poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1512 .



Pe scurt
personale [ ]
Într-o săptămână germană – 24

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2011-06-12  |     | 



Renumitul luptător german pentru drepturile cetățenești și eseist Joachim Gauck (*1940) a primit Premiul Börne. În cuvântarea sa de mulțumire primul Mandatar Federal pentru Actele Stasi al fostei RDG (1990 – 2000) a spus printre altele: „Chiar națiunii noastre, care este scuturată în mod regulat de atacuri de frică, i-ar sta bine să se definească mai puțin prin lipsurile și deficitele proprii.” Premiul este dotat cu 20.000 de euro. Scriitorul evreu Ludwig Börne (1786 – 1837) a fost unul dintre primii foiletoniști politici.

În Germania există în jur de 7500 de muzee. Multe dintre ele au probleme financiare. Doar 55% se află în intendența orașelor, landurilor sau a statului. Dar și aceștia învestesc doar 1,9% din bugetele lor pentru întreținerea vestigilor istorice și culturale. Stephan Sensen, directorul mai multor muzee din landul Renania de Nord-Vestfalia, vorbește chiar de „începutul unei evoluții catastrofale”.

Islanda va trimite 30 de autori la Târgul de Carte din Frankfurt pe Main. Intenția este de a se prezenta ca „națiunea cărților”. Și într-adevăr: fiecare dintre cei 318.000 de islandezi cumpără în medie anual opt cărți. Majoritatea familiilor islandeze are o bibliotecă proprie. Pavilionul islandez de la Frankfurt va arăta și o expoziție de fotografii din 2000 de „biblioteci de casă”.

Premiul de Dramaturgie al orașului Mühlheim a fost decernat purtătoarei Premiului Nobel pentru Literatură Elfriede Jelinek pentru piesa ei Winterreise (Călătorie de iarnă) . Premiul este dotat cu 15.000 de euro. Juriul a ales piesa evidențiată din șapte montări, prezentate la zilele de teatru din Mühlheim.

Revista FOCUS a publicat un clasament al scriitorilor din zona de răspândire a limbii germane. Primul loc este ocupat de Günter Grass (*1927) iar pe locul trei se află Herta Müller (*1953), amândoi purtători al Premiului Nobel pentru Literatură. O altă premiată cu cel mai important premiu literar din lume ocupă locul șase pe lista FOCUS, austriaca Elfriede Jelinek (*1946). Acest clasament nu a fost realizat după recepția subjectivă a unui sau mai multor critici literari, cum se întâmplă în cazul canoanelor literare care stau de obicei la baza diferitelor antologii, ci după criterii obiective. S-au luat în considerare numerele vânzărilor (25%), numărul recenziilor în presă (25%), prezența în emisiunile tv (20%), premii literare primite (15%), poziționări în diferitele mass-medii de specialitate (5%), poziționări pe liste de propuneri (5%) și poziții pe indexul Google-News (5%). A fost valorificată perioada de timp 2005 – 2010.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!