poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9572 .



De la Dallas prin webcam Festivalul Românilor la prima ediție …
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Decembrie ]

2006-11-19  |     | 



În perioada 3-5 noiembrie în Dallas a avut loc primul Festival Românesc.

- Maria tu locuiești de ceva vreme în Dallas, cred că te-ai familiarizat cu anumite așa zise obiceiuri, fiindcă din câte știu, acolo sunt adunați oameni din diverse colțuri ale lumii, deci fiecare a venit cu obiceiurile lui, pe care le-au păstrat sau nu, aș vrea să-mi povestești despre toate acestea.

- Eu am venit aici cu patru ani în urmă, prin căsătorie, adică m-am îndrăgostit de un american care s-a îndrăgostit de ciorbele mele… ciorbe pe care nu i le mai fac acum așa des, pentru că este greu să-ți păstrezi obiceiurile când este atâta abundență și vrei să vezi ce se află și în curtea vecinului… Și aici mă refer la toate, de la lucruri materiale la spiritualitate. Deci devenim un amalgam de obiceiuri și trăiri, mai ales în familia mixtă, mai ales când prietenii, anturajul nu este nici el hotărât să respecte și să păstreze cu ce-a venit de acasă. Nici nu avem nevoie, zic eu, cred că e bine să luăm ce ni se pare bun și frumos, ceea ce ni se potrivește și ne facem noi universul în care vrem să ne creștem copiii.

-De ce ați ales să trăiți în Dallas?

-Am venit din România aici după ce am avut copilul, pentru că în împrejurările de acum patru ani a fost cea mai bună soluție. Și nu ne-am înșelat. E bine să ai alături niște bunici înstăriți care răsfață cu disperare pe singurul lor nepot. Și în plus, Dallas este locul în care dau năvală visătorii, adică oamenii de afaceri. Dallasul este unul dintre cele mai dezvoltate orașe din America ce găzduiesc afaceri. Uneori te apucă disperarea să vezi cum aici doar se muncește, se mănâncă și se doarme. De fapt am impresia că ne petrecem tot timpul liber mâncând. Știai că în Dallas există o zonă numită Adison, în care se află cea mai mare concentrație de restaurante din lume? Deci cu ce să ne lăudăm în primul rând? Cu faptul că știm să mâncăm.

- Ei, uite, că deja ai intrat în subiectul despre care vreau să vorbim, despre Festivalul mâncării, Festivalul Românilor din Dallas… te las pe tine să derulezi anumite momente, așa cum s-au întâmplat.

- Trei zile și trei nopți, ca-n poveste, a fost nunta… adică festivalul. A fost atâta veselie și voie bună încât am uitat să-mi încarc bateria la aparatul de fotografiat și am rămas cu doar câteva poze care nu-s chiar așa de … cum aș fi vrut. Festivalul a avut loc la Biserica Ortodoxă Sfânta Maria din Colleyville. Am avut parte de multă mâncare, divertisment, muzică live și dans. Am avut standuri cu artizanat românesc, s-au organizat echipe care au vorbit despre cultura și tradițiile românești. Pe un perete uriaș s-a proiectat în permanență imagini cu România mai noi dar și imagini de arhivă.

- O parte din toate acestea le-am urmărit și eu prin bunăvoința soțului tău, Ben, care m-a conectat din când în când la o cameră web și am urmărit în direct secvențe din festival. Cum au recepționat americanii la toate acestea?

- Am învățat americanii care au venit la Festival că noi nu suntem doar o țară cu fete frumoase, Dracula și Nadia Comăneci, avem mult mai multe de arătat. S-a vorbit mult despre istoria noastră, s-au arătat secvențe cu mari Români din toate timpurile, ceea ce poate oferi acum România turiștilor… Festivalul Românesc din Dallas a fost un real succes având în vedere că a fost primul. O mare parte din comunitatea românească s-a implicat și trebuie să știi că s-a mâncat mâncare din toate zonele țării, ciorbe, sarmale, mici, tochitură, pastramă, mămăliguță, peste 30 de feluri de vinuri românești, prăjituri, eu am sponsorizat, adică făcut 30 de farfurii de prăjitură, nu râde, vreau să-mi fac reclamă, pentru că s-au vândut cel mai bine, poate fac o afacere, numai cu prăjituri n-am făcut până acum.... Am avut parte de muzică bună și dans, s-a vorbit mult despre cultura și istoria românilor. Americanii au ramas impresionați și am convins câțiva că trebuie să viziteze Romania. De organizare, ce să zic? A fost peste așteptări, cu toate că “lăudam” cu ceva timp în urmă dezbinarea bisericii în două, de data aceasta preotul Dumitru Păun s-a întrecut pe el însuși… A fost o muncă uriașă în spatele evenimentului… Dar toată lumea s-a bucurat. Aș da nota zece și la anul sper că veniți și voi. A, știi că a venit binecunoscuta cântăreață de muzică populară Mariana Anghel? Ei, Ben și cu mine am răpit-o pe ea și pe prietenul ei cam trei ore de la festival și am dus-o la ferma lui JR. I-a plăcut tare mult să umble prin locurile în care s-a filmat Dallas-ul… Era ca o fetiță, s-a întoars în timp la copilărie.


***
Asta a fost pe scurt expunerea evenimentului. La festival au avut loc și alte manifestări. Au fost lansări de CD-uri, al Marianei Anghel, expoziții de pictură cu tânăra pictoriță Adina Cicort, dar și lansare de carte, Jurnalul meu de măritată de Maria Gold.


În continuare alte relatări în imagini:



Biserica românească din Dallas - exterior

Photobucket - Video and Image Hosting



Biserica românească din Dallas - interior

Photobucket - Video and Image Hosting



Standul cu obiecte bisericești

Photobucket - Video and Image Hosting



Maria Gold și jurnalui ei de măritată

Photobucket - Video and Image Hosting



Maria Gold, Adina Cicort, pictorița; Mariana Anghel, cântăreața de muzică populară

Photobucket - Video and Image Hosting



Un americam (Ben Gold) desfătat de 3 muze

Photobucket - Video and Image Hosting



Formația de dansatori s-au prins în joc

Photobucket - Video and Image Hosting



Bucătarul îi invită pe toți la...

Photobucket - Video and Image Hosting



Amercanii bucurându-se de mâncarea românească

Photobucket - Video and Image Hosting



Hora a început să se încingă

Photobucket - Video and Image Hosting



Mariana Anghel și cântecul românesc la Dallas

Photobucket - Video and Image Hosting



Să ne prindem cu toții-n joc...

Photobucket - Video and Image Hosting



O nopate romantică româno-americană

Photobucket - Video and Image Hosting



Unul dintre românii americani - David Gold

Photobucket - Video and Image Hosting


***


Ben Gold mi-a oferit posibilitatea să vizitez împreună cu Mariana Anghel, prietenul ei și...Dallas Southfork Ranch, pe JR și...


Am selectat câteva imagini:



Photobucket - Video and Image Hosting



Photobucket - Video and Image Hosting



Photobucket - Video and Image Hosting



Photobucket - Video and Image Hosting



Photobucket - Video and Image Hosting



Photobucket - Video and Image Hosting



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!