poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1805 .



rataciri democratice
personale [ Gânduri ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [pereanu ]

2009-04-26  |     | 



Poti sa ma vezi un ratacit pentru ca haladuiesc in bataia ploii, sau ma poti considera un ratacit vazandu-ma ca fac asta, dar nu vei sti daca prin opinia ta nu cumva ratacesti.
Tu m-ai considera un ratacit pentru ca n-ai cunoaste de ce resort ar tine ratacirea mea si ai incepe sa faci judecati ce ratacesc fara tinte.
M-ai considera un ratacit daca mi-as lua libertatea de a rataci dar atunci si tu ai rataci pentru ca ti-ai lua libertatea de opinie, fapt din care rezida o antinomie care ne convine, căci amandoi vom putea rataci pe cai diferite fara sa se bata cap in cap. Atunci tu poate ai vrea sa-mi persiflezi ratacirile dar iti aduci aminte ca si tu ratacesti.
Pot sa ratacesc fara sa-ti dau libertatea de a avea vreun amestec, dar vei putea sa-mi etichetezi ratacirile, iar eu nu voi putea avea niciun amestec in deliberarile tale, dar amandoi ratacim exultati la idéea asta.
Pot sa ratacesc cu gandul sau cu fapta atata timp cat nu-ti stingheresc tie ratacirile si asta e ca faza aia cu diferanta dintre democratie si totalitarism:
[Diferenta dintre un regim democratic si unul totalitar este ca primul permite critica, reactiunea si este deschis adnotarilor, schimbarilor sau permutarilor intre doctrine, uneori ajungand la o pemisivitate ce duce la instaurarea unor regimuri antagoniste, cum e totalitarismul (de altfel fascismul a atins guvernarea pe caile legale ale votului democratic); pe cand cel din urma este in mod ignobil refractar diferentelor, fiind o autoritate mundana surda la cunoasterea absoluta ajunge sa ingroase greselile prin obstinatia cu care-si afirma titulatura. Democratia e gata sa se suprime in fata unei veleitati, pe cand totalitarismul e hotarat sa suprime veleitatile particulare, lasand doar umbra unor veleitati impersonale ce-i incaleca pe toti].

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!