mare parte din oamenii flămânzi și avizi de idei-informații.
În realitate, o altă jucărie pe care mințile noastre, mai mult sau mai puțin strălucitoare, o au la dispoziție să-și facă din ea ancoră, parâmă , coardă ori altceva.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!