poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3389 .



După premieră… turneu epocal!
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2012-08-29  |     | 



*
Purcărete a primit cinci stele la Edinburgh. În Scoția! Convingerea mea-i că a cincea stea i-a revenit din pricină că a introdus, în „economia” spectacolui, calul acela ce face trimitere, în „Călătoriile lui Gulliver” (puțini au citit textul integral al acestor călătorii!), către o lume a democrației firești. În fine, „Călătoriile” lui Swift au fost citite de mulți dintre noi, însă mult mai puțini au citit „Gestes et opinions du docteur Faustroll, pataphysicien” sau/și „Ubu Roi” ale lui Alfred Jarry. În scrierea asta absurdă (de „Ubu Roi” zic!), Regele îi spune Reginei că țăranilor e bine să le fie luat tot, iar Regina spune că ea este de acord, dar numai dacă primește ea dreptul să pună vălul peste toate astea.

Un ciudat sondaj de opinie, recent publicat, spune că la noi Biserica și Armata au pierdut primele două locuri din clasament, în locul acestora instalându-se AGRICULTORII și POMPIERII.
O fi vorba de post-absurd, de post-modernism, de unire-n cuget și-n simțire, ori de…?


**
Taram, taram-tara-taram, tara-ram, taram! Doamnelor și domnișoarelor sărite, precum și dumneavoastră domnilor ce-ați sărit peste vârsta de 18 ani, dar aflate și aflați în integritatea exercitării drepturilor de vot constituțional-legale, și chiar și-n funcție de opțiunile dumneavoastră de a vă pune-n practică toate chestiunile astea – taram, taram-tara-taram, tara-ram, taram! –, vă anunțăm că după premiera spectacolului „Circ Electoral Referențial” (prescurtat C.E.R., care nu-i nici locul acela albastru pe unde umblăm cu ochii și nu-i nici o adresare verbală!), urmează un turneu de trei luni al circului nostru prin țară și prin toată lumea. Taram, taram-tara-taram, tara-ram, taram!

Taram, taram-tara-taram, tara-ram, taram! Veniți la spectacol! Nu ratați!
Veți vedea, cu ochii dumneavoastră, numărul excepțional de iluzionism având ca bază codurile dumneavoastră numerice personale (C.N.P.-uri, după cum, prescurtat și pe bună dreptate li se spune – de nici Borges, în „Loteria din Babilon”, nu a-nchipuit așa ceva!).
Spectacolul vă oferă numere originale cu jonglerii instituționale, adică ale fiecărei instituții în parte, dar și ale lor între ele în calitatea lor de instituții organizatoare.
Păi, veniți să vedeți Autoritatea Electorală Permanentă (A.E.P.), care fiind cea mai autonomă agenție națională din țară și din întreaga lume, de nici ea nu știe ce să mai facă și să dreagă cu autonomia asta a ei, vă oferă numărul „Autonomia galactică”.
Apoi, Biroul Electoral Central (B.E.C. – numai pentru intimi!), numai că rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă-i vorba despre un „bec”, adică despre un posibil obiect orientator dacă-i aprins, sau inutil dacă nu sunteți conectați și la curent cu…, ori dacă-i vorba despre un „beci” din care nu puteți ieși fără cătușe, asta câtă vreme verdictul medical vă recomandă să nu apăreți cu așa ceva-n public.
Șiii… extraordinarul număr prestat de Ministerul Administrației și Internelor (M.A.I., nu „măi”, așa cum sunteți obișnuiți să vă adresați cu familiaritate!) în revista „Pentru Patrie”, înființată încă din anul 1949, revistă care are scopul de a vă informa, inclusiv on-line, și care chiar așa și face când vă deschide și vă crapă capul cu editorialul din numărul 8/2012 spunându-vă că „Ministrul Dușa, cu toată modestia, a primit aurul, argintul și bronzul”, precum și faptul că „Jaguarul viteză este o fatalitate”.
Ha, ha, ar fi de adăugat prestația admirabilă a acompaniatoarei legale a M.A.I., adică a D.E.P.A.B.D.-ei – a nu se confunda cu „ghepard-ei”, pentru că nu-i vorba decât de o pisicuță cu un nume cam lung: Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date –, care oferă un număr special dedicat IT-iștilor și consumatorilor avizați și vizibil intoxicați de universul și de securizarea absolută a computerelor.
Un număr perfect ocult, dar îndreptățit, vă este oferit de Agenția Națională pentru Cetățenie, despre care nimeni (nici ea înseși!) nu a auzit și nu se știe cu ce anume se hrănește, dacă mai este în viață, ori dacă poate fi descoperită și clasată drept piesă de muzeu.
Un out-sider, Institutul Național de Statistică (I.N.S., care, după cum i-o arată și numele, este un „ins” ce se ocupă statistic de el însuși!), a oferit din surse proprii și certe (este vorba de un studiu amplu publicat la începutul acestui an, sub semnătură, iar nu „pe surse”!), cum că mai mult de un milion de rezidenți, dar mai curând două milioane de persoane din populația rezidentă nu au putut fi recenzate (asta așa, ca aviz pentru amatorii de senzațional de genul lui Ion Iliescu!).
Hopa, printre numerele spectacolului nostru sunt intercalate numere de gestică, urlete animalice, dar și alte semnale ce vă vor fi induse de către alergătorii protestatari ce fac trimiteri imaginativ-subliminale către un scop anume ale cărui exigențe nici nu vă dau bănuieli, de exemplu: poate să cadă unul, de sus, într-un geamantan, vine cineva și-l pliază, va rămâne cu o geantă de mână, iar vine cineva și-o pliază și… vă va arăta un portofel, care la rândul său va deveni, după pliere, o hârtie de o sută de Euro ce va fi oferită unuia dintre dumneavoastră.
În fine, să nu pierdeți regalul spectacolului, dat fiind că acesta rezidă în exercițiul celor doi clowni ce-au cerut ca ei să joace, pe rând, când în rolul veselului, când în cel al tristului – veți vedea că, fără machiaj, cei doi au proprietatea fabuloasă de a trece de la o stare la alta precum o fac șopârlele alea din Madagascar ce se colorează în funcție de ambientalul… politic.


***
Tema de viitor a spectacolului circului nostru e legată de modificarea Constituției și de o propunere controversată prin care va să fie introdusă prevederea condamnării la moarte a lui Ion Iliescu – numai a sa și doar a sa, că doar și numai așa o să intre și el în istoria martirilor –, asta chiar dacă el, oricum, o să moară de moarte bună!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!