poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1290 .



Gradele de comparație induc/aduc o mare dezamăgire
personale [ ]
– n-ar fi bine să modificăm gramatica?! –

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2012-02-02  |     | 



Am deschis geamul. Stau la rece, așa că pot spune că și judec la rece, preocuparea-mi fundamentală fiind să descopăr dacă în Constituția noastră există grade de comparație. Vreau să mă lămuresc ce e aia: „grevă parlamentară accentuată”. Ei bine, nu am găsit, deocamdată, așa ceva, însă asta nu înseamnă că nu e posibil să dăm peste o astfel de prevedere într-o viitoare Constituție... modificată. Dacă nu și nu, am să-mi cumpăr, „la negru”, specificațiile astea, eu presupunând că ăsta-i și motivul pentru care trebuie să fie modificată Constituția, adică ar fi bine să se bage niște grade de comparație în ea, ce naiba! – e simplu, asta câtă vreme gradele de comparație sunt forme pe care le iau adjectivele și unele adverbe pentru a arăta o măsură ce se aplică, ori o caracteristică a entităților determinate astfel încât gradele de comparație ale adjectivului să indice măsura în care un obiect posedă o însușire prin raport cu alte obiecte sau cu alte momente ale existenței sale; iar gradele de comparație ale adverbului să indice nuanța graduală, adică o intensitate a trăsăturii unei acțiuni, a stării sau a unei însușiri, ori a circumstanțelor acțiunilor și stărilor. Vorba aia: dacă tot avem multe grade-n minus, polei, nămeți și toate cele consecvente, păi de ce să n-avem și mici evadări, hai să le spunem constituționale.
Păi… nu ne rămâne altceva mai bun de făcut decât să facem apel la Constituție, fără prudență (ce mama dracului, că doar nu-i vorba de o desinență!). Astfel aflăm, din TITLUL I – Principii generale, Articolul 13 –, cum că: Limba oficială este româneasca. Ne-fiind vorba de gaze de eșapament declar, pe proprie răspundere, următoarele chestiuni ce se află în TITLUL II (Drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale), Art. 43 (Dreptul la grevă), Art. 54, Art. 57, etc.:
Dreptul la grevă ARTICOLUL 43
(1) Salariații au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice și sociale.
(2) Legea stabilește condițiile și limitele exercitării acestui drept, precum și garanțiile necesare asigurării serviciilor esențiale pentru societate.
Fidelitatea față de țară ARTICOLUL 54
(1) Fidelitatea față de țară este sacră.
(2) Cetățenii cărora le sunt încredințate funcții publice, precum și militarii, răspund de îndeplinirea cu credință a obligațiilor ce le revin și, în acest scop, vor depune jurământul cerut de lege.
ARTICOLUL 57
Cetățenii români, cetățenii străini și apatrizii trebuie să-și exercite drepturile și libertățile constituționale cu bună-credință, fără să încalce drepturile și libertățile celorlalți.

Imunitatea parlamentară ARTICOLUL 72
(1) Deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

Aham! Voi intra în grevă accentuată, chiar de-i neconstituțională: „Denumirile se mai schimbă, între timp, cinstit și onest”, vorba domnului Ponta!


Notă:
„Este în discuție noțiunea asta de grevă parlamentară. Ce e aia grevă parlamentară? Cred că lupta parlamentară este un instrument al luptei politice și nu se părăsește câmpul de luptă în acest fel” – Ion Iliescu! (http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Ion-Iliescu-Traian-Basescu-autist_0_638936106.html).

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!