poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2961 .



În pragul integrării în Uniunea Europeană
personale [ ]
Păreri pro și contra

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [asvl ]

2006-10-05  |     | 





La sfărșitul lunii septembrie, am fost anunțați că România va intra la data de 1 Ianuarie în Uniunea Europeană, așa cum a fost propus.
Nu am să vă scriu ce performanțe am înregistrat sau ce condiții ni s-au impus, deoarece, probabil știți deja... Am să vă scriu cum ne văd oamenii obișnuiți din Austria, Germania și Olanda, țări care sunt în Uniune și care au înregistrat progrese, chiar dacă la început le-a fost greu, avîndu-se în vedere trecerea de la marcă la euro și multe alte obstacole.
Am întrebat mai multe persoane din cele trei țări, despre cum văd ei integrarea României în Uniune, iar răspunsurile au fost la fel de diferite precum și oamenii.
Un domn din Olanda îmi spune: „ Indiferent de cât de mult vă veți strădui să ne ajungeți din urmă, nu veți reuși. Aveți o țară de hoți, de la mic la mare. Acum un an am fost jefuit de un român în plină stradă...”.Mark Gothenberg din Germania afirmă: „ Mă bucur că România intră în Uniune, așa veți putea să vă emancipați mai repede și să faceți lucrurile mai bune, la standarde Europene pe când Edith Wolfer din Austria are o părere cu totul și cu totul impresionabilă: „ Nu mă interesează dacă intră România în Uniune sau nu intră, ce mă interesează, este faptul că oriunde m-aș duce tot rău e. De când cu Uniunea asta a lor, toți o ducem mai rău, nu ne ajută cu nimic, poate doar că mergem dintr-o țară în alta fără pașaport, dar asta crează un haos. Nu mai poate nimeni controla pe nimeni, așa că nu vreau să mai aud de lumea asta a Uniunii, m-am săturat!”.
Acestea sunt doar unele din concluzii la care oamenii obișnuiți, cetățeni aflați în Uniune au ajuns, referitor la aderarea țării noastre.
Este inutil să vă spun că m-am lovit de atâția oameni dezamăgiți că ne-au primit în Uniune, că suntem demni de milă și din această cauză am fost acceptați, că facem lucrurile de pomană, doar ca să ne aflăm în treabă și că vom fi una din țările care nu va putea niciodată să se ridice la standardele menționate de aceștia.
Au fost și păreri pozitive, precum că: suntem o țară modernă cu oameni muncitori, dar săraci, că intrarea noastră în Uniune va face ca românilor să le fie mai bine, dar nu în ultimul rînd că avem multe bogății subterane, dar nu știm să le exploatăm, iar ajutați, vom reuși să aducem „aurul” la suprafață.
În ceea ce mă privește, sunt optimistă, am încredere în ceea ce va urma, știți și dumneavoastră că noi românii am învățat de mult să așteptăm și să sperăm, deoarece...speranța moare ultima!
Ionela van Rees-Zota


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!