poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1462 .



Singura pagină din jurnalul lui Arcibald când se cere “pauză de cafea”
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2010-12-20  |     | 



Ei bine, Arcibald venise pregătit – în sensul că era pus “la patru ace” – însă, a făcut ce-a făcut, și tot mi-a venit cu felurite teme pentru discuție, care de care mai năstrușnice. Printre altele Arcibald a spus că nu mai discută cu mine decât cu “cafelele puse pe masă”. Cu nonșalanță i-am pus telecomanda-n mână (un fel de nechezol!) și-am plecat “să trag” niște cafele adevărate, anticipând convenționalul afacerii: se vor aprinde, inevitabil, țigările, se vor trage niște fumuri, va fi gustată cafeaua, se vor mai trage două-trei fumuri, iar vor fi pupate ceaștile... fumuri, pupături, fumuri...

Când am venit cu cafelele, el, cu ochii beliți la Stela Popescu, m-a întrebat dacă am o ruletă ca să-i măsoare tocurile, să vadă dacă Stela o bate pe asta... pe pizda asta blondă de la dezvoltare prin înălțimea tocurilor la care și-a adăugat un coc și talentul ei de “stelă” care, în trecere fie spus, prin timp, a fost asigurată, contra cost, prin plata facturilor consumului de curent electric, exact ca atunci când bagi cartele la metrou, autobuz, și la “peste tot” – Arcibald se uita la “ÎnTRECEREA Anilor 50 * 60” taman la “Iubire bumbălău de pârț și pan”, după care a urmat piesa aia cu “Căcam la cabana de trei brazi” și “Broscuța oaca care făcuse deja caca”. I-am zis să... să mă lase, pentru că-i un concert de stufăriș, dar nu pe banii lui, ci pe banii mei ca consumator de electrică acum.
Imediat mi-a spus că sunt “cacofonic și pervers” în exprimare, însă mi-a scos pe tapet și o temă care pe mine mă scoate din sărite: problema cravatelor.

Știe că am o aversiune, știe că detest, știe că îmi stau ca un nod în gât, știe... dar câte nu știe...

De regulă se dau/fac cravate “nude” cadou, nu înodate”, a fost replica mea, care vizibil l-a deranjat pe Arcibald, pe care l-am oprit spunându-i că știu cum erau concepute majestuasele “pelerine” roșii” ale senatorilor romani, precum și cum și-a băgat cuceritorul Ravenei calu-n... jacuzzi-le vremurilor, dar și despre cam și cum a dat foc unor cărți (ziceam de Attila), asta făcând-o nu numai de ciudă pentru că luase o cotoială militară de i-au sărit capacele, din partea unei alianțe cam central și nord-vest europeană – părerea mea e că (ziceam de Attila) el se simțea umilit în saunele de unde a plecat (pe unde-i acum Finlanda!), ori că-i rămăseseră ceva urme de vergi pe spate, al căror sens și interpretare îl deranjau teribil, el preferând să se creadă că acestea sunt urme veritabile, dobândite-n lupte veritabile pentru răspândirea culturii în Europa, apoi, așa cum spun documentele delegației maghiare de după primul conflict mondial: “... pentru administrarea și conservarea culturii și sprijinirea eforturilor.”*
“Pentru ce? Asta rămâne de discutat, dragă Arcibald, dar numai după ce se deschid arhivele Vaticanului” i-am mai zis, și mi-am mai turnat iar vin în pahar, închinând a sărbătoare.


Printre altele, Arcibald mă sfătuia să-mi fac timp și să... să citesc romane, asta ca să și să/ca să mă înscriu, și eu, până la urmă printre... I-am spus că sunt deja înscris prin: Despre eroi și morminte (Ernesto Sabato); Banchet în Blituania (Miroslav Krleza); Jocul cu mărgele de sticlă (Herman Hesse); Spuma zilelor (Boris Vian); Maestrul și Margareta (Mihail Bulgakov); Gora (Rabindranath Tagore); De veghe în lanul de secară (Jerome David Salinger); Galapagos (Kurt Vonnegut); Situația Clasei muncitoare din Anglia (Friederich Engels); Însemnări de căpătâi (Sei Shonagon), cărți al căror conținut, chiar dacă acestea nu apar în listele cărților priviligiate ale altora, mă determină, pe mine unul, să-mi asum consecințele gusturilor educațional/preferențiale.
Arcibald a mârâit. Nu, nu pentru că nu recunoștea valoarea cărților, însă îl deranja că am început enumerarea cu acestea. Am avut un răspuns pe măsură: în cazul de față sistemul ierarhizării valorice nu contează, că nu suntem la “Top 10 România”, în care ființează cinci sportivi și cinci actori.
L-am convins să-și “denudeze” cravata, i-am pus iar telecomanda-n mână și l-am abandonat. Mai sunt și altele de făcut, cum ar fi: sesizarea C.N.A. (Consiliul Național al Audiovizualului) cum că emisiunea TVR 1 “ÎnTRECEREA Anilor 50 * 60” este o formulă de intoxicare tipică propagandei ceaușiste. Dat fiind că acum există telefoane mobile, am sunat și la Ministerul Mediului. Răspunsul a fost că: Lasă Bărbili!

N-aveam ce să las, că eram proaspăt bărbierit.


Notă
*
“La (nu “Pe”!?, pe românește?) 14 decembrie 2010 se va lansa oficial în România Programul Comunitar „Anul European al Activităților de Voluntariat care Promovează Cetățenia Activă – 2011” al cărui slogan va fi, tradus în toate limbile cele 23 de limbi ale Comunității Europene: „Oferă-te voluntar ! Schimbă ceva !” Anul european al voluntariatului va reprezenta în toate statele membre un prilej de a aduce în atenție activitățile de voluntariat care pun în practică valorile europene ale solidarității, toleranței și diversității, aducând beneficii atât persoanelor care se implică voluntar cât și comunităților în care aceștia trăiesc.
Conferința inaugurală în România va avea loc, începând de la ora 11, în Sala Multimedia a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. În numele autorității de implementare care este Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, domnul secretar de stat Vasile Timiș va rosti cuvântul de deschidere. Va interveni, în cadrul reuniunii, doamna Simona Tănăsescu, consilier de stat în Guvernul României.
Principalele evenimente și acțiuni înscrise în Planul de Acțiune al României menite să concretizeze obiectivele stabilite pentru acest Program European conform Deciziei nr. 37 din 2010 a Consiliului European vor fi prezentate de membri ai Grupului de lucru constituit pe lângă Organismul Național de Coordonare: Cristina Rigman, Președinte al Federației Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România – VOLUM, Andrei Popescu, coordonator al Departamentului Tineret în Acțiune din cadrul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Vladimir Simon, coordonatorul național pentru Anul Voluntariatului – (http://www.cultura.ro/News.aspx?ID=1639)”

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!