poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1707 .



Pe scurt
personale [ ]
Într-o săptămână germană – 35

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2011-09-18  |     | 



Recenzentul Jörg Magenau nu este chiar încântat de romanul Jacob beschließt zu lieben (Jacob se hotărăște să iubească) de Cătălin Dorian Florescu. „Figurile sunt în dimensiunea lor unilaterală pline de clișee și fără adâncime psihologică“, se poate citi. Nu neapărat pe placul bănățenilor ar putea să fie și următoarea constatare a recenzentului, privind acțiunea romanului: “Banatul retrograd cu ai săi șvab bănățeni retrograzi în anul domnului 1924 este punctul de pornire al unei povestiri plină de violență, refugiere și expulzări.” Probabil că autorul acestei critici nu a auzit niciodată de „grânarul Europei” – tocmai așa fusese numit Banatul în timpul interbelic.

O veste cu efectul unei explozii mediale: firma Siemens a anunțat că se va retrage din rândul sponzorilor al Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth. Un alt sponzor principal, firma Audi, a anunțat prin referentul ei de cultură, Jürgen Bachmann, că își va menține angajamentul și pe viitor. „Noi suntem foarte mulțumiți cu rezultatele de acolo”, a declarat managerul din centrala concernului de la Ingolstadt.

Fotbaliștii scriu cărți și ajung astfel în paginile de foileton ale marilor cotidiene germane. Ultimul exemplu se numește Philipp Lahm, 28 de ani, căsătorit, jucător la Bayern München și căpitanul naționalei germane. Omul a scris o carte și a scris și lucruri care nu sunt pe placul altora. Niște antrenori s-au enervat și astfel Philipp al nostru a devenit renumit... și a fost primit de foiletonul german. În săptămânalul DIE ZEIT discută pe o pagină întreagă cu scriitorul Moritz Rinke (*1967). Lahm a rostit adevăruri de o impresionantă profunzime filozofică: „Dacă nu sunt în formă reduc riscul, joc pase simple.” Rinke a vorbit și despre scena literară din Germania. Și anume așa: „La noi specialiștii în materie citesc de multe ori mai mult foiletonul despre o operă decât opera propriuzisă.”

Între 7 și 17 septembrie 2011 a avut loc Festivalul Internațional de Literatură de la Berlin. Au citit și expus trei autori din România: la 12 septembrie poetul Constantin Abăluță (*1938), graficianul Alexandru Ciubotariu (*1979) la 10 septembrie și la 17 septembrie Maria Manolescu (*1980).

Herta Müller despre dizidentul chinez Liao Yiwu: „[...] Această carte și autorul său au o odisee periculoasă în urma lor care amintește de cea a lui Boris Pasternak și Doktor Schiwago. Dizidentul chinez s-a salvat pe el și a sa dare de seamă Pentru un cântec și o sută de cântece în exil. Sunt fericită că este la noi și nu în patria sa în pușcărie. [...] Chin și îndurare rămân în cartea lui Liao Yiwu întotdeauna împreună, unul știe despre altul. [...]” (Dintr-o cuvântare a Hertei Müller la Berlin cu ocazia prezentării cărții Für ein Lied und hundert Lieder - Pentru un cântec și o sută de cântece.)

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!