poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2608 .



Hârșa, hârșa pe hârtie!
poezie [ ]
10 noiembrie 2009, pagini de Jurnal

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [nanu ]

2010-11-10  |     | 



A dat colțul și actorul Gheorghe Dinică. Îl percepeam în copilărie ca pe un dur:
- Dom’ Semaca, Dom’ Semaca, sunt eu, Lăscărică…

A avut o viață liberă ca pasărea cerului. A băut, a cântat, a iubit, a făcut artă pe scenă sau în film. A fost liber! Dispariția lui ne-a umanizat puțin. Pe lângă obișnuitele condoleanțe, apar în presă și fel de fel de glume care l-au avut în centrul atenției.
Invitat la un pahar de vin la un prieten, a fost servit din greșeală cu kerosen, combustibil ascuns în cămară, sursă prohibită de încălzire în perioada ceaușistă. Supărată, gazda a cerut să i se aducă actorului imediat un pahar cu vin autentic, la care Dinică a răspuns mucalit: nu mulțumesc, rămân pe kerosen.
Actor de actor!
Bestial, mi-l imaginez, dând această replică într-un mod cât mai serios, cum numai el era în stare. Râd de unul singur, admirativ, replică de om hiperinteligent!

Într-o practică, în studenție, pe vremea Odiosului eram adunați la o masă în restaurantul Șugaș din Sfântu Gheorghe câțiva studenți și studente de la geografie. S-a lipit de noi un tip de la Naționalul din București, spera să ia caimacul vreunei naive din grup. A dat de băut și ne-a împuiat capul cu tot felul de cancanuri despre actori. Rețin o povestioară cu Dinică. Actorii Teatrului Național se întorceau de la un spectacol jucat în fața oamenilor muncii, așa cum cereau directivele de partid, într-o casă a sindicatelor undeva în provincie. Era toamnă, frig, sărăcie. După o vreme, Maestrul a solicitat oprirea autocarului, a coborât tacticos și a început să ude roata. La înapoierea în autocar o colegă de trupă l-a admonestat admirativ:
- Măi Dinică, dar ce scuuulă aiii… !
- Mdaaa, a răspuns serios actorul, și când te gândești că asta este doar pentru teren…
Veșnică pomenire, maestre !

… Escu duce o campanie în forță. Ridică sabia, scutul dacic și buzduganul voievodal isterizând tot felul de gură cască. În Oltenia și-a dat cu totul în petic. Mircea Dinescu nu a avut fir la microfon.
O fi el perceput ca un gureș nonconformist, dar totuși … Poetul este emblema Revoluției. Figura sa răvășită, dominată de ochii unui psihopat hiperlucid care repeta isteric, dictatorul a fugit, rămâne momentul cheie, în care roata s-a întors, curajul vorbit al nebunului a ucis frica unui popor speriat, care își udase chiloțeii. Domnu’ candidat,…Escu, ați dat cu bâta-n baltă, chiar dacă poetul vă retrogradase pe un vaporaș de apă dulce, într-o emisiune la Tănase nu se făcea să scuipați în farfuria unei gazde de bună credință.

Mircea, fii liniștit, fă-te că lucrezi în continuare, miza este prea mare, conacul tău de la Cetate este insignifiant pentru Biruințele mari ale lui …Escu.
Machea, de unde ți se trage neică? O fi de la damigeana aia pe care i-ai trimis-o când îi țineai hangu, se aștepta poate la un butoi sau chiar la o cramă, mai știi ?
Asta-i viața ! hârșa, hârșa pe hârtie….

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!