poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3255 .



Vespula Vulgaris (ordinul Hymenoptera, familia Vespidae)
personale [ ]
Vezi pile și piloși ridicați la puterea înțepăturii Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Tulceanul ]

2010-06-26  |     | 



- Ãștia modifică și tva de la 19 la 24. Larve de viespi. Asta o să mâncăm.
- Ce viespea mea! Să-i dezvățăm de mierea și ceara lor de tâlhari. Să-i viespuim!
- Cum adică să-i viespuim? Putem noi să le dăm măcar o înțepătură de țânțar?
- Iată ce scrie despre viespile comune, cum se puiesc ele:
“Ca dimensiuni, matca are 20 mm iar masculul și lucrătoarea au 18 mm. Lucrătoarea, masculul și matca sunt toți negru cu galben iar abdomenul femelelor este mai mare. Aparatul bucal este specializat în mestecat. Perioada de împerechere este toamna, iar numărul ouălor depuse zilnic este 300. Durata dezvoltării este de 4-6 zile. Matca trăiește 10 luni, iar masculul și lucrătoarele trăiesc 4 săptămâni.”
Primul lucru ce trebuie făcut, ca să distrugem matca în final, e să urmărim lucrătoarele cum vin la fagurii lor cartonați, la casele lor pitite și-n gaură de șarpe, și-n țevi, și-n scheletul epavelor pe care Vespula lor Vulgaris le-a înstrăinat acum douăzeci de ani, ori în fiarele vechi ale industriei puse pe butuci.

- Care-ai zis că-i diferența de înălțime între matcă și o lucrătoare-șefă, premieră?
- Exact cea dintre președintele și premierul viesparului. Numai de doi centimetri. Între aurul cenușiu al lui number one și gălbejeala mai intelectuală a secundului său. Aurul cenușiu are un nas aprins… de Roșia Montana. Vărgați sunt amândoi. Au fost ei altfel ? Unul fost Mister Muscolo în Marina strângătoare de informații, celălalt așa, cărărat cu dungi negre pe frunte de supărare. Pe el cică îl sabotează toate lucrătoarele din orice viespar. Se simte amenințat de adevărata lucrătoare-șefă, de viitoarea premieră. Ea o să vină îmbrăcată în galben, tărcată pe fond violet.
- O mică lucrătoare de-a lor, racolată recent, vedetă tv sau protv, le-a întors dosul ei cu ac mare, când a fost să aleagă și n-a ales ce li se comanda tuturor lucrătoarelor emasculate.
- Înseamnă că viespea-tăun, Mr. Muscolo, Popeye, a intrat deja pe cale de dispariție, din cauza restrângerii habitatului electoral al viseparului său de intrați ca musca-n lapte și de tăuni în fundul calului troian prin politica românească.
- Lasă că are cine să-i ia locul, o nouă matcă, Olive și cei patru nepoți gemeni : Pipeye, Pupeye, Poopeye, Peepeye.
- Dar cum crește o nouă matcă din Vespula Vulgaris?
- Iată, frățică, ce se aude, cel mai științific zvon despre ea și nepoțeii lui Popeye:
“Larvele predestinate să devină mătci sunt hrănite cu o secreție specială, bogată în proteine.” “Viespile se apără cu ajutorul coloritului și prin intermediul înțepăturii.”; “Când scade numărul insectelor ce le alcătuiesc hrana, viespile intră în cămări sau se aglomereză la mese.”; “Acul nu prezintă cârlige, astfel poate fi utilizat de mai multe ori; au 3 perechi de picioare articulate cu gheare pentru agățat; cei 2 ochi compuși, reniformi, asigură o vedere bună (adică să se vadă ei BINE); matca își folosește mandibula puternică pentru a smulge din copaci și garduri așchii subțiri, pentru construirea cuibului. Cuibul fragil este alcătuit dintr-o rețea de celule în care sunt depuse ouăle. ”
- Înseamnă că noua prima_donna, noua matcă a cuibului de viespi va schimba felul de conducere. Va manca (sau, va lipsi mult – vorba ceea franțuzească din ”Noaptea furtunoasă”, ce va veni odată cu instalarea ei) din avutul poporului și de la masa alegătorului universale.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!