poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2461 .



Hristos – salvatorul lumii
personale [ ]
articol Colecţia: texte si poezii religioase

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Amic ]

2006-04-27  |     | 



Conform tradiției creștine numerotarea anilor erei noastre s-a început din ziua nașterii lui Hristos – 25 decembrie anul 1. Calculând, reiese că aniversarea 2000 trebuia marcată nu la 25 decembrie 1999, stil nou și nici la 7 ianuarie 2000, stil vechi, ci la 25 decembrie 2000, stil nou și 7 ianuarie 2001, stil vechi, deoarece nu există anul zero.
Deci, și începutul mileniului trei nu a avut loc la 1 ianuarie 2000, ci la 25 decembrie 2000, stil nou și 7 ianuarie 2001, stil vechi, pentru că anul 1 în decembrie și-a deschis calendarul.

Însă totul e relativ, totul e convențional...

************

Despre venirea lui Mesia (Mântuitorul) se vorbește în Vechiul Testament. Se menționează că în timpul unei călătorii prin Univers, lui Enoh, care a trăit înainte de Potop, aproximativ 5.600 de ani până la era noastră, i se arată lăcașul duhurilor, grădina Edenului (Raiul) și Gheena (Iadul), precum și Soarele și stelele. Un judecător ceresc - Mesia, existând dintotdeauna - îi deslușește calea Soarelui, a Lunii și a stelelor, cum cad roua și ploaia, cum se succed anotimpurile. Asemeni lui Ilie, Enoh s-ar fi ridicat la cer într-un car de foc...
Prorocul Daniel (sec. 6 î.Hr.) îl vede în vis pe arhanghelul Gavriil, care se apropie de el “în zbor grăbit”. Gavriil vestește nașterea lui Ioan Botezătorul, iar mai târziu și nașterea lui Iisus. Astfel, Daniel a profețit venirea lui Mesia. Faptele sale sunt relatate în Cartea lui Daniel din Vechiul Testament, scrisă în ebraică și arameică (sec. 2 î.Hr.).
În literatura rabinică mărturii despre persoana lui Iisus apar începând din sec. 2 d.Hr.
Din istoricii și scriitorii Romei Tacit, Pliniu cel Tânăr, Suetoniu au scris despre existența lui Hristos, iar Iosif Flaviu a menționat că Iisus - un mare propovăduitor al dreptății - a săvârșit multe minuni și a vindecat oameni, a fost răstignit și, după spusele ucenicilor săi, a înviat din morți.
Referitor la datele biografice ale lui Iisus Hristos în Dicționarul enciclopedic de personaje biblice, Editura Enciclopedică, București, 1996, se dau cu aproximație: cca anul 4 înaintea erei noastre - 30 d. Hr., unde se spune că Iisus s-ar fi născut la Nazareth, oraș din nordul Israelului.
E. Renan (1823-1892), filosof francez și istoric al religiilor, în cartea Viața lui Iisus scrie că Hristos s-a născut la Nazareth în timpul primului împărat roman August (63 î. Hr. - 14 d. Hr.), aproximativ în anul 750 de la întemeierea Romei și cu câțiva ani mai înainte de începutul erei de la care toate popoarele civilizate Îi consideră ziua de naștere.
În Dicționarul enciclopedic ilustrat, editura “Cartier”, Chișinău, 1999, se relatează că Iisus s-a născut în anul 6 sau 4 înaintea erei noastre, în anul 753 ab urbe condita, la Bethlehem , la sud de Ierusalim, în timpul lui Irod cel Mare (cca 73 î.Hr. - 4 î.Hr.).
În istorisirile evangheliștilor Matei (scrise în anii 43-44 d.Hr.) și Luca (?-c.70 d.Hr.) din Noul Testament, nașterea lui Iisus e indicată în Bethlehem, orașul lui David, al doilea suveran al regatului Israel.
În cartea Cel mai mare om care a trăit cândva pe lume, 1991, New York, SUA, se spune că în anul 3 înaintea erei noastre arhanghelul Gavriil a apărut în fața fecioarei Maria din Nazareth, logodnica dulgherului Iosif, și i-a spus că o să nască un prunc, fără să știe de bărbat. Și numele lui o să fie Iisus.
Peste câtva timp împăratul roman August a poruncit tuturor să revină în localitățile lor de naștere, pentru a trece recensământul populației. De aceea Iosif, născut la Bethlehem, și Maria, care de acum se căsătoriseră și era în a noua lună de sarcină, veniseră în acest oraș. Aici, într-un staul, Maria l-a născut pe Iisus.
