poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 924 .



Zalmoxe și Călătorul prin ... noxe
personale [ ]
Dan Andrei Vladimir Aldea

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [nea fane ]

2020-01-26  |     | 



În toamna lui 1978 intram în librăria aflată pe colțul străzilor Mihai Eminescu și Roșiori în diagonală cu Piața Mare din Brăila. Trebuia să iau ceva caiete pentru liceul abia început. Așteptând-mi rândul, ochii mi-au ajuns pe rafturile spațioase unde erau la vedere niște viniluri. Nu eram foarte pasionat de muzică. Aveam acasă câteva discuri cumpărate de ai mei cu mulți ani în urmă. De pe ele învățasem să cânt cu vocea un număr considerabil de piese, cele mai multe de la Gică Petrescu, Irina și Benone Sinulescu. Abandonasem cariera de solist vocal pe la 8-9 ani după ce ai mei tot au așteptat să reapară cele mai ieftine chitări, niște reghinuri de 300 de lei. Tot treceam pe la magazinul de instrumente aflat la parterul celui de-al doilea bloc turn construit în Brăila. Era la intersecția Sf. Constantin cu șugubățul Carol-Marx, așa cum îl alintă unii brăileni, acum Bulevardul Independenței. Aveau chitări de la 600 de lei în sus, și ai mei, țărani puțin alfabetizați, goniți de colectizare la oraș, se temeau că pot ajunge lăutar, plus că trebuiau să termine de construit casa.

Asta a fost. Acum la 14 ani reîncepusem să ascult muzică. Știam trei formații. Boney M, ABBA, Smokie, erau cele mai difuzate la postul național de radio sau tv, unicele pe atunci ca și partidul unic din acele vremuri când începuseră cozile la alimente și alte bunuri, apăruseră cartele la alimentele de bază așa cum nu fusesese nici în al doilea război mondial. Îmi aduc aminte cum priveam la televizor finalul unei ediții din Sărbătorile Zăpezii. Ca fond muzical se auzea Michelle a celor de la Beatles. Cu un aer de cunoscător i-am zis surorii mai mici: ce piesă faină au scos Smokie.

Tot legănându-mă de pe un picior pe altul pe podeaua cu scânduri groase a librăriei, ochii priveau tot mai atent coperta unde se vedea un fel de cawboy având capul pierdut printre nori. Am cumpărat pe lângă caiete și vinilul Zalmoxe al formației Sfinx. Acasă l-am pus repede pe platanul unei combine Traviata 3, parcă. Un singur pasaj mai ritmat mi-a plăcut. În rest, nu am prins nimic din texte și minunățiile muzicale ce se întâmplau acolo.

Acum, după mai bine de 40 de ani de la acea primă audiție, pot spune că Zalmoxe este cel mai reascultat disc dintre muzicile românești dragi mie. Mai multe piese compuse de Dan Andrei Aldea, liderul Sfinx, le-am folosit de-a lungul timpului pentru a-i scoate pe mulți dintre elevii mei sau chiar alte persoane din disprețul sau indiferența pentru muzica românească. În majoritatea cazurilor am reușit, de aceea insist de atâția ani. https://www.youtube.com/watch?v=fEn0dJKNzWU

Marți 21 Ianuarie am participat la slujba religioasă de dinaintea incinerării lui Dan Andrei Aldea. Nu cred că erau prezente mai mult de 50 de persone, majoritatea muzicieni. Preotul și dascălul aveau voci sonore și se armonizau foarte bine. La final, preotul a ținut o scurtă dar densă cuvântare. După normele și mai ales apucăturile abișnuite ale B.O.R., cred că prelatul respectiv ar trebui caterist; fizică cuantică, anatomie, super nove, date istorice puțin cunoscute. Am fost realmente bulversat, și am văzut uimire pe fețele unora dintre cei prezenți. Clar mi-a rămas asta: venim din adevăr și încă din pântecul mamei ni se picură minciună la rădăcină.

Nu prea urmăresc programele de televiziune iar radioul e mai mult pe posturi online ce difuzează folk-rock, blues-jazz sau muzică clasică. M-am interesat la cei apropiați pentru a afla cum a fost reflectată plecarea lui Dan Andrei Aldea. Unii dintre ei au fost foarte indignați de indiferența aproape generalizată a marți-mediei mioritice, mai ales pe partea de televiziune. A meritat întrebarea. Așa am aflat că la unul dintre posturile regionale Radio România Actualități, pe 20 ianuarie, redactorul de la emisiunea de dimineață a cerut aprobare să difuzeze o piesă din repertoriul Sfinx pentru a exemplifica cele câteva cuvinte în care anunța dispariția muzicianului. Numai faptul că trebuie să ceri aprobare pentru așa ceva mi se pare o oroare. Că nici nu i s-a îngăduit, asta nu mai pot califica. Nici nu mai pot continua să scriu ceva, închid cu o postare personală de pe feisbuc din 24 Ianuarie, scrisă după ce am aflat cele de mai sus:
Ura securistică și prostia caracteristică l-au „lucrat” pe Dan Andrei Aldea în timpul vieții și după cîte s-a văzut recent îl vor mai „lucra” și după moarte. Pentru toți marțafoii din marți-media (3X8 ceasuri rele) citez un vers pe care mulți dintre ei nu știu cine l-a scris:

„I-E RUȘINE OMENIRII SĂ VĂ ZICĂ VOUĂ OAMENI”

Totuși, ca să nu închid pe acest ton al revoltei eminesciene, am și o veste bună: pentru creșterea turismului în localitate, primăria din Bârlad va deschide în curând Casa Memorială Gheorghe Gheorgiu-Dej. Probabil că mai au creionul de tensiune, patentul și șurubelnița acestui stins “luminător“ al neamului.
Primăria din Scornicești likes this very “maci”.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!