În afara orașului, în acea noapte când s-a născut Iisus, niște păstori pășteau oile. Ei au fost orbiți de o lumină strălucitoare. A apărut un înger care le-a vorbit: “Nu vă temeți, vă aduc o veste îmbucurătoare pentru tot poporul. Azi în cetatea lui David s-a născut Mântuitorul, care este Hristos, Domnul... Îl veți găsi pe Prunc în iesle”... Apoi au apărut mai mulți îngeri care îl proslăveau pe Dumnezeu. După ce îngerii s-au întors în cer, păstorii au venit să se închine Pruncului.
În Evanghelia scrisă de Matei se spune că după nașterea lui Iisus în Bethlehem, în zilele împăratului local Irod, au venit niște magi din Răsărit la Ierusalim. Ei s-au adresat preoților celor mai de seamă și cărturarilor: “Unde este Împăratul de curând născut al iudeilor? Fiindcă I-am văzut steaua* în Răsărit și am venit să ne închinăm Lui”... “În Bethlehemul din Iudeea”, a urmat răspunsul.
Irod i-a chemat în ascuns pe magi și a aflat de la ei vremea în care se arătase steaua. Apoi le-a zis: “Duceți-vă de cercetați cu deamănuntul despre Prunc și când Îl veți găsi, dați-mi și mie de știre, ca să vin și eu să mă închin Lui”.
Magii au plecat. “Și iată că steaua, pe care o văzuseră în Răsărit, mergea înaintea lor, până ce a venit și s-a oprit deasupra locului unde era Pruncul”.
Magii au intrat în încăpere, au văzut Pruncul cu Maria, mama Lui. I s-au închinat, apoi I-au adus daruri. Dumnezeu a preîntâmpinat magii în vis să nu-i spună lui Irod unde se află Pruncul și ei au plecat spre țara lor pe alt drum.
Irod s-a mâniat de aceasta și a poruncit să fie omorâți toți pruncii de parte bărbătească până la vârsta de 2 ani în Bethlehem și în întreaga regiune.
Porunca lui a fost îndeplinită, dar Maria cu Iosif, înștiințați în vis de un înger despre gândurile negre ale lui Irod, au fugit în Egipt. De acolo au revenit la Nazareth numai după moartea lui Irod. Iisus avea atunci 3 ani.
Slujirea publică a lui Iisus începe abia după botezarea lui de către Ioan Botezătorul, care L-a recunoscut ca Mesia.
Iisus Hristos (Iisus, ebr. “Iahve este salvatorul”; Emanuel - “Dumnezeu este cu noi”) e unanim considerat întemeietor al creștinismului. E numit și Iisus din Nazareth. Iisus se numește pe sine “Fiul lui Dumnezeu” și “Fiul Omului”. Religia iudaică e legată de venirea unui Mesia. Grupări apocaliptice contemporane cu Iisus vorbesc despre Mesia ca despre Judecătorul de la Sfârșitul lumii.
Hristos (Christos) este echivalentul grec al numelui Mesia - Trimisul sau Unsul lui Dumnezeu.
Predicile Sale despre șansa fiecăruia de a se mântui prin dragostea lui față de Dumnezeu, compasiunea pentru cei necăjiți, minunile de vindecare îi fac pe oameni să-L identifice cu Mesia cel mult așteptat, iar autoritățile să-L considere suspect politic.
El este răstignit în anul 30 sau 33 d.Hr., pe Golgota. După dispariția trupului din mormânt, Hristos se arată apostolilor, îi binecuvântează și se înalță la cer.
Ziua de naștere a lui Hristos a început să se serbeze din sec. 5 d.Hr.
Azi mulți cred că Iisus s-a născut în anul 1 al e.n., la 25 decembrie, stil nou, 7 ianuarie, stil vechi. Însă reieșind din datele de mai sus Hristos s-a născut în anul 7 înaintea erei noastre, deoarece când a murit Irod cel Mare în anul 4 î.e.n. Iisus avea 3 ani. (4+3=7). Și fenomenul apariției stelei explicat de Kepler a avut loc de asemenea în anul 7 î.e.n.
Iisus spunea: “Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine”.
Azi omenirea pășește în secolul XXI. Ajunși pe această culme, trebuie să ținem cont de învățătura lui Hristos. Să rupem cu împărăția diavolului și să trecem în Împărăția lui Dumnezeu, la principiile conviețuirii creștine, la o societate cu legi umane, unde violența să nu-și aibă locul.


-----------------
* În anul 1606 astronomul german J. Kepler explică astfel acest fenomen: steaua e o triplă conjuncție a lui Jupiter și Saturn în constelația Peștilor. Evenimentul a avut loc în anul 7 î.Hr. la 4 decembrie; în alte izvoare - la 24 iulie a aceluiași an.


Publicat în “Intellectus”, revista inventatorilor și cercetătorilor din Republica Moldova, Chișinău, nr. 6 2000, pag. 61-62 la rubrica “Aniversări UNESCO-2000”

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!